Sertifikasız Çin malı tarım ilaçlarında kanserojen tehlikesi

Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldırım:- "Çin'de üretilen ucuz tarım ilaçlarındaki maddenin insan ve çevre sağlığı açısından birçok sorun oluşturabileceği düşünülmektedir. Pestisit kullanımının arttığı ülkemizde gelecekte ortaya çık

ERZURUM (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Yıldırım, "Çin'de üretilen ucuz tarım ilaçlarındaki maddenin insan ve çevre sağlığı açısından birçok sorun oluşturabileceği düşünülmektedir. Pestisit kullanımının arttığı ülkemizde gelecekte ortaya çıkacak problemlere karşı özellikle çiftçileri uyarıyoruz. Sertifikasız Çin malı ilaçlarda yüksek miktarda kanserojen madde tehlikesi var." dedi.

Üniversitenin Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi olan ve yaklaşık 30 yıldır bitki ve böcekler üzerine bilimsel çalışma yapan Prof. Dr. Erol Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya standartlarına uygun olmayan sertifikasız Çin malı tarım ilaçlarında yüksek miktarda kanserojen madde tehlikesinin olduğunu söyledi.

Çin'de üretilip tarım ve halk sağlığı alanlarında kullanılan bu ilaçlarda kanserojen tehlikesinin olduğunu anlatan Yıldırım, "Bu ilaçların kullanımının sürmesi, ülkemizde gelecekte önüne geçilemeyecek sorunları ortaya çıkaracak. Bu tür ilaçlardaki aktif maddedeki saflık oranı yüzde 98'in üzerindedir ama Çin'den gelenlerde maalesef bunu bulamazsınız." diye konuştu.

Yıldırım, kanserin önemli halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, kimyasal mücadelede zararlı, hastalıklı ve yabancı otları yok etmek amacıyla kullanılan ve "pestisit" adı verilen maddelerin saf olarak kullanıldığında bitkiler ve çevre için oldukça zararlı hale gelip kansere sebep olabileceğini kaydetti.

Pestisitlerin aktif, dolgu ve diğer maddelerden oluştuğunu ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'dan uluslararası standartlardaki aktif maddenin kilogramı yaklaşık 100 dolara ihraç edilirken Çin'de üretilip sektöre girenler ise 5 dolara alıcı buluyor. Çin'de üretilen ucuz tarım ilaçlarındaki maddenin insan ve çevre sağlığı açısından birçok sorun oluşturabileceği düşünülmektedir. Pestisit kullanımının arttığı ülkemizde gelecekte ortaya çıkacak problemlere karşı özellikle çiftçileri uyarıyoruz. Sertifikasız Çin malı ilaçlarda yüksek miktarda kanserojen madde var."

Bazı çiftçilerin Çin'den gelen sertifikasız ilaçları daha çok ürün elde etmek için gereğinden fazla kullandığına işaret eden Yıldırım, "Denetimsiz ve bilinçsizce kullanılan Çin malı tarım ilaçları insan ve diğer canlıların sağlığını olumsuz yönde tehdit ederken çevrenin kirlenmesine de neden oluyor. Pestisitler deri, ağız ve solunum yoluyla vücuda girerek insanları zehirliyor. Pestisitlerin bitkisel olanları haricindekilerin çoğu kanserojen özelliğe sahip." bilgisini paylaştı.

Prof. Dr. Yıldırım, Türkiye ve dünyada sertifikasız çin orjinli tarım ilaçlarında yüksek miktarda kanserojen tehlikesinin olduğuna dair çokça bilim insanının çalışma ve araştırmalarının olduğunu belirterek, "Bu konuda benim Türkiye'deki birçok üniversitede okutulan 'Tarımsal Zararlılarla Mücadele Yöntemleri ve İlaçlar' gibi isimli çeşitli kitaplarım var. Bu kitaplarda bolca bilgiler dahilinde Çin malı sertifikasız tarım ilaçlarında kanserojen tehlikesinin varlığından bahsetmişiz." dedi.

- Devlet Çin'den gelen tarım ilaçlarını yakın takibe aldı

Devletin bu tür ilaçları yakın takibe aldığına işaret eden Yıldırım, "Devlet, son yıllarda Çin'den gelen tarım ilaçlarını mercek altına alıp inceliyor. Bundan sonra bu tarz ilaçlarda 'kanser yapar' veya 'kanserojen özelliğe sahip' şeklinde bilgiler yer alacak." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yıldırım, bu ilaçların bilinçsizce kullanıldığı ürünleri tüketenlerde sinir sistemindeki tahribatın yanı sıra öğrenme güçlüğü ve hafıza zayıflığı yaşanabileceğini dile getirdi.

- "Zorunlu olmadıkça ilaç kullanılmamalı"

Bu tür ilaçların hasada yakın dönemde kullanıldığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Zorunlu olmadıkça ilaç kullanılmamalı ve sadece ruhsatlı ve üstün kaliteye sahip sertifikalı ilaçlar kullanılmalı. Pestisitleri, çevreyi ve insan sağlığını koruyacak şekilde kullanırsak geriye dönüşü olmayan zararların önüne geçilmiş ve tarımsal üretimde süreklilik sağlanmış olur. Böceklere karşı kullanılan ilaçların sadece yüzde birinin hedeflenen zararlıya ulaştığı belirtilmektedir. İlacın geri kalan kısmı çevredeki hedef dışı türleri etkileyerek, toprak, su ve elde edilen üründe kalıntıya sebep olmaktadır, bu nedenle doğal denge bozulmaktadır."

Yıldırım, bazı ülkelerde tehlikeli pestisitlerin kullanılmaması ya da sınırlandırılması yoluna gidildiğini anlatarak, tarım ve halk sağlığı açısından zararlı olan sertifikasız Çin malı tarım ilaçlarının kullanılmamasını önerdi.

AA

Gündem Haberleri

Uçuş Emniyetini Tehlikeye Atanlara Rekor Ceza
Gönül Akkor son yolculuğuna uğurlandı
2024 yılı Dünya Ahileri Ödülleri açıklandı
Bilal Erdoğan: Batı’nın maskesi Gazze’de düştü
Diyanet'ten Regaip Kandili mesajı