Selçuk Üniversitesi’nden gizlenmiş silah ve bomba tanıma sistemi

Selçuk Üniversitesi’nden gizlenmiş silah ve bomba tanıma sistemi...

 Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Karlık ile Doktora Öğrencisi Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Öğretim Görevlisi Ayşen Ölmez, doktora projesi kapsamında, silah ve bomba ile gerçekleşen terör olaylarını önleyecek yazılım geliştirdi. Termal kameradan alınan görüntüler, geliştirilen yazılıma aktarılıyor ve bu yazılım yardımıyla topluluk içinde bile olsa kişiler üzerinde bomba ya da silah ve benzeri cisimler yüzde 90 oranında tespit edilebiliyor.

Öğretim Görevlisi Ayşen Ölmez, Prof. Dr. Karlık ile bu projeye yaklaşık 3 yıl önce başladıklarını, çalışmada, terör nedeniyle çok sayıda ölüme ve maddi hasara yol açan saldırıların önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Planlanan sistem sayesinde, şüpheli paket durumlarının daha hızlı, hasarsız ve paniğe yol açmadan çözüme kavuşturulacağını ifade eden Ölmez, “Bu tür sistemle terör içerikli olayların başarıyla tespit edilmesi, saldırıyı planlayanlar üzerinde de caydırıcı etkiye sahip olacaktır” dedi.

“ÇALIŞMAMIZ, YÜZDE 90’NIN ÜZERİNDE BAŞARI ORANINA SAHİP”

Öğretim Görevlisi Ayşen Ölmez, termal kameraların karanlık, sisli, dumanlı ve çıplak gözle görülemeyen yerlerde algılama yapabildiği için özelikle tercih ettiklerini belirterek, “Kameradan aldığımız görüntüleri işlemek için sayısal hale getiriyoruz. Sayısal hale getirilen görüntüleri de Excel dokümanına aktarıyoruz. Excel dokümanındaki sayısal verileri, geliştirdiğimiz hibrid yapay sinir ağları algoritması ile analiz ederek, anında ortamda gizlenmiş silah veya bomba olduğunu tespit edebiliyoruz. İşlenen veriler hareketli kamera görüntüleri de sabit fotoğraf da olabilir. Elimizdeki görsel dokümanda (monitörde), ‘herhangi tehdit içeren unsur var mı, yok mu’ tespitini gerçekleştiriyoruz. Bu bomba da silah da olabilir. Şu anda, geliştirdiğimiz yazılım, elimizde olan verilerle yüzde 90 üzeri başarı oranıyla çalışmaktadır” diye konuştu.

“ANLIK MÜDAHALE, ÇOK SAYIDA HAYAT KURTARACAK”

Prof. Dr. Bekir Karlık da, Türkiye’de son 2 yılda intihar bombacılarının Hatay, Şanlıurfa ve en son Ankara’da eylemler gerçekleştirdiğini hatırlattı. MOBESE kameralarıyla şüpheli şahısların üzerlerindeki patlayıcı cisimleri belirlemenin zor olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Karlık, “Şahıs, üzerindeki bombayı topluluk içinde patlatmak ister. Kalabalık alanlarda, miting alanına girerken, aramadan geçerken veya metro giriş istasyonlarında termal kamera bulundurulursa geliştirdiğimiz akıllı sistem yazılımının monitöründe incelediğiniz zaman göreceksiniz; ‘tehdit var mı, yok mu’ anında bildiriyor. O sırada zaten güvenlik ekipleri, anında o şahsı kenara çekip, eylem gerçekleşmeden müdahalede bulunabilecek. Anlık müdahale, birçok insanın hayatını kurtaracak” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMAYI, EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE TEST EDECEĞİZ”

Prof. Dr. Karlık, projenin Konya Emniyet Müdürlüğünde test çalışmalarının yapıldığını belirterek, “İstekleri doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü’nde de yazılımı orada uzmanlarla birlikte daha gelişmiş kameralarla test etmeye gideceğiz. Zira, sensör ne kadar kaliteli olursa, alınan bilgi de o kadar doğru olur. Haliyle biz daha iyi işler yapacağız. Sensör teknolojisinin gelişmesi bizim çalışmalarımıza yardımcı olur. O bakımdan orada tekrar denemesini yapacağız. Başarıda yüzde 90’ın üzerini bulduk. Bu oranı 98’lere, 99’lara çıkarmayı umut ediyoruz” diye konuştu.

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı