Seydişehir bunu başarır

Fahri Kubilay

Teknolojinin hızla gelişmesi, artan nüfus, yaşam standartlarının yükselmesi, sanayileşme, kentleşme gibi olguların sonucunda  ambalajlanmış gıda maddelerine duyulan ihtiyaç artmaktadır.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise bu ambalajlar başlı başına bir sorun olmuştur.  Sokaklardan başlayın da doğal ortamlar denizler yolların kenarları bu ambalajlanmış gıda maddelerinin artıkları ile doludur.

Uzmanlara göre doğada uzun yıllar kalabilecek olan bu maddeler gelişmiş ülkelerde halledilmiş durumdadır. Türkiye’de gerek devletin yapısından gerek vatandaşın yeteri kadar bilinç olmamasından dolayı yeni yeni konuşulup tartışılmaya başlandı.

Belki birçok Büyükşehir de başlatılan bu çalışma küçük ilçelerde yeni yeni yaygınlaşmaya başlandı.

İlklerin şehri Seydişehir’de bu konuda bir ilke imza atarak çöplerin ayrıştırılıp tekrara ekonomiye kazandırmak ve doğal kaynakları koruma adına bir çalışma başlattı. İlk olarak lojmanların pilot bölge olarak seçildiği çalışma uzun vadede tüm ilçede başlayacak.

Çok mükemmel ve geleceğimiz açısından çok önemli bir çalışma. bu konuda bireylerin mutlaka bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu bugün yapılmasa yarın mutlaka yapılacak ve şimdiden Seydişehir belediyesinin böyle bir çalışma yapması gelecek nesiller açısından bir güven bir yaşanabilir ortamın oluşturulması.

Peki  bu çalışmanın faydası ne olacak..

• Doğal kaynaklarımız korunur. Kullanılmış ambalaj ve benzeri değerlendirilebilir atıkların bir hammadde kaynağı olarak kullanılması, yerine kullanıldığı malzeme için tüketilmesi gereken hammaddenin veya doğal kaynağın korunması gibi önemli bir tasarrufu doğurur. Doğal kaynaklarımız, dünya nüfusunun ve tüketimin artması sebebi ile her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle doğal kaynaklarımızın daha verimli bir şekilde kullanılması gerekmektedir

• Enerji tasarrufu sağlanır. Geri dönüşüm sırasında uygulanan fiziksel ve kimyasal işlem sayısı, normal üretim işlemlerine göre daha az olduğu için, geri dönüşüm ile malzeme üretilmesinde önemli bir enerji tasarrufu sağlanır. Geri dönüşüm ile tasarruf edilen enerji miktarı atık cins ve bileşimine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin bir alüminyum kutunun geri dönüşümü ile yüzde 90, kâğıdın geri dönüşümü ile yüzde 60 oranında enerji tasarrufu sağlandığı birçok uzman tarafından ifade edilmektedir

• Atık miktarı azalır. Geri dönüşüm sayesinde çöplüklere daha az atık gider ve buna ek olarak bu atıkların taşınması ve depolanması kolaylaşır, çünkü artık daha az çöp alanı ve daha az enerji gerekmektedir [3].

• Geri dönüşüm ekonomiye katkı sağlar Geri dönüşüm sayesinde hammaddelerin azalması ve doğal kaynakların tükenmesi önlenecek, böylelikle ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır

Tabii kaynakların korunması ve kaynak israfının önlenmesi

 Uzaklaştırılacak katı atıkların miktarlarının azaltılması gerçekleştirilmiş olur. Tekrar kullanılabilecek maddeler: Kâğıtlar, metal parçaları, camlar ve organik bileşiklerdir.

Çöplerden ayrılan kâğıtlar, ambalaj kâğıdı ve karton kutu imalinde hammadde olarak çok kullanılır. Eski kâğıtların hammadde olarak kullanılması, gerekli odun miktarım ve dolayısıyla senede kesilecek ağaç miktarını büyük ölçüde azaltabilir. Bu itibarla kullanılmış kâğıtların mutlaka değerlendirilmeleri gerekir

Metal parçaları bilhassa sanayi atıklarından kolayca ayrılabilir ve değişik işletmelerde tekrar kullanılır. Bazı hallerde bu maddelerin kullanılması normal ham maddelerin kullanımına nazaran çok daha ucuz olabilir. Mesela katı atıklardan ayrılan alüminyumun işleme sokulması için gerekli enerji normal işlemler için gerekli olanın % 5’i kadardır

Kırık cam parçaları tekrar kullanmak: bakımından son derece uygun malzemedir. Büyük ölçüde temiz olarak toplanan camların tekrar işletmeye sokulmaları çok kolaydır. Çöplerin geri kazanılması işlemlerinden, uzaklaştırmak üzere geri kalan atık miktarı normal uzaklaştırılması gereken atık miktarının yüzde 10’u kadardır…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.