Siyasetin yüz karası Güneş Motel olayının tekrarı mı?

Salih Sedat Ersöz

5 Haziran 1977 yılında yapılan genel seçimden Genel Başkanlığını Bülent Ecevit’in yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) galibiyetle çıkmıştı ancak kazandığı 213 milletvekili tek başına iktidar olmasına yetmiyordu.

Bunun üzerine Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, Milli Selamet Partisi (MSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu.

Fakat 11 Aralık 1977'de yapılan yerel seçimleri de CHP kazanınca dengeler değişti.

Birçok AP milletvekili, CHP-AP yakınlaşmasını ve koalisyonunu istemekte, ancak Demirel’in bu öneriye yanaşmayacağını bildikleri için gündeme getirmemektedirler.

Bu durum bazı AP’li milletvekillerini başka bir çıkış yolu aramaya yöneltmiştir. Kimi milletvekilleri hükümetten çekilerek muhalefete geçmeyi önermektedir.

Bu fırsattan yararlanmak isteyen CHP, AP'den bazı milletvekilleri ile kurduğu temas sonrası 12 AP’li milletvekili partilerinden istifa ederek bağımsız kaldılar.

CHP’nin yerel seçimlerden zaferle çıkması, AP’nin iç gerilimini daha da şiddetlendirmiştir. AP’den 12 milletvekilinin ayrılması, bu iç gerilimin dışavurumlarından biridir.

Bu milletvekilleri AP’den ayrılırken CHP yöneticileri ile örtülü bir CHP-AP ortak hükümeti için anlaşmışlardır.

AP’den ayrılan milletvekilleri bir deklarasyon yayınlayarak; “milletin yararına bulacağımız her girişimi bağımsızlar olarak destekleyeceğiz” demişlerdir.

Ecevit ile 12 eski AP'li milletvekili (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Mehmet Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasındaki görüşmeler önce 22 Aralık tarihinde Darıca'ya bağlı Bayramoğlu'nda bir otelde gerçekleştirildi.

Ancak görüşmelerin gizli tutulmasına rağmen basına sızması üzerine görüşmelerin başka bir ortamda gerçekleştirilmesine karar verildi.

Görüşmelerin devamı, dönemin CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonunda belediyeye ait Florya'daki Güneş Moteller'de yapıldı.

Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi, 10'u kabul etti. Konya Milletvekili M.Oğuz Atalay bakanlık teklifini kabul etmedi.

CGP ve DP de CHP ile bağımsızların hareketine katıldı ve ortak hazırlanan gensoru Meclis’e sunuldu.

CHP'nin gensorusu ile 31 Aralık 1977'de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümeti düşürüldü. 12'ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11'ler olayı olarak geçecek bu gensoru görüşmesine Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı.

Böylece 12'ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11'e düştü ve öyle anılmaya başlandı.

CHP Genel Başkanı ve Zonguldak milletvekili Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Korutürk tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi.

CHP yetkili organları da, Ecevit’e CGP, DP ve bağımsızlarla bir koalisyon hükümeti oluşturma yolunda yetki verdi.

 

Birkaç gün içinde tamamlanan hükümette AP’den ayrılan ve  “11’ler” olarak isimlendirilen milletvekillerinden Konya milletvekili M.Oğuz Atalay dışında, tamamı kabinede yer almıştır.

Meclis’te sadece iki milletvekili olan CGP’ye 2 bakanlık, bir milletvekili olan DP’ye de 1 bakanlık verilmiştir.

Bakanlık sayısı 35’e çıkarılan ve 7 devlet bakanlığı ile şişirilen kabinede sandalye paylaşımı şöyle olmuştur: CHP 22, Bağımsız Grup 10, CGP 2, DP 1

Ecevit’in kurduğu bu ikinci koalisyon hükümetinde her muhalife bir bakanlık koltuğu verilmesi, çok sert eleştirilerle karşılanmış ve tarihe, siyasetin yüz karası Güneş Motel Olayı ile geçmiştir.

CHP’nin tarihi böylesine entrikalarla ve yüz karası siyaset şekillenmeleri ile doludur.

Aradan geçen bunca zamandan sonra yeniden Güneş Motel olaylarını hatırlatacak siyasi gelişmelere bakıldığında, CHP’de hiçbir şeyin değişmediği görülmektedir.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile 15 CHP’li milletvekilinin partisinden anlaşmalı olarak istifa ederek İyi Parti’ye geçmesi ve İyi Parti’nin seçimlere katılmasını sağlamak yolunda adım atılması yıllar sonra Güneş Motel olayını hatırlatmıştır.

Diğer yandan bu eylem, Meral Akşener'in toplantılarda söylediği, "Sırf aday olabilmek için grup kurmak gibi bir abidik gubidik işimiz olmayacak" sözlerini akıllara getirmiştir.

Erken seçim diye bağırıp durdukları halde 24 Haziran seçim kararı ile niye uğradığını şaşırarak abidik gudidik işlere girenleri ve Güneş Motel Olayını tekrarlayanları bakalım milletimiz nasıl tartacaktır?

Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.