Siyah ve çekirdekli üzüm daha faydalı

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Laboratuvarı'ndaki Ar-Ge çalışmalarıyla üzüm ve üzüm ürünlerinin sağlığa yararlı özellikleri araştırılıyor

TEKİRDAĞ (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalarla üzüm ve üzüm ürünlerinin sağlığa faydalı özellikleri araştırılıyor. 

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, laboratuvarda özellikle üzümün gıda açısından özelliklerini değerlendirdiklerini söyledi.

Laboratuvardaki çalışmalar kapsamında, üzüm çeşidinden elde edilen ürünleri incelediklerini ve üzerinde çeşitli araştırmalar yaptıklarını belirten Gülcü, "Ana çalışmalarımızdan biri resveratrol (antioksidan maddesi) ve bu maddeyi sıvı kromatografi sistemiyle belirliyoruz. Üzümlerin hasat dönemine, tanelerinden numuneler alıyoruz. Bu numunelerimizi laboratuvarımızda çekirdeği, kabuğu ve meyve eti ayrı olacak şekilde inceliyoruz" diye konuştu.

 

- "Üzümü çekirdeği ile tüketmeli"

 

Gülcü, laboratuvarda yaptıkları çalışmalarda önemli ön bulgular elde ettiklerini söyledi.

Üzümün kabuğu ve çekirdeğinde yararlı maddeler olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Gülcü, şöyle devam etti:

"Üzümde bulunan ve sağlık açısından faydalı dediğimiz maddelerin önemli bir bölümü çekirdeğinde ve kabuğunda karşımıza çıkmaktadır. Meyve eti bu maddeler bakımından zayıf. Tavsiyem, üzümün çekirdekleriyle tüketilmesi ve bunun alışkanlık haline getirilmesi. Yine kabuğu bu maddeler bakımından oldukça zengin bir içerik ihtiva ediyor. Ayrıca gördük ki özellikle kabuk bileşimi değerlendirildiğinde siyah üzüm çeşitleri, beyaz çeşitlere oranla zengin içeriğe sahip."

Gülcü, üzümün, üzüm ürünlerine dönüşürken sağlığa faydalı bileşenlerinde meydana gelen değişimi de incelediklerini ve sonuçları üretici ve tüketicilerle paylaşacaklarını kaydetti.

 

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri