Birinci tur görüşmelerin bitmesinden itibaren en az 48 saat geçtikten sonra bugün ikinci tur görüşmeye geçilecek. AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Konya milletvekili Ahmet Sorgun Anayasa çalışmalarına dair Memleket'e özel açıklamalarda bulundu.
M. Ali Elmacı'ya konuşan Sorgun, "Milletten umudunu kesmiş ve millete gitmekten korkan zihniyet, millete gitmemek için her türlü illegal yola başvuran CHP'ye rağmen AK Parti olarak milletimizin bize verdiği yetki ile üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.
"GİZLİLİĞİ İHLAL EDENLER KENDİLERİDİR"
Milletten umudunu kesenler millete gitmemek için her türlü yola başvuruyor diyen Ahmet Sorgun, "Anayasa Değişikliği görüşmelerinin birinci tur oylaması bütün engellemelere ve zorbalıklara rağmen sonuçlandı. CHP Milletvekillerinin, meclisin çalışmalarını yavaşlatma, kavga, kargaşa ve kürsü işgallerine şahit olduk. Bununla da yetinmeyip son olarak kabin işgali yaptılar. Milletten umudunu kesmiş ve millete gitmekten korkan zihniyet, millete gitmemek için her türlü illegal yola başvuruyor. Şiddet söyleyecek sözü olmayanların yöntemidir. Gizliliğin ihlal edildiğini söyleyenler, kabinlerin önünde ellerinde cep telefonları ile fotoğraf çekmenin derdindeler. Gizliliği asıl ihlal eden CHP’lilerin ta kendisidir" şeklinde konuştu.
"CHP'NİN PROVOKASYONUNA GELMEYECEĞİZ"
CHP’nin yapacağı hiçbir provokasyona gelmeden bu işi sonuçlandıracağız ifadesini kullanan AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, "Ama ne yaparlarsa yapsınlar. Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi, ülkemizin geleceği için yapılan bir Anayasa değişikliğini yine son sözü söyleyecek olan milletin önüne getirme adına üzerine düşeni yapacaktır. Çarşamba günü başlayacak ikinci tur oylamaları da birinci turdan farklı olmayacaktır. Biz kendimizden eminiz. CHP’nin yapacağı hiçbir provokasyona gelmeden bu işi sonuçlandıracağız" dedi.
İKİNCİ TUR OYLAMALAR VE SONRASINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Birinci görüşmelerin bitmesinden itibaren en az 48 saat geçtikten sonra bugün ikinci görüşmeye geçilecek. Sadece maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşüldüğü ve birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilemediği bu turda, bu koşulları taşıyan bir değişiklik önergesi yoksa, sadece maddelerin teker teker oylaması yapılacak.
İKİNCİ TURDA MADDELERİN TÜMÜNÜN KABULÜ İÇİN OYLAMA
TBMM İçtüzüğü'nün 94. maddesi uyarınca ikinci turda maddelerin teker teker oylanmasının ardından anayasa değişikliği teklifinin tümünün kabulü için oylama yapılacak.
Anayasanın 175. maddesine göre, anayasa değişikliği teklifinin gerçekleşmesi için, ikinci turda da TBMM üye tamsayısının (550) en az beşte üç çoğunluğuyla (330) kabul edilmesi şart. 330'un altında kalan anayasa değişiklikleri reddedilmiş olacak.
CUMHURBAŞKANI REFERANDUMA SUNACAK
Anayasa uyarınca, 330 ile 367 (TBMM üye tamsayısının üçte ikisi) arasında oy alan anayasa değişikliği teklifinin Cumhurbaşkanı tarafından referanduma sunulması zorunlu. 367 ve üzerinde oy alan anayasa değişikliklerini ise Cumhurbaşkanı isterse referanduma (halkoyu) sunar. Anayasanın 175. maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı, diğer kanunlar gibi, anayasa değişikliği tekliflerini de, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilir. Cumhurbaşkanı'nın iade etmediği anayasa değişikliği teklifleri, referanduma sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanır. 175. maddeye göre, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu kanunun halkoylamasına sunulması halinde, Anayasanın değiştirilen hükümlerinden, hangilerinin birlikte, hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlar."
HALKIN YARISINDAN FAZLASI KABUL ETMELİ
Yine 175. maddeye göre, "halkoyuna sunulan anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu" gerekir. Bir başka deyişle, oylamaya katılan seçmenlerden oyları geçerli olanların yarısından bir fazlasının (basit çoğunluk) desteğiyle anayasa değişikliği kabul edilmiş, tersi durumda reddedilmiş olur.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDIKTAN 60 GÜN SONRA HALKOYUNA SUNULACAK
"Teklifin maddelerine geçilmesi", "birinci turda maddelerin her biri hakkında yapılan oylama", "ikinci turda maddelerin her biri hakkında yapılan oylama" ve "teklifin tümü hakkındaki oylama" olmak üzere TBMM Genel Kurulu'nda dört gizli oylamadan geçen teklifin, Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra 60 gün içinde halkoyuna (referandum) sunulması gerekir.
M. Ali Elmacı-Memleket