CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, TMBB’ye Konya’nın Akşehir İlçesinin il olması hakkında verdiği kanun teklifinde, Akşehir’in tarihi geçmişi, coğrafi yapısı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile il olmayı çoktan hak etmiş önemli bir ilçe olduğunu belirtti.
Akşehir’in il olması hakkındaki kanun teklifindeki gerekçelerini CHP Konya Milletvekili Abdullatif Şener şu şekilde açıkladı: “ Anayasa’nın merkezi idarenin kuruluş şartlarını düzenleyen 126’ncı maddesi, ‘Türkiye, merkezi idare kuruluşu bakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre, illere; iller de diğer kademeli bölümlere ayrılır’ hükmünü içerir. Bu hükmün işlerliğini sağlayan 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun birinci ve ikinci maddeleri mülki idarelerin kuruluş esas ve usullerini ifade eder. Sultan Dağı’nın eteklerinde kurulmuş olan ve Konya’nın Ege’ye açılan kapısı Akşehir ilçesi, yapımı devam eden ve kısa süre içinde açılması planlanan Kuzey – Güney Otoyolu (Karadeniz – Ankara – Antalya Bağlantı Yolu) ile birlikte çok daha önemli bir konuma sahip olacaktır. Konya il merkezine 135 kilometre uzaklıkta olup, il merkezinin kuzeybatısında, İç Anadolu Bölgesi’nin güneydoğusunda, 1442 kilometrekarelik alanı ile Türkiye’nin yüzölçümü en büyük ilçelerinden biridir. TÜİK verilerine göre nüfusu 93 bin 885’tir. İlçede bulunan ve Nasreddin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü, yüzölçümü itibari ile Türkiye'nin 5. büyük gölüdür. 310 yataklı bölge devlet hastanesi, yapımı devam eden ek bina ile toplamda 460 yatak kapasitesine ulaşacak ve 103 yatak kapasiteli özel hastane ile birlikte çevredeki tüm ilçelere hizmet verecektir. Selçuk Üniversitesi’ne bağlı 3 adet fakülte ve 1 adet meslek yüksekokulu ile sosyal ve kültürel yapısı güçlenmiştir” dedi.
50’ye yakın ihracat odaklı firma var
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener Akşehir’in imalattaki sektörel çeşitliliğiyle birlikte, ihracat odaklı çalışan 50’ye yakın firmasıyla dikkat çektiğini ifade ederek, “İmalat sanayisinde sektörel çeşitlilik vardır. İhracat odaklı çalışan 50’ye yakın firma bulunmaktadır. Aynı zamanda, Küçük Sanayi Sitesi olarak adlandırılan bölgede yaklaşık 500 esnaf faaliyet göstermektedir. Dünyada Napolyon adıyla bilinen, Akşehir-Eber Gölleri arasında oluşan mikroklima etkisiyle aromasını kazanan kirazı meşhurdur. Haşhaş kapsülü ve tohumu üretiminde sayılı bölgelerden biridir. Arıcılık faaliyetleri için uygun ekolojik yapıya sahiptir. Meyve üretim miktarının Konya ili geneline göre yüzde37’sini, salatalık üretiminin yüzde 30’unu, sarımsak üretiminin yüzde 45’ini, doğal bal üretiminin yüzde 15’ini sağlayan Akşehir, aynı zamanda önemli bir tarım merkezidir. Türkiye’nin ilk Uluslararası Şenlikleri arasında yer alan ve 61 yıldan beri her yıl düzenlenen Nasreddin Hoca Şenlikleri ile de Dünya’ya tanıtımını yapmakta olan Akşehir, Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserleri ile bölgenin önemli turizm potansiyeline sahiptir. Çevresindeki iller teşvik kapsamında iken, yukarıda saydığımız tüm özelliklere rağmen Akşehir, Konya’ya bağlı olduğu için bu teşviklerden yararlanamamaktadır. Akşehir tarihi geçmişi, coğrafi yapısı, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile il olmayı çoktan hak etmiş önemli bir ilçedir. İl olduğu takdirde Konya il merkezinden Akşehir yönüne olan hizmet aktarımı, Akşehir’den Konya yönüne de olacak; her iki yerleşim birimi de faydalanacağı gibi çevre ilçeler daha verimli hizmet alacaktır. Bir başka yönüyle de Konya’nın üzerindeki yük azalacaktır. Bu durum beraberinde Konya’ya bağlı ilçelerde nüfus kaybının önlenmesine de katkıda bulunacaktır. Konya’nın demografisi incelendiğinde yeterli hizmet götürülemediği için ilçe ve köylerde nüfusun azaldığı da görülmektedir. Akşehir’in il olma potansiyelinin yüksek olmasından dolayı da il olması hakkında bir kanun teklifi verdik.”