KOCAELİ (AA) - Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) Akademik Kurul Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem İnan, "Serebral palsili çocuklarda omurgalar iyi takip edilmeli, özellikle yürümeyen çocuklarda sırta her zaman bakılmalı." dedi.
İzmit'te bir otelde düzenlenen "Serebral Palsi Türkiye Uzmanlar ve Aileler" seminerinde "Serebral Palside Ortopedik Sorunlar ve Çözümler" başlıklı sunum yapan İnan, bu hastalıkta fizyoterapi ve rehabilitasyonun tedavinin hiç bitmeyecek kısmını oluşturduğunu söyledi.
Hareket sistemi için cerrahi bir işlem gerektiğinde çocuk ortopedisinin devreye gireceğini belirten İnan, cerrahi müdahale ile gergin kasların gevşetilebileceğini, kalça uyluk ve kol gibi kemiklerde meydana gelen şekil bozukluklarının düzeltilebileceğini anlattı.
Prof. Dr. İnan, yürüyemeyen çocuklara yapılan cerrahi müdahalede başarı oranlarının yüzde 80 olduğuna dikkat çekerek "Yürümenin başarılamayacağı çocuklarda rahat oturması için tedaviler yapıyoruz. Oturmasıyla ilgili konforu sağlamaya çalışıyoruz. Gece bir çocuğun uyuması ve konforu çok önemli. Dolayısıyla hedefimiz yürüme olabilir ama her çocukta bunun başarılamayacağını en baştan kabul edersek bu çocuklardaki gereksiz ameliyat sayısını azaltmak mümkün." diye konuştu.
Omurga eğriliğinin, yürüyemeyen çocukların çoğunda karşılaşılan bir sorun olduğuna işaret eden İnan, "Bazen 'Nasıl olsa yürüyemiyor, biraz eğri otursa ne olur.' dendiğini duyuyoruz ama burada yürümekten değil, çocuğun konforundan bahsediyoruz. Eğer çocuğu oturtabilirseniz, başını dengede tutarak rahat nefes almasını sağlarsanız konforunu artırmış oluyorsunuz" ifadesini kullandı.
- "Omurgalar iyi takip edilmeli"
"Omurga eğriliği olan çocuklar sadece bir tarafa doğru yatmaya başladıklarında, akciğer kapanıyor ve çok sık enfeksiyonlar geçirmeye başlıyor." diyen İnan, şunları kaydetti:
"Serebral palsili çocuklarda omurgalar iyi takip edilmeli, özellikle yürümeyen çocuklarda sırta her zaman bakılmalı. Uykuda pozisyonlamalar, ağrının azalması ve çocuğun kendine güveninin artması sırf omurga cerrahisiyle elde edilecek başarılar. Omurga eğriliği ameliyatları sonucunda oturmayı dengelediğimizde, elin kullanımının da çok arttığını görüyoruz. Bazı çocuklarda omurga eğriliği çok arttığı zaman hayatta kalma şansı çok düşük olduğu için belli riskler alarak bu ameliyatları öneriyoruz. Bunu yapmazsak sonucun iyi olmayacağını ve şimdi yapılmazsa iki yıl sonra daha da kötü olacağını biliyoruz."
Kalça çıkığının en çok korktukları ve en sık yaptıkları ameliyatlardan biri olduğunu anlatan İnan, kalçayı çıkarken tespit etmeleri durumunda çok küçük işlemlerle çocuğu büyük ameliyatlardan kurtarabileceklerini, kalça çıkığının her zaman tedavi edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AA