Slovakların Türk dizilerine hayranlığı Türkçeye merakı atırdı

Türkiye'nin Bratislava Büyükelçisi Üğdül:- "Özellikle kadınlar ve gençler, Türk dizilerine bayılıyor. Türkiye, onlara cazip geliyor. Slovakların Türk dizilerine olan ilgileri, Türkçeye de merakı tetikledi. Yılda 70 Slovak öğrenci, ülkedeki iki köklü ve ta

ANKARA (AA) - SULTAN ÇOĞALAN - Türkiye'nin Bratislava Büyükelçisi Aslıgül Üğdül, Slovakların Türk dizilerini hayranlıkla izlediğini belirterek "Özellikle kadınlar ve gençler, Türk dizilerine bayılıyor. Türkiye, onlara cazip geliyor. Slovakların Türk dizilerine olan ilgileri, Türkçeye de merakı tetikledi. Yılda 70 Slovak öğrenci, ülkedeki iki köklü ve tarihi üniversitede Türkçe öğreniyor." dedi.

Büyükelçi Üğdül, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ilişkiler, turizm alanında yakın iş birliği, Slovakların Türk dizilerine hayranlığı ve Türkçe merakı konusunda AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Bratislava'daki görevine geçen yıl kasım ayında başladığını anımsatan Üğdül, Türkiye'nin 1993'te Slovakya'yı ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu, bir sonraki yıl da Türk Büyükelçiliğinin faaliyete geçtiğini hatırlattı. Üğdül, gelecek yıl iki ülke diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 25. yılının kutlanacağını dile getirdi.

Büyükelçi Üğdül, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel olarak nitelendirilebileceğini belirterek ekonomi ve kültür alanlarında daha etkin iş birliği yapılabileceğini, bu potansiyelin ve altyapının mevcut olduğunu ifade etti. Üğdül, Slovakya'nın küçük bir ülke olmasına rağmen coğrafi olarak Avrupa'nın tam ortasında bulunmasının ekonomik açıdan avantaj sağladığını, aktif diplomasisiyle gerek Avrupa Birliğinde (AB) gerek Orta Avrupa’da söz sahibi bir ülke olduğunu söyledi.

Slovakya'nın Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini, koşulların yerine getirilmesi kaydıyla her zaman desteklediğine dikkati çeken Üğdül, geçen yılki AB Konseyi dönem başkanlığı sırasında da Slovakya'nın bu tutumunu aktif ve yapıcı bir şekilde sürdürdüğünü kaydetti.

Büyükelçi Üğdül, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ilk arayan Batılı devlet adamlarından biri olduğunu hatırlatarak Slovakya'nın Türkiye'yi stratejik ortak ve bölgesindeki en güçlü ülkelerden biri olarak gördüğünü, bazı AB ülkelerinin aksine Türkiye ile diyalog ve ilişkilerin koparılmaması görüşünü çeşitli platformlarda dile getirdiğini anlattı.

- Slovakya, otomotiv şirketleri için merkez haline geldi

Slovakya'nın Avrupa ekonomik kriz yaşarken dahi en yüksek büyüme oranına sahip ülkelerden biri olduğunu dile getiren Üğdül, 2007 yılında ülkedeki büyümenin yüzde 10,7 olduğunu kaydetti. Üğdül, son yıllarda yıllık ortalama büyümenin yüzde 3,3 ila 3,5'te seyrettiğini ifade etti.

Ülkede, nispeten düşük seviyedeki asgari ücretin yanı sıra teşvik ve düşük kurumlar vergisi gibi cazip uygulamalarla yabancı yatırımcı sayısında önemli artış sağlandığını söyleyen Üğdül, "Slovakya, son 12 yılda özellikle otomotiv alanında dünyadaki önemli şirketlerin üretim merkezi haline geldi. Slovakya’da yılda 1,4 milyon araç üretiliyor. En büyük otomotiv şirketleri KIA (Kore), Volkswagen, Audi (Almanya), Citroen, Peugeot (Fransa) ve en son Jaguar Land Rover (İngiltere) arabalarını burada üretip Avrupa pazarına dağıtıyor. Bu şirketler, otomotiv endüstrisinde Slovakya’yı merkez olarak kullanıyor." dedi.

Artan yabancı yatırımlara rağmen ülkedeki kalifiye eleman eksikliğinin önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Üğdül, buna çözüm olarak Vietnam, Malezya, Endonezya ve Romanya gibi üçüncü ülkelerden göçmen işçi getirmenin yollarının arandığını belirtti.

Türkiye ve Slovakya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere de değinen Üğdül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013'te başbakan olarak Slovakya’ya yaptığı ziyaret sırasında taraflar arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini ancak geçen yıl bu miktarın 1,4 milyar seviyesinde kaldığını ifade etti.

Büyükelçi Üğdül, Slovakya'daki Türk yatırımlarının trafo komponentleri, otomotiv sanayisi yedek parçası üreten firmaların yanı sıra tekstil, inşaat, restoran işletmeciliği, nakliyecilik ve mobilya gibi alanlarda faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekteki şirketlerle sınırlı olduğunu anlattı.

Ülkedeki Türk yatırımlarının artırılması için iki ülke iş adamlarını bir araya getirecek iş konseyi veya forumların daha aktif ve etkin çalışabileceğini belirten Üğdül, Türk iş adamlarının otomotiv yan ürünleri, inşaat, enerji, sağlık, sağlık turizmi ve turizm alanlarında yatırım yapabileceğini kaydetti.

- Türk dizileri, yaklaşık 10 yıldır Slovakya'da yayınlanıyor

Turizm alanında da 2015'te Slovakya'dan 150 bin turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini ancak geçen yıl güvenlik kaygılarından dolayı bu sayının 67 bine düştüğünü dile getiren Üğdül, Slovakların Türkiye’yi çok sevdiğini, Türklere karşı herhangi bir ön yargı taşımadıklarını kaydetti.

Üğdül, karşılaştığı birçok Slovak'tan "Türkiye'ye gitmiştim" cümlesini duyduğunu ifade ederek "Slovakların, Türkiye sevgisi ve ilgisi sadece halk ile sınırlı değil, siyasetçiler de Türkiye hakkında olumlu fikirlere sahip. Siyasetçiler de halkı, Türkiye'yi ziyaret etmesi konusunda teşvik ediyor. Hatta Cumhurbaşkanı Andrej Kiska tatilini Antalya'ya geçirmişti. Türkiye'deki kaliteli hizmet, 5 yıldızlı oteller ve her şey dahil paketler Slovaklar için inanılmaz fırsatlar sunuyor." diye konuştu.

Avrupa’nın ortasındaki Slovakya'nın genellikle kısa süreli veya günlük turist çektiğini dile getiren Üğdül, komşu ülkeler Avusturya ve Macaristan'a gelenlerin kısa süreliğine Slovakya’yı ziyaret ettiğini, Bratislava’ya geçen yıl 1,5 milyon civarında turist geldiğini, Slovakya'nın doğa ve kış turizmi açısından çok cazip olduğunu anlattı.

Büyükelçi Üğdül, Türkiye'den ise yıllık 4-5 bin civarında turistin ülkeyi ziyaret ettiğini kaydetti.

Slovakya'da Türkiye'nin bu kadar tanınmasındaki en büyük faktörün son 10 yıldır yayınlanan Türk dizileri olduğuna dikkati çeken Üğdül, "Özellikle kadınlar ve gençler, Türk dizilerine bayılıyor. Türkiye onlara cazip geliyor. Slovakların Türk dizilerine olan ilgileri Türkçeye de merakı tetikledi. Yılda 70 Slovak öğrenci, ülkedeki iki köklü ve tarihi üniversitede Türkçe öğreniyor. " ifadelerini kullandı.

İlk yayınlanan dizilerden "Binbir Gece"nin oyuncularının Slovakya'ya geldiğini anımsatan Üğdül, şu anda "Kara Sevda" ve "Aşk Yeniden" dizilerinin ülkenin en çok izlenen özel televizyon kanalında her gün yayınlandığını söyledi.


AA

Gündem Haberleri

Nevşehir’in Genç Ustaları 1,6 Milyon TL Kazandı!
Konya'da hava 8 derece olursa, Alanya denize girer
Futbol sahası patates tarlasına döndü
Bir yılda 230 milyon kişi uçtu
Kim Milyoner Olmak İster'in Yılbaşı geliri çocuklara gidiyor