Konya İl Özel İdaresi, geçtiğimiz yıllarda çiftçiye yönelik yaptığı tohum ve fidan desteğini bu yıl da sürdürüyor. Tarım alanındaki desteklerini son yıllarda organik ürünlere yönlendiren ve 2011 yılı başından beri 97 bin 825 adet elma fidanı, 21 bin 729 kiraz fidanı, 121 bin 591 adet asma fidanı dağıtan Özel İdare, son olarak da 123 çiftçiye, toplam 61 bin 500 kg. organik patates tohumu dağıttı. Meram Güneydere ve Evliyateke, Selçuklu Başarakavak ve Küçükmuhsine, Taşkent Merkez, Bozkır Armutlu ve Seydişehir Mesudiye köylerinde toplam 246 dekar alanda ekimi yapılacak organik patatesin bu yılki rekoltesinin 500 ton civarında olması bekleniyor.
İlk olarak Meram Güneydere Köyü’nden başlayan organik patates tohumu dağıtımının çiftçiyi kalkındıracağını dile getiren Köy Muhtarı Mustafa Öndeniz, çiftçinin, rekoltesi yüksek ve ekonomik getirisi fazla olan organik patatesten son derece memnun olduğunu kaydetti. Öndeniz, destekte bulunan İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi’ne teşekkür etti.
Konya’da özellikle son iki yılda yapılan iyi tarım uygulamaları hakkında bilgi veren Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, bu kapsamda devam eden organik tarım çalışmaları içerisinde de organik çilek ve patatesin büyük yer tuttuğunu söyledi.
GERÇEK KALKINMA MODELİ BUDUR
Selvi, “Özel İdaremizin fidan desteği, damla sulama çalışmaları, özellikle kırsal kesimde sürmektedir. Geçmiş yıllarda verdiğimiz çilek fidanları yetişti, asmalar ve diğer birçok meyve fidanı meyvelerini verdi. Artık ihracatçı firma organik ürüne yerinde talip oluyor. Bu çalışmalardan sonra üretici birlikleri oluşturan bölgelerimiz oldu. Satışta da sorun yaşamıyorlar. Ürün üretildiği anda adeta kapışılıyor ve direk ihracata gidiyor. Bu çalışmalara 2009 yılından bu yana patatesi de ekledik ve bugün patateste çok iyi bir noktaya geldik. 62 bin 500 kg organik patates tohumu çiftçimizle buluşturuldu. Patatesimiz sadece belli bölgelerde değil, Meram Güneydere ve Evliyateke, Selçuklu Başarakavak ve Küçükmuhsine, Taşkent Merkez, Bozkır Armutlu ve Seydişehir Mesudiye köylerinde tam 246 dekar alanda ekilecektir. Bu tohumlar yetiştikten sonra artık patates tohumunda Konyamız İsrail’e rakip olacaktır. Üniversitemiz, Tarım İl Müdürlüğü, ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları ve çiftçilerimizle birlikte yaptığımız bu çalışmada artık sertifikalı olan ürünlerimizden daha fazla verim alacağız. Çiftçilerimize ve Konyamıza hayırlı olsun” dedi.
Önümüzdeki günlerde asma aparatları ve çilek fidanları dağıtılacağını müjdeleyen Selvi, yer altı sularının kapalı sisteme dönüşmesiyle de ova köylerinde bilinçli tarım uygulamaları yapılacağını, buna bağlı olarak ciddi verim artışları ve enerji maliyetlerinde düşüş görüleceğini kaydetti. Yapılan çalışmayı “Bu bir kalkınma seferberliğidir” şeklinde yorumlayan Selvi, “Konya’da gerçek tarımsal kalkınma modeli bunlardır” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİ’DEN YÜZDE 25 KATKI
Tarımın başkenti olan Konya’da özellikle organik ürünlere yönelik desteklerinin devam edeceğini dile getiren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, “75 bin TL’lik bir kaynağı bu işe ayıran İl Özel İdaremiz, bu bedelin yüzde 25’ini çiftçilerimizden katkı payı olarak geri almaktadır. Ayrıca çiftçilerimizden organik patates üretimini damla sulama ile yapacaklarına dair taahhüt istenmektedir. İl Özel idaresi, Meram Ziraat Odası, Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonu ile üretimi yapılan Organik Patates ilk defa 2009 yılında 52 Ton tohum desteği ile başlamış, 2010 yılında 40 tonla devam etmiş ve bu yıl da 61,5 tonla bu üretim modeli devam ettirilmektedir. Yine geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da çeşit olarak pazar problemi olmayan Leydi Olimpiya kızartmalık çeşidi tercih edilmiştir. Çiftçilerimizin destekten memnun olduğunu görüyoruz. Şimdiden hayırlı olsun” dedi.
Üreticilerin organik ürün ile ufkunun açıldığını da bildiren Kaçmaz, organik çilek fidelerinin de önümüzdeki günlerde dağıtılacağını sözlerine ekledi.