İstanbul Üniversitesi Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Songül Özer, sıtmanın ciddi bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve gecikilmesi halinde ölümcül olabileceğini vurguladı. Dr. Özer, sıtmanın anofel cinsinden dişi sivrisinekler aracılığıyla insana aktarılan Plasmodium cinsi kan parazitleri tarafından oluşturulan bir hastalık olduğunu belirtti.
Sıtmanın belirtileri arasında baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, karın ağrısı, karın krampları ve kas ile eklem ağrılarının olduğunu dile getiren Dr. Özer, hastalığın zamanında tedavi edilmemesi durumunda şiddetli sıtmaya dönüşebileceğini ve bu durumun ölümcül olabileceğini açıkladı. Özellikle sıtmanın yaygın görüldüğü bölgelere seyahat edecek kişilere koruyucu ilaçlar alarak önlem almaları gerektiğini vurguladı.
Sıtmanın insana dişi anofel cinsi sivrisineklerin sokmasıyla bulaştığını ifade eden Dr. Özer, sivrisinekler dışında kan transfüzyonu, organ transplantasyonu gibi yollarla da bulaşabileceğini belirtti. Türkiye'de yerel kaynaklı sıtma vakası görülmediğini ve vakaların genellikle Afrika ve diğer ülkelerden kaynaklandığını söyledi.
Sıtmanın tanısı için kan tahlillerinin kullanılabildiğini ve etkin bir tedavisinin bulunduğunu belirten Dr. Özer, sıtmanın yaygın olduğu bölgelere seyahat edecek kişilere koruyucu ilaçlar ve sivrisinek kovucularının kullanımını önerdi.
Sivrisineklere karşı alınabilecek önlemler konusunda da bilgi veren Dr. Özer, sivrisineklerin üreme ortamlarının kurutulması, etkili ilaçlama yöntemlerinin uygulanması, cibinlik kullanımının yaygınlaştırılması ve vücudun açık yerlerinin ilaçlanması gibi yöntemlerin etkili olduğunu belirtti.
Dr. Özer'in açıklamaları, sıtma hastalığının ciddiyetini ve korunma önlemlerinin önemini bir kez daha hatırlatırken, halkın bu konuda bilinçlenmesine katkı sağlıyor.