"Sıvı kaybını en aza indirmek için güneşten uzak durun" uyarısı

Ramazanda sıvı kaybını önlemek için sıcak ortamlardan uzak durulması öneriliyor

KONYA (AA) - Uzmanlar, ramazanda sıvı kaybını önlemek için sıcak ortamlardan uzak durulmasını öneriyor.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iftarda et yemeklerinin, kızartma yerine haşlanmış veya fırınlanmış şekilde tüketilmesini önerdiklerini söyledi.

İftarda ve sahurda bol yoğurt ve ayran tüketilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Sıcak yaz günlerinde mümkün olduğunca sıcak ortamlardan ve güneşten uzak durarak sıvı kaybını en aza indirmeliyiz. Sahur öğününde mümkün olduğu kadar hafif besinler tercih edilmeli, sindirimi kolay gıdalar tüketilmelidir. Sindirimi zor yiyeceklerin sahurda tüketilmesi de kabızlığa neden olacaktır." diye konuştu.

Ramazan ayında karşılaşılan en büyük sağlık problemlerinden birinin de bağırsaklarda tembelleşme ve kabızlık olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"İnatçı kabızlığı olan kişiler, günde bir çorba kaşığı kadar öğütülmemiş keten tohumu yesin. Keten tohumu sindirim sisteminde mide ve bağırsak iç duvarlarını temizler ve kabızlığa iyi gelir. Kepek de bağırsaklardan geçerken su emilimini arttırarak dışkının su oranını ve miktarını yükseltir. Kepekli ekmek, kepekli undan yapılan yiyecekler gibi çeşitli gıdalarla günlük kepek ihtiyacını giderebiliriz. Ayrıca zeytinyağı tüketimi de kabızlık için oldukça faydalıdır."

Yılmaz, ramazanda yeterince sıvı alınmadığında, özellikle lifli ve posalı gıdalar az tüketildiğinde kabızlığın kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, kabızlık şikayetini önlemek amacıyla iftardan yaklaşık 2 saat sonra meyve tüketilmesini önerdi. Bülent Yılmaz, hafif yürüyüş ve egzersizlerin sindirim organlarının çalışmasında faydalı olacağını kaydetti.

AA

Sağlık Haberleri

Karesi'deki patlamada yaralanan 5 işçinin son durumu
Yeni yönetmelikle antibiyotik direncinin önüne geçilecek
Bebeklerin kilosunu anneleri belirliyor
Ağız Kanseri Erkeklerde Daha Sık Görülüyor: Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Boyun Ağrılarına Dikkat: Bilinçsiz Kütletme Felce Neden Olabilir