Selçuk Üniversitesi'nden Diş Implantlarında Çığır Açan Buluş

Selçuk Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Ercan Durmuş ve Prof. Dr. İlhami Çelik, TÜBİTAK destekli projeleri ile diş implantı tedavisinde önemli bir buluşa imza attı.

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş ve Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik’in geliştirdiği "Dental ve Ortopedik İmplant Yüzeylerinin Organik Bioaktif Malzemeyle Kaplanması" konulu patent, TÜBİTAK 1702 Patent Destek Projesi kapsamında DOME firmasına satıldı. Deve kuşu ve tavuk yumurtası gibi doğal malzemelerin kullanıldığı bu yenilikçi yaklaşım, implantlarda yeni bir dönemin başlangıcını müjdeliyor.

İyileşme Süresinin Kısalması

Prof. Dr. Ercan Durmuş, projenin önemine dikkat çekerek, “TÜBİTAK 1702 patent destek projesi kapsamında Huğlu’daki DOME firmasına patent devri gerçekleştirildi. 4 yıllık projenin 2,5 yılını başarıyla tamamladık. Projemiz, dental ve ortopedik implant yüzeylerinin doku uyumunu artıran ve kemik yapımını destekleyen organik materyallerle kaplanmasını içeriyor. Amacımız, diş implantlarının iyileşme sürecini hızlandırarak hastaların daha kısa sürede protezlerine kavuşmasını sağlamak” dedi.

4 Haftaya Kadar Düşen İyileşme Süresi

Yeni buluş sayesinde çeneye implant yerleştirildikten sonra protez yapım süresinin 4 ay yerine 4 haftaya düşeceğini belirten Prof. Dr. Durmuş, “Biyouyumlu titanyum ve karışımların yüzeyinin biyoaktif malzemelerle kaplanması, kemik-implant bağlanma süresini kısaltacak. Böylece hastalar estetik ve fonksiyonel ihtiyaçlarını daha hızlı karşılayabilecek. Ayrıca yaşlılık ya da çeşitli nedenlerle çene kemiği zayıf olan kişilerde dental implant tedavisinin yapılabilirliği artacaktır” şeklinde konuştu.

Medikal İmplantlarda Gelişmeler

Prof. Dr. Durmuş, medikal implantların geliştirilmesi konusundaki çalışmaların da devam ettiğini belirterek, “Bioaktif yüzeyli dental implant üretimi sayesinde, ülkemizde üretilen dental ve ortopedik implantların yüzey özelliklerinin geliştirilmesi ve benzer şekilde kaplama yapılması sağlanacaktır. Bu, medikal implantların yüzey özelliklerinin geliştirilmesi için yapılan yatırımlar, teknolojik dışa bağımlılığı azaltacaktır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Durmuş, üniversite ile sanayinin araştırma-geliştirme iş birliği sayesinde nitelikli elemanların sanayiye aktarılmasının kolaylaşacağını ve inovasyon gücünün artacağını da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri

Konya'da Çocuklar Bu Yıl İki Kez Bu Sevinci Yaşayacak
Hadim’de fener alayı düzenlendi
Konya sokakları çocukların oldu
Konya’da 2025 Yılının İlk Bebeği ‘Zümra’ Oldu
Konya'da ilginç çevirme: Cam yok, ayna yok, plaka yok, tampon yok