Sinema üzerine iki kitap Kisa kisa ve Marguerite duras

Zeki Oğuz

Köyden şehre geldiğimde keşfettiğim güzelliklerden biri sinemaydı. Büyülü bir dünyaydı benim için. Eski Gazi Lisesinin karşısında eski kitapçı Hasan Amcanın küçücük bir dükkanı vardı. Buradan eski kitapları ve dergileri çok ucuza almak ya da değiştirmek mümkündü. Dedemin verdiği harçlıkları biriktirerek ya Hasan Amcadan kitap/dergi alır ya da sinemaya giderdim. İzlediğim her film bir düş dünyasının kapılarını aralardı benim için.
Köyden geldiğimde yeni bir arkadaş çevremde oluşmuştu mahallemizde.  Onların çoğu ilkokulu bitirir bitirmez bir yerlere çırak olarak girmişlerdi. Hafta sonları mutlaka birlikte sinemaya giderdik. Özellikle de yazlık sinemaları çok seviyorduk. Mahallemize daha yakın olduğu Emek sinemasını tercih ediyorduk ama iyi bir film gelmişse öteki yazlıklara gittiğimizde olurdu. Zafer, Lale, Selçuk, Emek, Ceylan, Güney yazlık sinemalardı. Şahin Sinemasında genellikle yabancı filmler, Park Sinemasında ise yerli filmler gösterilirdi. 
Musalla Bağları yerli yerindeydi daha, geç vakit sinemadan çıkınca eski omçaları yakar, izlediğimiz filmi ateşin başında saatlerce yeniden yaratırdık. Savruk film izlemeleri zamanla seçiciliğe bıraktı yerini. Yönetmenine, oynayan sanatçıya göre filmlere gitmeye başladık. Bu ara sinema sevgisi fotoğrafa bıraktı yerini, yani bir ucundan sinemaya bulaşmış oldum.
Bu yüzden sinema, fotoğraf dergi ve kitapları her zaman ilgimi çekti. Yıllar önce yayınladığım Çalı Dergisinde de sinema yazılarına önem verdiğim gibi fotoğrafa da çok önem verdim, fotoğraf sanatçısı arkadaşların ürünlerini yayınladım. 
Sinema yazılarıyla dergiye destek olanlardan biri de Selçuk Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden akademisyen arkadaşım Ahmet Gögercin’di.  Ahmet Gögercin Çalı ve başka edebiyat dergilerinde sinema üzerine yayınladığı makalelerin yanı sıra, aynı üniversitenin yayınladığı Selçuk Kültür, Sanat ve Spor Rehberi’nde de kısa sinema yazıları yayınlıyordu. 
Bu makale ve yazılar iki kitap halinde Çizgi Kitabevi tarafından yayınlandı. Üniversite rehberinde yer alan yazılardan 37 adedi Kısa Kısa Sinema Yazıları adıyla kitaplaştı. 
Ahmet Gögercin’i en çok etkileyen yazar/sinemacı Marguerite Duras. Doktora çalışmalarını da M. Duras üzerine yapan Ahmet Gögercin’in bu makaleleri de “yazın, sinema ve aşkın kavşağında Marguerite Duras” adıyla kitaplaştı. Kitapta yer alan 16 makaleden bazıları Çalı’da yayınlanmıştı. Her iki kitap da sinema üzerine birer başucu kitabı niteliğinde, kitapları önemli kılan şeylerden biri de A. Gögercin’in arı duru anlatımı. 
Sinema ve fotoğrafla ilgilenen arkadaşlar, edebiyat/fotoğraf/sinema ilişkisini dert edinenler bu kitapları mutlaka okumalılar. 
Kısa Kısa sinema yazıları, Ahmet Gögercin, Çizgi Kitabevi. Ekim 2012
Yazın. Sinema ve aşkın kavşağında Marguerite Duras. Ahmet Gögercin. Çizgi Kitabevi.  Temmuz 2014

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.