Dünya gökbilim camiasını sarsan olay, 12P/Pons-Brooks kuyruklu yıldızının olağanüstü patlama sıklığına dayanıyor. Uzayın "şeytan kuyruklu yıldızı" olarak adlandırılan bu gök taşı, her 15 günde bir güneşe doğru yol alırken, çevresinde buz ve gaz kütlelerini şiddetle fışkırtarak adeta bir volkan gibi patlıyor.
Sonuncusu 14 Aralık'ta meydana gelen patlamanın ardından, gökbilimciler, bir sonraki olayın 29 veya 30 Aralık'ta gerçekleşmesini bekliyor. Kuyruklu yıldızın bu sık patlama döngüsünün, güneşten aldığı yoğun ısı tarafından tetiklendiği ortaya çıktı.
Gökbilimciler, 12P/Pons-Brooks'un kriyovolkanik özellik gösterdiğini belirtiyor. Bu tür kuyruklu yıldızlar, güneşe yaklaştıklarında buz ve gaz karışımı püskürtürler. Çekirdek basıncı arttıkça, nitrojen ve karbon monoksit gibi maddeler patlar ve büyük çatlaklardan dışarı fırlar.
Bu olağanüstü olaylar, 12P/Pons-Brooks'u "şeytan kuyruklu yıldızı" olarak adlandırmalarına neden olmuş. Uzay taşının büyüklüğü, ünlü Halley kuyruklu yıldızıyla karşılaştırılabilir ve en son 1954'te çıplak gözle görülmüştü.
Uzmanlar, 12P/Pons-Brooks'un 2024 yılının nisan ayında Dünya'ya en yakın konumda olacağını ve mayıs-haziran aylarında çıplak gözle görülebileceğini belirtiyor. En parlak hali ise 2 Haziran 2024'te gece gökyüzünde gözlemlenecek. 19. yüzyıldan bu yana en az yedi önemli patlama yaşandığına dair raporlar, gökbilim camiasını heyecanlandırıyor. Bu doğa olayının ilerleyen günlerde nasıl evrileceği merak konusu.