Silahlı gruplar Humus'a girdi, rejim güçleri Deyrizor'u YPG'ye devretti

Suriye'nin ikinci büyük kenti Hama'da kontrolü ele geçiren HTŞ öncülüğündeki silahlı gruplar, Humus'un iç kesimlerine ulaştı. Muhaliflerin Humus'u alması, Esad rejiminin kıyıyla bağlantısının kesilmesi anlamına geliyor.

Suriye'de muhalif silahlı grupların ilerleyişi sürüyor. Hama kentinde dün kontrolü ele geçiren Heyet Tahrir Eş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki muhalifler Humus'a girerek kent merkezinin iç kesimlerine ulaştı.

Rasten ve Telbise ilçe merkezlerini ele geçiren gruplar, kent merkezinin batısındaki Vaer Mahallesi'ne girdikten sonra, merkezin iç kesimlerine kadar ilerlemiş oldu. Ürdün İçişleri Bakanlığı, Suriye ile olan tek yolcu ve ticari sınır kapısını kapattıklarını açıkladı. Suriye ordusundan bir kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre silahlı gruplar Suriye'nin Ürdün sınırındaki Nasib sınır kapısına ateş açtı.

DEYRİZOR YPG'YE DEVREDİLDİ

Gözlemevi, muhalifler Humus'u alırsa Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Alevi azınlığının kalesi olan “Suriye sahiline giden ana yolu kesme” imkanı vereceğine dikkat çekti. Reuters'a konuşan Suriyeli bir askeri yetkili ve Tahran'a yakın iki bölgesel yetkili, Hizbullah'ın Lübnan'dan Humus'a az sayıda "denetleyici güç" gönderdiğini açıkladı.

Gözlemevi ayrca Suriye rejim güçlerinin Irak sınırındaki Deyrizor kentinin doğusundan çekildiğini açıkladı. Suriye rejimi, ülkenin Irak sınırındaki Deyrizor il merkezinin kontrolünü terör örgütü PKK/YPG'ye devretti.

RUS BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN ÇAĞRI

Rus Büyükelçiliği, bölgede bulunan Rus vatandaşlarının Suriye'yi terk etmesini istedi. Rusya'nın Suriye'deki büyükelçiliği, rejim karşıtı güçlerin Suriye ordusuna karşı saldırı başlatmasının ardından Rus vatandaşlarına, ticari uçuşlarla ülkeden ayrılma çağrısı yaptı.

"İRAN VE IRAK ORTAK PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR"

İranlı bir yetkili ise Suriye ve Rusya'nın hava saldırılarını yoğunlaştırması yönünde kararı alındığını duyurdu. Reuters'a konuşan İrablı yetkili, "Tahran Suriye'deki askeri danışmanlarının sayısını artırmak ve güç konuşlandırmak için gerekli tüm adımları attı" dedi.

Tahran'ın Suriye'ye istihbarat ve uydu desteği sağladığını belirterek, şunları söyledi: "Tahran'ın Suriyeye askeri ekipman, füze ve insansız hava aracı göndermesi gerekebilir. İran ve Irak, direniş grupları ve hatta düzenli ordular aracılığıyla ortak savunma projeleri üzerinde çalışıyor."

STRATEJİK KÖPRÜYE RUS BOMBARDIMANI

Bölgeden son gelen bilgilere göre Humus'ta bulunan ve kenti Hama ve kuzeydeki bölgelerle bağlayan Resten otoban köprüsü bombalandı. Aktarılana göre kritik köprü, Rus uçakları tarafından hedef alındı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, köprüye yönelik saldırının rejim karşıtı güçlerin ilerleyişini yavaşlatmak amacıyla düzenlendiğini duyurdu. Resten köprüsü, iki kenti kara yoluyla bağlayan en önemli geçiş noktalarından biri olarak biliniyor.

"TAMAMEN YOK OLDULAR"

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, silahlı grupların, ülkenin üçüncü büyük kenti Humus'a doğru ilerlediklerini, daha kuzeydeki Hama'nın kontrolünü ele geçirdikten sonra hükümetin elindeki bölgeye girdiğini belirtti.

HTŞ liderliğindeki grupların, stratejik merkez kent Hama'dan Humus'a giden ana yol üzerindeki Resten ve Telbise kentlerine girdiğini ve bu bölgelerde rejim güçlerinin "tamamen yok olduğunu" bildirdi.

ESAD'A 24 SAAT SÜRE VERDİLER

Suriye'nin güneyinde Dürzi ağırlıklı nüfusa sahip Suveyda'da silahlı yerel gruplar, Beşşar Esad rejimi güçlerine kentten çıkmaları için 24 saat süre tanıdı. Kentte yerel grupların temsilcileri ile rejim heyeti görüştü. Suveydalı gruplar, rejimden il genelinden güçlerini çekmesini istedi.

Çatışma istemediklerini belirten silahlı gruplar, rejim güçlerine kentten çıkmaları için 24 saat süre verdi. Bu grupların diğer askeri muhaliflerle doğrudan bir bağı bulunmuyor. Suveyda genelinde halk, 1 yılı aşkın süredir rejim karşıtı gösteriler yapıyor. Gösterilerde muhaliflerin "devrim bayrağı" yer alıyor.

İSRAİL'DEN SINIRA SALDIRI

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, bugün X'te yaptığı bir paylaşımda, İsrail ordusunun gece boyunca Suriye'de Suriye ve Lübnan sınırı yakınlarındaki silah transfer merkezlerine ve altyapıya saldırdığını açıkladı. Suriye devlet haber ajansı (SANA), Suriye ile Lübnan arasındaki Arida sınır kapısının İsrail saldırısı nedeniyle hizmet dışı kaldığını bildirdi.

İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, Suriye'deki durum nedeniyle işgal altındaki Golan Tepeleri'ne takviye güç gönderdiğini bildirdi. Ordu, "Askerler sınır boyunca konuşlandı ve bütün senaryolara hazır" dedi.

40 KÖYDEN TARAFSIZLIK KARARI

Silahlı gruplar, Hama'nın güneydoğusunda bulunan, rejim kontrolündeki Selemiyye ilçe merkezini de rejim güçlerinden aldı. Ağırlıklı olarak Hristiyanların yaşadığı Selemiyye ilçesi, Eyyo köyü ve Hama'nın güneybatısındaki Misyaf ilçesi ile ona bağlı 40 köy, tarafsız kalma kararı aldı. Buna göre, bu bölgelerde çatışma olmayacak.

BİNLERCE KİŞİ KAÇTI

Savaş gözlemcileri ve bölge sakinleri, binlerce insanın dün geceden bu yana Suriye'nin orta kesimindeki Humus şehrinden kaçtığını söyledi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sivillerin, rejimin kalesi olan batı kıyı bölgelerine doğru gittiğini bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Suriye Milli Ordusu, Münbiç'in tamamında kontrolü sağladı
Şam düştü, 61 yıllık rejim çöktü! Suriyelilere dönün çağrısı
İsrail ve Lübnan Arasında Ateşkes Başladı
İsrail Gazze’de güvenli ilan ettiği bölgeye saldırdı
ABD'de ipi Donald Trump göğüsledi