SOBE Vakfı'ndan otizmli özel çocuklara Hatay ve Konya’da özel eğitim

Konya Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) Vakfı, depremden etkilenen otizmli çocukların eğitimleri için hızlıca hareket ederek yaraları sarmaya başladı.

Konya Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) Vakfı, depremden etkilenen otizmli çocukların eğitimleri için hızlıca hareket ederek yaraları sarmaya başladı. SOBE Vakfı, hem deprem bölgesinden Konya’ya gelen otizmli çocukların eğitimlerini başlattı hem de Hatay Defne’de kurulan konteyner kentte özel bir sınıf açarak konusunda uzman ekiple eğitimler veriyor.

Asrın felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş depremlerinde çocuklar büyük yara aldı. Bu afeti yaşayan otizmli çocukların ve ailelerinin zor olan hayatları ise çok daha zor bir hale geldi. Bu zorlu sürecin üstesinden gelebilmek için otizmli çocukların tek çaresi olan eğitimle buluşturulması hayati önem taşıyor.

2016 yılından beri otizmli çocukların ve ailelerinin hayatlarına umut olmak için çalışan SOBE Vakfı, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla otizmli çocuklar için eğitimin önemini vurgulamaya devam ediyor. SOBE Vakfı, otizmli çocuğa sahip ailelere, psikologlar ve psikolojik danışmanlar ile birlikte psikososyal destek veriyor. SOBE Rehberlik Danışma Hattı üzerinden aileler 7/24 ihtiyaçları olan konularda bilgi almak için uzmanlarla görüşebiliyor.

“DEPREMİN OTİZMLİ ÇOCUKLAR İÇİN DAHA ZOR BİR SÜRECİ GETİRDİĞİNE ŞAHİT OLDUK”
Otizmde erken tanı ve yoğun özel eğitimin son derece önemli olduğunu, depremden etkilenen otizmli çocukların ve ailelerinin zor olan hayatlarının daha da zorlaştığını belirten SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak, “Hepimizi derinden üzen deprem felaketinin otizmli çocuklar için daha zor bir süreci beraberinde getirdiğine şahit olduk. Asrın felaketini yaşayan otizmli çocuklarımızın bir an önce eğitim ile buluşturulması gerekmekteydi. SOBE Vakfı olarak depremin ilk günlerinden itibaren otizmli çocuklarımızın yaralarını eğitimle sarmaya çalışıyoruz. Üzerimize düşeni yerine getirmek adına deprem bölgelerinden Konya’ya gelen otizmli çocuklarımıza kapılarımızı açtık ve eğitimlerinden geri kalmamaları için eğitim bursu vermeye başladık. Şimdiye kadar deprem bölgelerinden gelen 18 otizmli çocuğumuz SOBE Modelinde eğitimlerine devam ediyor” dedi.



"OTİZMLİ ÇOCUKLARIN KEYİFLİ VAKİT GEÇİRMELERİNİ SAĞLIYORUZ"
Deprem bölgelerinde eğitim bekleyen otizmli çocukları da bilimsel dayanaklı özel eğitimle buluşturmak için Hatay’da eğitimlere başladıklarını söyleyen Mustafa Ak, “Şu an Defne ilçesinde bulunan konteyner kentte oluşturduğumuz sınıfımızda 30 otizmli çocuğa hizmet veriyoruz. Eğitimciler tarafından oyun ve eğitim alanı kurularak otizmli çocukların konteyner kentte kalan diğer depremzede çocuklarla aynı etkinliklerde keyifli vakit geçirmelerini de sağlıyoruz. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Konya Büyükşehir ve Selçuklu Belediyelerimizle de koordineli çalışıyoruz. İlerleyen dönemlerde başka yerlerde de eğitim sınıflarımızı açarak sahadaki çalışmalarımızı artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.


Otizmin görülme sıklığı günümüzde büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birinde görülürken, Amerika’da Mart 2023’de açıklanan son rapora göre her 36 çocuktan 1’inin otizm riskiyle dünyaya geldiği tahmin ediliyor.

Otizmin günümüzde bilinen tek çaresi, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitim. Özellikle otizmli çocuklar doğal afet gibi durumlardan normal gelişim gösteren çocuklara göre çok daha fazla etkilenebiliyor. Bu da acilen müdahale edilmesi gereken bir durum oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.