Sepsis, Sağlıklı Görünen Kişiyi Bile Hayati Tehlikeye Sürükleyebilir

Biruni Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müberra Hraloğlu, sepsisin sinsi ve hızlı ilerleyen bir enfeksiyon olduğunu belirtti.

Sepsis Nedir ve Neden Tehlikelidir?

Dünya genelinde her yıl milyonlarca insan sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor. Sepsis, vücudun enfeksiyonlara karşı aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Dr. Müberra Hraloğlu, sepsisin hızla kötüleşebileceğini ve organ yetmezliklerine yol açabileceğini vurguladı. Hraloğlu, “Sepsis, bakteri, virüs, mantar veya parazit kaynaklı enfeksiyonların vücutta kontrolsüz bir bağışıklık tepkisi oluşturmasıdır. Tedavi edilmezse ölüme neden olabilir” dedi.

Kimler Sepsis Riski Altında?

Sepsis, herkesin karşı karşıya kalabileceği bir sağlık sorunu olmakla birlikte, bazı gruplar daha savunmasız durumda. Dr. Hraloğlu, yaşlılar, bebekler, bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler ve kronik hastalığı olan kişilerin sepsise yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirtti. Ancak, tamamen sağlıklı bireylerin bile basit bir enfeksiyon sonrası sepsise yakalanabileceğini ifade etti.

Sepsisin Belirtileri Nelerdir?

Dr. Hraloğlu, sepsisin belirtilerinin diğer enfeksiyonlarla karışabileceğini ancak bazı kritik işaretlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yüksek ateş veya düşük vücut ısısı, hızlı nabız, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı ve şiddetli yorgunluk, sepsisin temel belirtileri arasında yer alır. Bu semptomlar hızla kötüleşebilir ve acil müdahale gerektirir.

Sepsis Tedavisi ve Önleme Yolları

Sepsis tedavisinin genellikle yoğun bakımda antibiyotik ve sıvı desteği ile yapıldığını belirten Dr. Hraloğlu, erken tanı ve müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu söyledi. Ayrıca, sepsisin önlenmesi için hijyen kurallarına dikkat edilmesi, aşıların düzenli yapılması ve enfeksiyon belirtilerinin ciddiye alınması gerektiğine dikkat çekti.

Farkındalık Hayat Kurtarır

Dünya Sepsis Günü'nün, hastalığa karşı farkındalık yaratmak adına büyük bir fırsat olduğunu belirten Dr. Hraloğlu, sepsis farkındalığının artmasının hastalıkla mücadelede en etkili yollardan biri olduğunu söyledi. Hraloğlu, "Sepsis sadece bir enfeksiyon değil, hayati bir tehdittir. Bu yüzden bilinçlenmek ve sepsisle mücadele için adımlar atmak zorundayız" diyerek sözlerini noktaladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor