Serebral Palsililer ön yargıları aşmak istiyor

Dünya Cerebral Palsi Günü Komitesi Türkiye Temsilcisi Koşan:- "Diğer bireyler nasıl eğitim, iş, sağlık hakkı konusunda sorunlar yaşıyorsa bizler de birebir aynısını yaşıyoruz ama buna ilaveten ön yargıları aşmaya çalışıyoruz. Bu ön yargı ne yazık ki aşama

KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - Dünya Cerebral Palsi Günü Komitesi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan, Serebral Palsi (beyin felci) hastalarının yaşadığı sıkıntıların, diğer sağlıklı bireylerin yaşadığı sıkıntılardan farklı olmadığını belirterek, "Buna ilaveten ön yargıları aşmaya çalışıyoruz. Bu ön yargı ne yazık ki aşamadığımız bir şey." dedi.

Koşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Serebral Palsi Günü çalışmalarının 12 farklı ülke temsilcisinin üye olduğu Dünya Serebral Palsi İnisiyatifi tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Serebral Palsilileri toplumla buluşturması amacıyla Dünya Serebral Palsi Günü Komitesi kurulduğunu anımsatan Koşan, komiteye eylül ayında Türkiye'yi temsilen kendisinin seçildiğini belirtti.

Komite üyeliğine seçilmeyi hiç beklemediğini, bu gelişme karşısında gururlandığını aktaran Koşan, bu konuda kendisine destek veren herkese çok teşekkür etti.

Koşan, Sivas Devlet Tiyatrosu'nda basın danışmanı olarak çalıştığını vurgulayarak, "Biz buradayız, ya siz" sloganıyla yıl boyunca Serebral Palsili bireylerin ve diğer engellilerin haklarına, yaşam koşullarına dikkat çekecek çalışmalarına 3 Kasım Perşembe Kocaeli'den start vereceğini bildirdi.

- "Türkiye'de her 8 saatte 1 Serebral Palsili bir bebek dünyaya gelmektedir"

Kendisinin de doğuştan Serebral Palsili olduğunu anlatan Koşan, "Türkiye'de her 8 saatte 1 Serebral Palsili bir bebek dünyaya gelmektedir. Bu oran binde 4'e tekabül ediyor. Dünya çapında 17 milyon insan SP ile yaşamaktadır. 350 milyon insan da Serabral Palsili bir çocuk veya yetişkin ile yakından bağlantılıdır. Türkiye'de ise Milli Eğitim Bakanlığının araştırmalarına göre, 2003-2013 yılları arasında 209 bin 522 çocuğa SP tanısı konmuştur." ifadesini kullandı.

- "Bu ön yargı ne yazık ki aşamadığım bir şey"

Artık, engellilerin sorunlarında günübirlik çözümlerden ziyade kalıcı, sistematik bir çözüm sürecine girmek zorunda olduklarına işaret eden Koşan, bu kanun yapıcıların görevi olduğu kadar medyanın, akademi dünyasının ve özellikle de birebir dezavantajlı durum içinde bulunanların kuvvetli söylemler üretmesi gerektiğine işaret etti.

Dünyada bu tanıyı almış bireylerin varlığına dikkat çekmek, toplumda bir farkındalık oluşturmak hem de bu hastaları ciddi olarak tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Koşan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda olanaklarım el verdiğince bu bireylerin yanı sıra bütün dezavantajlı bireylere ulaşmak istiyorum. Benim inanışıma göre sadece Serebral Palsililerle konuşmak yeterli değil bunun yanında kalıcı ve doğru çözümler için çalışmak gereklidir. Yasa koyucular kadar sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda farkındalık yaratılması için üstüne çok fazla görev düşüyor. Türkiye'de mevcut sağlık sistemi içerisinde ve diğer bireylerin yaşadıkları sorunlar neyse Serebral Palsili olarak onları yaşıyoruz. Serebral Palsi hastalarının yaşadığı sıkıntılar, diğer sağlıklı bireylerin yaşadığı sıkıntılardan farklı değil. Diğer bireyler nasıl eğitim, iş, sağlık hakkı konusunda sorunlar yaşıyorsa bizler de bire bir aynısını yaşıyoruz ama buna ilaveten ön yargıları aşmaya çalışıyoruz. Bu ön yargı ne yazık ki aşamadığımız bir şey. Ne yazık ki bu ön yargıya sahip doktorlar, öğretmenler, psikologlar, psikiyatristler var. Dolayısıyla mevcut sorunların yanında bir de ön yargılarla mücadele ediyoruz."

Koşan, kendisine bu hastalığın tanısının 2 yaşında konulduğunu, o günden 22 yaşına kadar ailesiyle yoğun bir tedavi ve sosyal rehabilitasyon süreci yaşadığını bildirdi.


AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti