Selçuk Üniversitesi’nden Kanser Tedavisinde Çığır Açacak Proje

Selçuk Üniversitesi, kanser tedavisinde devrim yaratacak bir projeye imza atıyor. COST ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projede, antikanser ilaçlarının yan etkileri en aza indirilerek daha hedefli tedavi yöntemleri geliştirilecek.

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yılmaz liderliğindeki proje, kanser tedavisinde yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor. “Floresans Hyaluronik Asit-Kaliks[4]Aren Türevlerinin Sentezi, Altın Nanopartiküllere İmmobilizasyonu, Farklı Antikanser Ajanların Taşınmasında Kullanılması ve Antiproliferatif Özelliklerinin İncelenmesi” başlıklı bu proje, Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği Kuruluşu (COST) ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

"Hedefli Tedavi ile Yan Etkiler Azaltılacak"

Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, kanser ilaçlarının hedefli hale getirilerek yan etkilerinin en aza indirgenmesini amaçladıklarını belirtti. Yılmaz, "Yaklaşık 25 yıldır nano kapsüller üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsülleri 'nano sepetler' olarak adlandırıyoruz. Amacımız, ilaçları bu sepetlere yükleyerek sadece kanser hücrelerine ulaşmalarını sağlamak" dedi.

Yılmaz ayrıca, kanser hücrelerinde bolca bulunan hyaluronik asidin bu projede taşıyıcı madde olarak kullanılacağını ve bu sayede sağlıklı hücrelerin zarar görmeden tedavi edileceğini vurguladı.

"Yeni İlaç Geliştirmekten Daha Kısa Sürede Sonuç Alacağız"

Projenin özgün yönlerinden bahseden Yılmaz, "Yeni bir kanser ilacı keşfetmek yerine mevcut ilaçları daha hedefli hale getirerek kısa sürede sonuç almayı umuyoruz. Bu yaklaşım, ilaç geliştirme sürecinin yıllar sürmesini engelleyerek kanser tedavisinde önemli bir avantaj sağlayacak" şeklinde konuştu.

"Kanserle Mücadeleye Katkıda Bulunmak En Büyük Mutluluğumuz"

Kanserin dünyada ikinci en yaygın ölüm nedeni olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Projemizle bu çaresiz hastalığa karşı bir umut olmayı hedefliyoruz. Kanserle mücadelede bir nebze olsun katkı sunabilirsek bu bizim için en büyük mutluluk kaynağı olacaktır" dedi.

Klinik Denemeler Başlayacak

Projede sentezlenen bileşiklerin biyolojik aktiviteleri, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Bahadır Öztürk tarafından incelenecek. Projenin ilerleyen aşamalarında kanser hücre kültürü çalışmalarının başarıyla tamamlanmasının ardından hayvan deneylerine ve klinik faz denemelerine geçilmesi planlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Boyun Ağrılarına Dikkat: Bilinçsiz Kütletme Felce Neden Olabilir
Sağlık-Sen: Dişi ağrıyana, dizi sızlayana ambulans gitmesin
NEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi bir ilke daha imza attı
Ferdi Tayfur’dan güzel haber geldi
Kronik Hastalık Takibi ve Akılcı İlaç Kullanımında Yeni Dönem