Selçuk'ta Romalı Gladyatöre Ait Lahit ve Kilise Kalıntıları Bulundu

İzmir'in Selçuk ilçesinde yapılan kazılarda, M.Ö. 3. yüzyıla tarihlenen ve sonrasında M.S. 5. yüzyılda tekrar kullanılan bir lahit bulundu. Lahit, içerisine konulan 12 iskeletle dikkat çekti.

Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı'nda devam eden kazılar, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu başkanlığında sürüyor. Kazı ekibi, Roma dönemine ait bir lahit buldu. İçerisinde 12 iskelet bulunan lahit, Doç. Dr. Ertan Yıldız tarafından yapılan epigrafik çalışmalar sonucunda "Euphrates" adlı bir Romalı gladyatöre ait olduğu tespit edildi. Lahitin üzerinde epik kitabeler ve M.S. 5. yüzyıldan kalma üç adet haç kabartması bulunuyor.

Roma Lahiti ve Hristiyan Dönemi

Lahitin milattan önce 3. yüzyıldan günümüze ulaştığı değerlendiriliyor. Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, kazı sırasında 20 santim derinlikte su kanalı, künk sistemi ve mozaiklerle birlikte bir lahit ve üç lahit formunda örme mezar bulduklarını belirtti. Lahitin içinde 12 bireyin gömüldüğünü ifade eden Mimaroğlu, "Lahit bir Roma lahiti. Üzerinde güzel bir epik kitabe bulunmakta ve Hristiyanlık döneminde iç tarafına üç haç kabartması işlenerek yeniden kullanılmış" dedi.

Kilise ve Mezarlık Düzeni

Mimaroğlu, kilisenin ilk olarak küçük bir mezar yapısı olarak inşa edildiğini, ardından ahşap çatılı bazilikaya ve M.S. 1. Jüstinyanus döneminde kubbeli hac planlı bir kiliseye dönüştüğünü aktardı. M.S. 5. yüzyılda kilisenin planının yeniden düzenlendiğini ve bu yılki kazılarda bu düzenlemeye dair planların ortaya çıkarıldığını vurguladı. Kilise içindeki gömülerin, üst sınıf veya ruhban sınıfına ait olduğunu belirten Mimaroğlu, "Bu tür mezarlar, normal bir bireyin yerleştirileceği türden değil" dedi.

Mermer Döşeme ve Diğer Bulgular

2023 yılında yapılan jeoradar çalışmaları sonucunda, alanda 1. Jüstinyanus dönemine ait mermer döşeme ortaya çıktı. Daha önceki sondajlarda elde edilen bulgular doğrultusunda yapılan kazılarda, 5. yüzyıla ait zemin döşemesi de gün yüzüne çıkarıldı. Mimaroğlu, "Mermer zemin döşemesi 6. yüzyıla tarihlenirken, bu yıl ortaya çıkan zemin döşemesi 5. yüzyıla ait" ifadelerini kullandı.

Selçuk'taki bu tarihi keşifler, bölgenin zengin tarihini ve kültürel mirasını bir kez daha gözler önüne seriyor. Kazı çalışmalarının devam etmesi, bölgenin tarihi hakkında daha fazla bilgi edinilmesini sağlayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı
Ukraynalı Kadın Ressamların Gözünden Alanya
Niğdeli Ressam Yasemin Soydan'dan görülmemiş sanat