Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ersoy:

"Türkiye, Endüstri 4.0 ile ilgili planlamalarını doğru yaparsa bulunduğu coğrafyanın üretim merkezi haline gelebilecek" - "Endüstri 4.0 vasıtasıyla 2020 yılına kadar adını bilmediğimiz 16 yeni meslek grubu ortaya çıkacak"

ANKARA (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - Siemens Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy, dünyada 4. Sanayi Devrimi olarak da nitelendirilen "Endüstri 4.0'ın" önemli bir fırsat olduğunu belirterek, "Türkiye, Endüstri 4.0 ile ilgili planlamalarını doğru yaparsa bulunduğu coğrafyanın üretim merkezi haline gelebilecek." dedi.

Ersoy, Almanya'nın kendi kamuoyuna 2013 yılında ülkenin yol haritası olarak sunduğu Endüstri 4.0 stratejisini ve bu konuda Türkiye'de yürütülen çalışmaları AA muhabirine değerlendirdi.

Endüstri 4.0 stratejisinin çıkış noktasını üretimin Çin'den Avrupa'ya taşınması olarak özetleyen Ersoy, bu alanda ağırlıklı olarak dijital sistemlerin kullanılmasına yönelik çalışmaların başladığını ifade etti.

Ersoy, Endüstri 4.0 stratejisinin üç önemli aşamadan oluştuğunu dile getirerek, "İlk olarak, inovasyon süreçleri hızlanmalı ve yeni nesil ürünler pazara sunulmalı. İkincisi, esnek üretim hatları kurulmalı. Yüksek otomasyon sayesinde sadece kitlesel üretim değil, kişiselleştirilmiş ürünler de aynı hızda yapılabilmeli. Son olarak da üretimin her aşamasında enerji verimliliği sağlanmalı, daha az enerji üretilerek daha çok ürün elde edilecektir." diye konuştu.

Türkiye'de kamu ve özel sektörün bu stratejiyi anlamak için çalışmalara başladığına dikkati çeken Ersoy, "İlk üç sanayi devrimini oldukça geç yakalayan Türkiye dördüncü sanayi devrimi olarak adlandırılan Endüstri 4.0’ı kesinlikle ıskalamayacak. Türkiye, Endüstri 4.0 ile ilgili planlamalarını doğru yaparsa bulunduğu coğrafyanın üretim merkezi haline gelebilecek. Bu stratejinin doğru uygulanmasıyla içinde bulunduğumuz orta gelir tuzağından kurtulmak için en güçlü fırsatı yakalamış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Endüstri 4.0 yeni iş kolları oluşturacak"

Bu yeni stratejinin işsizliği arttıracağı yönündeki değerlendirmelere katılmadığını vurgulayan Ersoy, "Endüstri 4.0 ile bir robot, 10 kişinin görevini yapmaya başlayacak. Biz zaten insanı sistemden çekmek istiyoruz ancak bu durum insanları işsizliğe yönlendirmek değil, yeni nesli dijital ortamda yeni oluşacak meslek gruplarına göre eğitmek demektir." ifadelerini kullandı.

Ersoy, gelecek dönemde bu stratejiyle birlikte bilişim sektörü ve dijital alanda yeni mesleklerin ortaya çıkacağını dile getirerek, "Bundan 6-7 yıl önce sosyal medya uzmanlığı diye bir meslek yoktu. Endüstri 4.0 vasıtasıyla 2020 yılına kadar adını bilmediğimiz 16 yeni meslek grubu ortaya çıkacak. İşsizlik korkusu ilk bakışta haklı, ancak stratejide fabrikalardan insanın tamamen çekilmesinden değil, insanın kol gücünün tamamen fabrikalardan çekilmesinden bahsediliyor." şeklinde konuştu.

Endüstri 4.0 stratejisinin üretim maliyetlerini de düşüreceğini aktaran Ersoy, "Artan nüfus ve talep daha hızlı üretimle karşılanabilecek, üretimde insan tamamen kaldırılacağı için üretimin her aşamasında verimlilik sağlanırken, teknolojisi yüksek ve enerji verimli cihazlarla enerjiden tasarruf sağlanacak." dedi.

AA

Ekonomi Haberleri

Mevduatlar Azalırken Kredi ve Kredi Kartı Kullanımı Artıyor
Bakan Ömer Bolat: Enflasyonda Yüzde 30'lu Rakamları Konuşacağız
Türkiye'nin İş Gücü ve İstihdamında Büyük Artış
HAK-İŞ’ten gazetecilere gül takdimi
İşsizlik Oranı Kasım Ayında Yüzde 8,6’ya Geriledi