"Sigarayı nasıl bırakırım?" konferansı

Türk Kalp Vakfı Başkanı Güven:- "İnsanlar hareketli bir yaşama yönelmeli. Burada en önemli konu sigara içmemektir"- ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Görenek: - "Sigara birden bırakılmalı. Bu kolay bir şey değil ancak i

ESKİŞEHİR (AA) - Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven, insanların hareketli bir yaşama yönelmeleri gerektiğini belirterek "Burada en önemli konu sigara içmemektir." dedi.

Güven, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Taşbaşı Kültür Merkezinde düzenlenen, "Sigarayı nasıl bırakırım?" konulu konferansta, geçen yıl başladıkları ve bu yıl sonuçlanan "Şehirdeki Çocuklar" projesine göre artık kalp hastalıklarından ölümlerin genç yaşlara geldiğini gördüklerini anlattı.

Dünya Kalp Federasyonunun Avrupa Futbol Birliği ile çalışma başlattığını ve bunun Türkiye ayağını Türk Kalp Vakfına verdiklerini aktaran Güven, özellikle İstanbul gibi metropollerde çocukların oyun alanları bulamamaları, obez haline gelmeleri, bilgisayar başından kalkmamaları ve bunun getirdiği çeşitli psikolojik ve sağlık sorunları hakkında bir araştırma yaptıklarını bildirdi.

Güven, bununla ilgili birtakım sonuçlara vardıklarını dile getirerek "Aslında, çocuklarımızın sağlığını korumak, sadece bir kurumun ya da bir kişinin yapacağı bir şey değil. Devlet politikalarını değiştirmeli, milli eğitim ise özellikle beden ve sağlık eğitimine önem vermeli. Aileler çocuklarını sağlıklı alanlara getirip onların rehabilitelerini sağlamalı, belediyelerimiz çevre düzenlemelerini yaparak kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalarla park yerlerini açmalıdır." diye konuştu.

Güven, genç yaşta bir çocuğun yakın zamanda bilgisayar karşısında damar tıkanıklığı sonucu hayatını kaybettiğine işaret ederek şöyle devam etti:

"Oğlumun arkadaşı, 25 yaşında milli yüzücü yatağında ölü bulundu hem de aktif sporcuyken. 1,95 metre boyunda bir çocuktu. Halkımız, hasta olmadan doktora gitme alışkınlarını edinmeli. Kan, şeker, tansiyon, kolesterol gibi değerlerini ölçtürmeli. Bunun neticesinde doktorların tavsiye edeceği bir şekilde yaşamlarına yön vermeliler. İnsanlar hareketli bir yaşama yönelmeli. Burada en önemli konu sigara içmemektir."

- "Sigara içenlerin başında öğretmenler, doktorlar ve hukukçular geliyor"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş ise 3 meslek grubunda sigara kullanımının çok fazla olduğuna dikkati çekerek bunların başında öğretmenler, doktorlar ve hukukçuların geldiğini bildirdi.

Son yıllarda sigara yasağının birçok alanda yayılmasının bu konudaki mücadelede önem arz ettiğine vurgu yapan Arslantaş, "Bu durum içenlerin bırakmasına değil ama yeni nesil için çok önemli. Benim iki çocuğum var, ikisi de kelimenin tam anlamıyla nefret ediyor. Bunun altında çok şeyler etkili olabilir ancak sigara yasağıyla ilgili hazırlanan kamu spotlarının etkili olduğunu düşünüyorum." yorumunu yaptı.

- "Sigara birden bırakılmalı"

ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek de sigara içen bir kişinin damarlarının normal olmasının mümkün olmadığının kanıtlandığını ifade etti.

"Sigara birden bırakılmalı. Bu kolay bir şey değil ancak insanlar azaltmaya gitme yönündeki çalışmalarıyla kendilerini kandırıyorlar" diyen Görenek, insanların tütün mamullerinden uzak durması gerektiğini dile getirdi.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Erginel ise yapılan araştırmalarda dünyada en çok sigara içen ilk 10 ülke arasında Türkiye'nin yer aldığını, 10 milyona aşkın erkek, 3 milyon 900 bin kadının sigara tükettiğini aktardı.

Sigara içmenin bir bedeli olduğuna değinen Erginel, "Her gün yaklaşık 300 kişi tütün ve tütün ürünleri yüzünden hayatını kaybediyor. Dünyada ise yılda 7 milyon kişi tütün ve tütün mamulleri yüzünden hayatını kaybediyor. Bu trendi kıramazsak 2030 yılında bu rakamın dünya genelinde 8 milyona ulaşacağını söylemekteyiz. Bunun ile ilgili büyük bir mücadele var." dedi.

AA

Sağlık Haberleri

Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?
Çocuklarda Sonbahar Döneminde Artan Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat
Vücut direncinizi nar ile artırın
SGK, kayıt dışı istihdamla mücadele ediyor