Sığınmacılar "Yarım Tencere Projesi" ile doyuyor

Kırıkkale'de, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce başlatılan "Yarım Tencere Projesi" ile 50 sığınmacı aileye iftar ve sahurda gıda yardımında bulunuluyor- Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bozdemir: - "Proje kapsamında belirlediğimiz 5'er kişili

KIRIKKALE (AA) - ZEKERİYA KARADAVUT - Kırıkkale'deki sığınmacıların iftar ve sahur sofraları, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce başlatılan "Yarım Tencere Projesi"yle doluyor.

Proje ile 5'er kişiden oluşan 50 sığınmacı aileye her gün yiyecek yardımında bulunuluyor. Proje kapsamında oluşturulan ekipler, öncelikle yardıma muhtaç sığınmacıların ihtiyaçlarını tespit ediyor. Evlerdeki eksikler tamamlandıktan sonra her akşam ve sabah olmak üzere gıda malzemeleri ailelere ulaştırılıyor. Sığınmacıların damak zevkinin farklı olması ve israfı önlemek için yemek yerine gıda malzemesi yardımı yapılıyor. Yardımlar, ramazan ayının gelmesiyle iftar ve sahurda da devam ediyor. Türk aileleri de yardımda bulunarak, sığınmacılarla iftar ve sahuru birlikte yapıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zühtü Bozdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırıkkale'de 4 bin 250 civarında sığınmacı olduğunu ve sayılarının her geçen gün arttığını söyledi.

İl Müdürlüğü olarak 2016 yılının ilk aylarında sığınmacı vatandaşlar için farklı bir proje hazırlamak istediklerini belirten Bozdemir, şöyle devam etti:

"Projemize 'Yarım Tencere' ismini verdik. Projemizin amacı, sığınmacı kardeşlerimizin ilimizde rahat yaşamasını sağlamak ve sosyal, kültürel hayata entegre edebilmek. Yani onlara ensar ve muhacir olmaktı. Müdürlük olarak proje kapsamında belirlediğimiz 5'er kişilik 50 ailenin ihtiyacı olan gıda malzemelerini aldık. Sığınmacı kardeşlerimizin evlerine bıraktık. Verdiğimiz yemek malzemeleriyle yemekler pişirildi aynı sofra etrafında oturarak kaynaşma imkanı sağladık. Böylelikle sığınmacı kardeşlerimizi sosyal hayata biraz daha olsun entegresini yapmış olduk."

- "Yemek değil, yemek yapma fırsatı verdik"

Bozdemir, ramazan ayının girmesiyle yardım malzemelerini iftar ve sahurda yaptıklarını aktararak, "Kültürler farklı olduğu için hazırlamış olduğumuz yemeklerin bazen yenmediğini gördük. İsrafı önlemek için biz de yemek değil yemek yapma fırsatı verdik. Ekiplerimiz ailelerimizin ihtiyaçlarına göre gıda malzemelerini her gün sahur ve iftar vakitlerinde evlerine bırakıyor. Böylelikle hem ihtiyaçları görülüyor hem de israfın önüne geçilmiş oluyor." ifadesini kullandı.

Sığınmacı vatandaşlar için dil kursları düzenlediklerine de değinen Bozdemir, 50 sığınmacı ailenin Türk ailelerle kardeş aile yapıldığını, piknik, gezi ve futbol turnuvası düzenlediklerini, 45 sığınmacıyı da Çanakkale'ye götürdüklerini belirten Bozdemir, projenin ramazan ayı sonunda biteceğini kaydetti.

Musul'da beden eğitimi öğretmeni olan ve ülkesindeki savaştan kaçarak 10 kişilik ailesiyle Türkiye'ye sığınan Muhammet Harbo ise DAEŞ’ın bombaları soncunda dayı ve amca oğullarının öldüğünü vurgulayarak, canlarını kurtarmak için Türkiye’ye sığındıklarını söyledi.

İnşaatlarda, fırında, oto yıkamada çalıştığını anlatan Harbo, gıda yardımları sayesinde geçimlerini sağladıklarını belirtti.

AA

Gündem Haberleri

AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanlığı’ndan Alkollü İçecek Satışı Tepkisi
Deprem bölgesinde tabelalar yenileniyor
Tüpraş’tan patlamaya ilişkin açıklama
Yapay zeka depremleri önceden algılayabilecek
Türkiye’de üretilen en büyük lüks mega yat Haliç’e geldi