Selçuklu Tıp; Kardiyoloji - Konya Trafiği yollardaki EDS

Fahri Kubilay

 

Geçtiğimiz hafta bir yakınımın rahatsızlığından dolayı birkaç gün Selçuklu Tıp Fakültesi hastanesinde teşrii mesaide bulundum.

Hani meşhur bir laf var ya “Allah kimseyi düşürmesin hesabı” hastane işi biliyorsunuz hangi hastaneye gitsen insan kaynıyor.

O  ortamı o yoğunluğu   görünce herkes  hasta zannedersin; ne  koridorlarda, ne  bekleme  salonlarında,   ne yatakhanelerde, ne laboratuvarlarda ne  otoparkında, ne dolmuşunda , ne  yolunda   her  tarafta  bir yığılma,  her tarafta  bir  yoğunluk hülasa  mesainin  başlaması ile  hastanelerin her tarafta  bir izdiham  bir yoğunluk  bir  koşuşturma.

Başka poliklinikler bölümler nedir ne değildir konuşacak kadar bilgim yok ama ,benim özellikle kardiyoloji bölümü ile ilgili birkaç şey söylemeyi kendi adıma   borç hissetim.

Seydişehir devlet hastanesinden acil kodu ile Konya’ya sevk edilen kalp hastası ismi mevzu bahis değil Konya’daki büyük bir hasta haneye ulaştıktan sonra gece geç saatlerde anjiyo yapılıyor. Anjiyo yapan doktorların vardığı sonuç damarları anjiyo ile açamadık hastanız açık kalp ameliyatı yapılması lazım.  Hastanın yaşı seksen küsur bu hasta böyle ağır bir ameliyatı kaldırabilir mi risk var ama damarlarlar tıkalı onda da risk var ikinci bir krizi kaldıramaz.   Doktorlarda haklı sıkıntı büyük ne yaparız ne ederiz çare derken Selçuklu hastanesinde kardiyoloji bölümünde anjiyo ile açılan insanların izlenimleri çok konuşuluyor birde oraya gidelim sonucu çıkıyor.

 Uzatmayalım diğer hastanede yapılan tetkik ve filmleri istenmesi ile yapılan değerlendirmede anjiyo ile açılabileceğine karar veriliyor ve hastanın yüzde doksan fazla tıkalı olan üç damarından ikisi yapılan anjiyo sonrası başarı ile açılıyor, birisi ilerleyen zamanda açılmak üzere bırakılıyor.

İşin özeti bu hasta normal hayatına devam ediyor. 

Bunu şunun için anlattım kendi adıma başarılı bulduğum ve taktir edilmesi  gereken bir konu olduğunu  düşünüyorum.

Hastanede ameliyathane  ve  yatan hasta  bölümündeki çalışanlar ,genç pırıl pırıl  asistan, Doktor,  Doçent , Proflar ve  çalışanların işini son derece titizlikle   takip ettiklerini   gördüm  insana  değer veriyorlar ve görevlerini  sonuna   kadar   en iyi şekilde  yapıyorlar..   Yatan hastalar   bölümünün  koridorunda Afrika  kökenli  olduğu   ilk bakışta   belli  olan  çarşaflı anne  ve küçük  kızı dikkatimi çekti  Türkçe bilmedikleri için konuşma  şansım  olmadı   merakımı  oradaki çalışanlara  sordum   11  yaşındaki küçük  kız  kalbinde sorun olduğu için  Somaliden ülkemize  geldiğini  ve Selçuklu  Tıpta  kalp ameliyatı olduğunu  duyunca  memleketimiz  adına  sevindim.. İnsanın hastaneden taburcu   olurken güzel  duygular   içinde  olması   çok güzel   yapılan  güzel şeyler Takdir edilmeli  alkışlanmalı diye düşünüyorum..

Konya trafiği ve  EDS..

Konya’nın ana halterlerinde özellikle Selçuklu bölgesinde müthiş bir trafik yoğunluğu var ve çözülmesi mümkün değil gibi gözüküyor.

Çünkü bu araç sayısını bu yolların kaldırması mümkün olmadığı gibi trafiği keşmekeşe çeviren sınır tanımaz sürücülerde buna destek veriyor. 

Her tarafta EDS uyarısı ile hız sınırı yerine göre 70-82 arasında olan otomobillerin hız sınırlarına uyarak aktığı yolda arkadan selektör yaparak,  korna çalarak geçmeye çalışan sürücüler nereden gelip ne yapmaya çalıştıklarını merak ediyorum.

Onlar okuma yazması yok mu uyarıları görmüyor mu yoksa sahte plaka kullanıp cezadan kaçıyorlar vs trafik magandalık sadece Seydişehir’de değil demek ki her yerde. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.