Sivillerin Musul'dan kaçışı devam ediyor

Irak ordusu ve terör örgütü DEAŞ militanları arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ortasındaki siviller, kenti terk edip güvenli bölgelere sığınmayı sürdürüyor

MUSUL (AA) - Irak ordusu ve terör örgütü DEAŞ militanları arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ortasında kalan siviller, Musul'u terk edip güvenli bölgelere sığınmaya devam ediyor.

Kentin doğusundan ilerleme kaydeden Irak ordusu ve militanlar arasındaki sokak çatışmalarının süreklilik kazanması üzerine, evlerinde saklanmalarına rağmen korunamayan siviller, ilk fırsatta ordu güçlerinin bölgesine geçip kenti terk ediyor.

Askeri araçlarla kafileler halinde Peşmerge kontrol noktasına getirilen siviller, daha sonra güvenlik soruşturması için bir süre orada bekletiliyor.

Musul'un kuzeydoğusundaki Başika kasabasına bağlı Ömer Kamçı köyü yakınlarına gelen sığınmacıları karşılayan Peşmerge komutanlarından Albay Arez Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Musul'dan kaçan yaklaşık 300 aile mevzilerimize ulaştırıldı. Şu anda 200 aile ise kontrolümüzdeki bölgelere geldi." ifadesini kullandı.

Gelen sığınmacıların direkt olarak kamplara sevk edilmediğini belirten Abdullah, "Kamplarda yer sıkıntısı yaşandığından dolayı henüz yeni gelen ailelerin sevk edilme işlemi tamamlanmadı. Bu yüzden bir veya iki gün boyunca burada beklemeleri gerekiyor." dedi.

Kaçan ailelerin arasında yer alan Hatice Osman, DEAŞ'ın çok kötü keyfi uygulamalarına maruz kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

"DEAŞ'ın bize dayatmadığı hiçbir şey kalmadı. Birgün kırmızı ve beyaz renkli elbiseler giydiğimden dolayı DEAŞ militanları cadde ortasında bana saldırıp dövmeye başladılar. Militanlar beni kurşuna dizmekle tehdit ettiler. Daha sonra evime gelip, eşime bundan sonra buradaki kadınların kırmızı ve beyaz renkli elbiseler giymemesi talimatı verdiler."

DEAŞ'ın yenilmeye doğru gittiğini ve zulmünün yakında sona ereceğinden emin olduklarını anlatan Osman, "Ancak uyguladıkları şiddet ve tehditler kadınların içerisinden kolay bir şekilde silinmeyecek. Kent merkezindeki kadın ve çocuklar örgüt tarafından bir kalkan olarak kullanılıyor. Çığlıkları halen kulağımda çınlıyor." ifadelerini kullandı.

Musuldan kaçan Mahmud Hasan Mahmud adındaki bir başka sivil ise kent merkezinde yer alan Tahrir Mahallesi'nden geldiğini dile getirerek, evlerinin olduğu bölgede şiddetli çatışmaların yaşandığını aktardı.

DEAŞ'ın babası ve iki kardeşini alıkoyduğunu belirten Mahmud, "Başlarına ne geldiğinden haberim yok. Eğer Irak ordusu biraz daha geç kalsaydı, örgütün havan topu saldırısı sonucu hayatımızı kaybetmiş olacaktık. Evimizin etrafını sürekli bir şekilde havan toplarıyla vurmaya başlamışlardı." dedi.

Örgütün elindeki Musul'da yaşadıklarından dolayı herkesin kendilerine şüpheli baktığını dile getiren Mahmud, "Zaten kent merkezi içerisinde iki buçuk yıldır DEAŞ'ın tehdidi altında yaşıyoruz. Ancak şu anda bile güvenli bölgelere geçmek için sürekli bir şekilde sorgulanıp DEAŞ gibi bize davranıyorlar." diye konuştu.

Bir başka sivil Casım İzzeddin adındaki genç ise, "Kamplarda sığınmacı olarak yaşamak önemli değil. Asıl olan yaşam ümidinin olmasıdır. DEAŞ'ın elindeyken bu ümidimiz yoktu." dedi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, Musul'daki çatışmalardan dolayı 56 binin üzerinde kişinin evini terk edip sığınmacı kamplarına sevk edildiğini açıklamıştı.

Irak ordusuna bağlı güvenlik güçleri 3 Kasım tarihinde Musul'un kent merkezine girmiş ve bu tarihden yana militanlarla şiddetli sokak çatışmaları başladı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, 17 Ekim tarihinde Musul'u kurtarma operasyonun başladığını duyurmuştu.


AA

Gündem Haberleri

İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar