Sıcak ve döviz kuru hurma fiyatlarını vurdu

Ramazan ayı öncesinde tezgahlardaki yerini alan hurmanın fiyatı, sıcak hava nedeniyle mahsulün azalması ve dolar kurundaki hareketlilik sebebiyle bu yıl yüzde 8-10 arttı- Hurma ticareti yapan Kula:- "Suudi Arabistan'da geçen yıl sıcaklık 60-62 dereceye ul

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Ramazan ayı öncesinde tezgahlardaki yerini alan hurmanın fiyatı, sıcak hava nedeniyle mahsulün azalması ve dolar kurundaki hareketlilik sebebiyle bu yıl yüzde 8-10 arttı.

Hurma ticareti yapan Kenan Kula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hurma stoklarının ramazandan aylar önce hazırlanmaya başlandığını belirterek, "Ramazandan önce dolar kuru düştü ancak bu, fiyatlara yansımayacak çünkü ürünlerimizi önceden dolar kuru 3,80-3,90 seviyesindeyken stokladık. Kurdaki artış nedeniyle bazı hurma fiyatları da geçen yıla oranla yüzde 8-10 arttı" dedi.

Kula, Suudi Arabistan'da "hurma sıcakları"nın yaşandığı temmuz-ağustos aylarında genellikle hava sıcaklığının 50-55 derecelerde seyrettiğini hatırlatarak, o iklimde çok verimli ve kaliteli ürün alındığını söyledi. Geçen yıl ise ülkede sıcaklığın 60-62 dereceye ulaştığına dikkati çeken Kula, hurmanın dalında yandığını söyledi.

Kula, hava sıcaklıklarına bağlı olarak hurmanın bir kısmının telef olduğunu, kalan kısmından çoğunun da kalitesinin düştüğünü belirterek, "Suudi Arabistan'da şu anda perakende satış için yeterince hurma yok. Medine'ye umre için gidenlerin sayısı ve hurma tüketimi de artınca tedarik sorunu yaşamaya başladık." diye konuştu.

- 10 liradan 120 liraya kadar hurma var

Hurma çeşitleri ve fiyatları hakkında bilgi veren Kula, Acve'nin kilogramının 100-120 lira, Amber cinsi, bademli ve çikolatalıların 60 lira, Mecdul'un 55-58-60 lira, Mebrum'un 40-45-50 lira, Sugi'nin 45-50 lira, Safavi ve Baklava cinsinin 45 lira, Hudri ve yaş hurmanın 40 lira, Meşruk, Zaviye, Rabia'nın 30 lira ve Irak hurmasının 10 liradan satıldığını kaydetti.

Kula, hurmaların çoğunluğunun Suudi Arabistan'dan, kalan kısmının ise Irak ve İran'dan geldiğini anlattı.

Daha önce hurmadan 12 çeşit ürün imal ettiklerini belirten Kula, bu yıl ham madde sıkıntısı nedeniyle hurmanın sadece şekerini, pekmezini, kahvesini, pastasını, polenini ve dondurmasını üretebildiklerini söyledi. Kula, yakında hurmanın sucuğunu, batırmasını ve cezeryesini de satışa sunacaklarını belirterek, hurma tedarik ettikçe yan ürünler geliştirmeye ve üretmeye devam edeceklerini bildirdi.

İftar vaktinde her cins hurmanın tüketilebileceğini dile getiren Kula, sahurda ise besin değeri ve lif açısından zengin Mecdul hurmasının yenilmesini önerdi. Şeker hastaları, diyet yapanlar ya da tatlı sevmeyenler için de şeker yoğunluğu düşük olan Sugi ve Safavi hurmalarını tavsiye eden Kula, ramazanın yaza gelmesi sebebiyle buzlu hurma olarak da bilinen yaş hurmanın rahatlıkla tüketilebileceğini kaydetti.

AA

Ekonomi Haberleri

Memurlar için Vergi Düzenlemesi Talebi: Vergi Dilimi Yüzde 15'te Sabitlenmeli
Kartlı Ödemelerde Rekor Artış: Ekim Ayında 1,49 Trilyon TL Ödendi
Konya ile Manisa arasında zirve yarışı
Ereğli'de 3 Başkan Eskiten Arsa Rekor Bedelle Satılıyor
TCMB, Politika Faizini Yüzde 50'de Sabit Tuttu