Sigara, mesane kanseri riskini 3 kat artırıyor

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esen:- "Sigara içenlerde mesane kanseri riski yaklaşık 3 kat artıyor. Günde 15 sigara içilmesi durumunda risk 3,5-4 kata çıkıyor ve kansere bağlı ölüm ihtimali kuvvetleniyor"- "Sigara kullanım

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Uzmanlara göre sigara içenlerde mesane kanseri riski yaklaşık 3 kat artıyor, bu alışkanlığın bırakılması halinde risk 2-4 yılda yüzde 30, 20 yılın üstünde ise yüzde 70-80 oranında azalıyor.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesanenin böbrekten süzülen idrarın depolandığı ve dışarı atıldığı, adalelerden oluşan içi boş bir organ olduğunu ifade ederek, buna ilişkin kanserin genellikle mesanenin iç yüzeyini döşeyen hücrelerden kaynaklandığını söyledi.

Mesane kanserinin idrarda kan ile kendini gösterdiğini anlatan Esen, hastaların yaklaşık yüzde 85'inde bu şikayetle karşılaşıldığını vurguladı. İdrarda kanın tek seferlik bir durum olarak algılanmaması ve karşılaşıldığı andan itibaren en kısa sürede hekime başvurulması gerektiğine dikkati çeken Esen, kanamaların arasının beklenilmeyecek kadar uzun olabileceğini ve bu sürede tedavi için geç kalınabileceğini bildirdi.

Mesane kanseri görülme sıklığının yüksek olduğunu dile getiren Esen, dünya genelinde yılda 330 bin erkek ve 100 bin kadının tanı aldığını ifade etti. Esen, mesane kanserinin, dünya genelinde sık görülen kanserler arasında erkeklerde yedinci, kadınlarda ondokuzuncu sırada yer aldığını vurgulayarak, "Türkiye'de ise erkeklerde 4'üncü ve kadınlarda da 13'ncü sırada bulunuyor." dedi.

Esen, söz konusu kanserin erkeklerde daha çok karşılaşılmasının tütün kullanımından kaynaklandığına dikkati çekerek, Türkiye'de de erkekler sigara, puro ve nargile gibi tütün mamullerini fazla tükettiği için oranların kadınlardan daha yüksek olduğuna işaret etti. Esen, "Mesane kanseri, kadınlara oranla erkeklerde yaklaşık 3 kat fazla görülüyor." diye konuştu.

Mesane kanserinde tütün kullanımı ve maruziyetinin çok önemli bir etken olduğunu bildiren Esen, şu bilgileri aktardı:

"Sigara içenlerde mesane kanseri riski yaklaşık 3 kat artıyor. Tüketimin artmasıyla risk yükseliyor. Günde 15 sigara içilmesi durumunda risk 3,5-4 kata çıkıyor ve kansere bağlı ölüm ihtimali kuvvetleniyor.

Öte yandan, mesane kanserinden korunmak için hiç sigara kullanılmaması gerekir. Sigara kullanımının bırakılmasının da mesane kanseri gelişmesinde anlık rol oynamadığının altını çizmek lazım. 2 ile 4 yıl sigaradan uzak kalan kişide risk ancak yüzde 30 azalabiliyor. Sigaradan 20 yılın üstünde uzak kalındığında mesane kanseri riski yüzde 70-80 azalabiliyor."

- "Kronik idrar yolu enfeksiyonları riski artırıyor"

Prof. Dr. Esen, çevresel faktörlerin de mesane kanserinin gelişmesinde önemli bir faktör olduğunu dile getirerek, kimyasallara maruziyetin bunların başında geldiğini belirtti.

Kimyasallara maruziyetin genellikle meslekten kaynaklandığını ifade eden Esen, "Bunlar, boya, plastik, kauçuk, deri ve tekstil sanayinde bulunuyor. Bu meslek dallarında çalışanlar için iş güvenliği kapsamında gerekli tedbirlerin mutlaka alınması gerekiyor. Ayrıca, nadiren de bir başka organın problemini tedavi etmek için o bölgede yapılan radyoterapilerden sonra kalın bağırsağın son bölümü olan rektum ve prostat buna gösterilebilen örneklerdir. İkincil tümör olarak mesane çıkabilir. Öte yandan, kronik idrar yolu enfeksiyonları, uzun süre sonda taşımak da bir risk oluşturabilir."

Prof. Dr. Esen, mesane kanserinden korunmak için öncelikle tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması ve pasif içicilikten , kaçınılması gerektiğini söyledi.

AA

Sağlık Haberleri

Mide Şişkinliğiyle Baş Etmenin Doğal Yolları
Karesi'deki patlamada yaralanan 5 işçinin son durumu
Yeni yönetmelikle antibiyotik direncinin önüne geçilecek
Bebeklerin kilosunu anneleri belirliyor
Ağız Kanseri Erkeklerde Daha Sık Görülüyor: Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor