ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yaşları 11 ile 20 arasında değişen 4 çocukları doğuştan işitme engelli olan tarım işçisi çift, halk arasında biyonik kulak olarak bilinen "koklear implant" ile evlatlarının "anne baba" diyeceği günün hayalini kuruyor.
İlçeye 10 kilometre mesafedeki Yukarı Yarımca Mahallesi'nde kerpiç evde yaşayan ve ekmeklerini pamuk tarlalarında çalışarak kazanmaya çalışan Fatma ve Ahmet Tekdemir çiftinin 9 çocuğundan Mehmet (20), Mustafa (19), Hatice (17) ve Emine (11) işitme engelli olarak dünyaya geldi.
Maddi imkansızlıklar nedeniyle çocuklarının hastalığına çare bulamayan acılı aile, bir hayırseverin desteğiyle kızları Emine'nin "koklear implant" operasyonuyla duyup konuşmaya başlaması sayesinde bir nebze olsun rahatladı.
Bu sayede askerlik çağına gelen oğulları Mehmet ve Mustafa ile gelin olmasını bekledikleri kızları Hatice için umutlanan aile, söz konusu operasyonun yüksek maliyeti nedeniyle ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.
Tekdemir ailesinin en büyük isteği evlatlarının hayata küsmeden, bundan sonraki hayatlarını sağlıkla yaşamasını görebilmek. Çocukları için istedikleri işitme cihazlarını "dünyanın en büyük hazinesi" diye nitelendiren aile, kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor.
- "Tek isteğim 'Anne' diye seslenmeleri"
Anne Fatma Tekdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4'ü kız 9 çocuğunun bulunduğunu ve bunlardan 4'ünün işitme engelli olarak dünyaya geldiğini belirtti.
Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Tekdemir, "Kızım Emine ameliyat sonucu duymaya ve konuşmaya başladı. Okula gidiyor ve çok başarılı maşallah. Diğerleri artık koca adam oldular ama konuşamıyorlar. Tek isteğim bana 'Anne' diye seslenmeleri. Büyüklerimizden, hayırseverlerden, ilgililerden bu konuda destek istiyoruz, inşallah sesimizi duyarlar. Şimdiye kadar sayısız kez doktora, hastaneye gittik ama çözüm bulamadık. Konuşup, duymaları için ameliyat olmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Biyonik kulak sayesinde çocuklarının duymalarının mümkün olduğunu ancak bunun için gerekli parayı bulamadıklarını ifade eden Tekdemir, şöyle konuştu:
"Rabbimden tek temennim çocuklarımın bu sıkıntılarının bitmesi, inşallah biri buna vesile olur. Yaşıtları gibi okula, askere, oyuna gidemediler, evlatlarım birçok şeyden mahrum büyüdü, hiçbir şey öğrenemediler. Bazı insanlar onlarla dalga geçiyor, onlar için demediklerini bırakmıyorlar, bu beni kahrediyor. Umarım bundan sonraki yaşamları güzel olur, sağlıklarına kavuşup güzel bir yuva kurarlar çünkü evlilik çağına geliyorlar. Görüştüğümüz doktorlar üçünün tedavisi için 150 bin liranın gerekli olduğunu söylediler ama bizim buna gücümüz yok."
Baba Ahmet Tekdemir de çocuklarının sağlıklarına kavuşması için gitmedik hastane bırakmadığını ancak sonuç alamadığını dile getirdi.
Engelli 4 çocuk büyütmenin zorluğunu duygu dolu sözlerle anlatan baba Tekdemir, çocuklarının yaşlarında implant yaptıranlarla görüştüğünü ve onların olumlu sonuçlar aldığını aktardı.
Ahmet Tekdemir, oğlu Mehmet'in yaşıtlarının bir süre önce askere gittiğini gözyaşlarıyla anlatarak, şunları kaydetti:
"Çocuklarımın yaşıtları, implant yaptıranlar konuşuyor. En azından 'Anne, baba' demeleri bile ailelerini ne kadar mutlu ediyor anlatamam. Birinin babasıyla konuştum, kapı çaldığında oğlu 'Baba kapı çalıyor' diyebiliyor. Maddi durumum iyi olmadığı için ne yapacağımı bilemiyorum. Hayırseverlerden yardım bekliyoruz. Mehmet'in yaşıtları askere gitti, ben de onu askere uğurlamak, yolunu beklemek isterdim. Yolda yürüdükleri zaman arkadan bir aracın geldiğini duysunlar istiyorum. Duyamadıkları için kimse iş vermiyor. Pamuk sulaması için biriyle görüştük, 'Bu duymuyor ki nasıl çalıştırabilirim' dedi."
Çocukların tedavisi için girişimlerde bulunan Toplumsal Sorunlarla Eğitim ve Mücadele Derneği (TOSEM) Başkanı Hacı Çark ise üç kardeşin "koklear implant" ile engellerinin ortadan kalkacağına inandığını anlattı.
AA