Sokaklardan dünya şampiyonluğuna

- Oto tamirciliğinden fırıncılığa, boyacılıktan kestane satıcılığına kadar çeşitli iş kollarında çalışarak aile geçimlerine katkı sağlayan sporculardan oluşan 20 Yaş Altı Buz Hokeyi Erkek Milli Takımı, Yeni Zelanda'da düzenlenen müsabakalarda kendi klasma


ERZURUM (AA) - YUNUS HOCAOĞLU - Çeşitli meslek gruplarında çalışarak aile geçimlerine katkı sağlayan Buz Hokeyi 20 Yaş Altı Erkek Milli Takımı'nın oyuncuları, Yeni Zelanda'da düzenlenen Dünya Şampiyonası 3. Klasman müsabakalarında birinci olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Erzurum'da 11 yıl önce Erzurum Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı buz hokeyi takımı kuruldu. Kuruluş yıllarında önemli başarı sağlayamayan bu takımın sporcuları, zamanla çeşitli meslek gruplarında çalışmalarına rağmen buz hokeyine ilgi duyan sporcularla yenilendi.

Yurt içi müsabakalarda önemli başarılar elde eden takımın sporcularından 14'ü Buz Hokeyi 20 Yaş Altı Milli Takımı'na seçildi.

Halen Erzurum ve çeşitli kentlerde kestane satıcılığından oto tamirciliğine, fırıncılıktan boya ustalığına kadar çeşitli mesleklerde çalışarak ailelerinin geçimlerine katkı sağlayan sporcular, müsabakalarda başarılı sonuçlar elde etti.

Milli sporcular, son olarak Yeni Zelanda'da 16-22 Ocak tarihlerinde düzenlenen 20 Yaş Altı Erkekler Dünya Şampiyonası 3. Klasman müsabakalarına katıldı.

Şampiyonada ilk olarak ev sahibi Yeni Zelanda ile karşılaşıp, maçtan galibiyetle ayrılan milli takım daha sonra sırasıyla Bulgaristan, Güney Afrika ve İzlanda'yı yenerek finale kaldı.

Finalde Çin Buz Hokeyi Milli Takımı'nı da yenen milli takım, yenilgi almadan dünya şampiyonluğuna uzanarak 1991 yılında kurulan Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu tarihinde bir ilki başardı.


- Spordan vazgeçmiyorlar


Milli takım antrenörü Yakup Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporcuların aile geçimlerine katkı sağlamak için çeşitli meslek gruplarında çalıştıklarını, zor şartlar altında da olsa bu sporu bırakmadıklarını kaydetti.

Bazı sporcuların ailelerinin maddi imkanlarının kısıtlı olduğunu anlatan Arslan, şöyle konuştu:

"Buna rağmen sporlarına gönül vererek devam ediyorlar. Çünkü onlar bunun milli bir görev olduğunu biliyor. Bazı çocuklarımız kestane satarak, fırında, farklı yerlerde çalışarak hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Bu gençlere daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Çünkü bunları alkolden, uyuşturucudan ve başka kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için spora kazandırıp, devletimize faydalı bir evlat olmalarını sağlamak istiyoruz. Bu doğrultuda hedefimiz her zaman birincilik ve en iyisini yapmak. Bizim ekipmanlarımız çok pahalı ve buna rağmen biz bu sporu yapıyoruz. Çünkü federasyonumuzun ayakta kalmasını istiyoruz."


- "Dikkate alınması gereken bir şampiyonluk"


Arslan, çalışmalarını zaman zaman belediyenin de desteği ile Erzurum'da yaptıklarını belirterek, 20 kişilik milli takımın 14 sporcusunun Erzurum Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı olduğunu söyledi.

Milli takımda İstanbul, Kocaeli ve İzmir gibi farklı şehirlerden gelen sporcuların da bulunduğunu belirten Arslan, "Yeni Zelanda'dan şampiyon olarak ayrıldık. Bu dikkate alınması gereken bir şampiyonluk. Çünkü bu Türkiye Buz Hokeyi Federasyonunun kuruluş tarihinden itibaren alınan ilk büyük başarıdır." dedi.

Arslan, binlerce kilometre uzakta Türkiye'yi temsil etmenin gururunu yaşadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Biz, şampiyonaya 15 Temmuz şuuru ile 'kesinlikle şampiyon olacağız' diye gittik. Çanakkale ruhunu orada yaşadık ve yaşattık. Çünkü biz sporculuktan ziyade ülkemizin bayrağını dalgalandırmayı, İstiklal Marşı'nı okutmayı düşündük ve bunun için her gün sporcularımızla konuştuk. Allah'a şükür namağlup olarak binlerce kilometre uzakta bunu başardık. Bu duygunun hiçbir karşılığı olamaz. Bu duygu çok üstün bir duygu inşallah her zaman bunu yaşarız. Çünkü biz sporcular olarak ülke ve bayrak sevdasının üzerinde bir şey görmüyoruz."

Milli takım sporcularının birbirlerini iyi tanıdıklarını ve birlikte uzun süredir koordineli çalıştıklarını anlatan Arslan, şampiyonlukta bunun büyük önemi olduğunu vurguladı.


- Buz hokeyine süs havuzunda başladı


Milli buz hokeyi sporcusu 19 yaşındaki Hüseyin Seçer de bu spora 9 yaşında Erzurum'daki donmuş süs havuzunda başladığını belirtti.

Hüseyin, "Havuzbaşı Kent Meydanı'nda kestane satarken buzda kayanları gördüm ve ilgimi çekti. Merak ettim ve ben de kaydım. Ondan sonra buz hokeyine merak saldım. Ardından kentte spor tesisleri yapıldı ve buz hokeyi branşında spora başladım." diye konuştu.

Boz hokeyine 10 yıldır emek verdiğini anlatan Hüseyin Seçer, "Uzun zamandır bu spora emek verdim ve bugüne kadar geldim. Yeni Zelanda'da dünya şampiyonu olduk. Orada İstiklal Marşı'nı okutmak ve bayrağımızı göndere çekmek bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu." diyerek sözlerini tamamladı.


AA

Spor Haberleri

Genç Fenerliler lideri tutuklandı
Alanyaspor'da İlhan Palut sesleri
Ferdi Kadıoğlu, Premier Lig’deki ilk golünü attı
Trabzonspor ile Fenerbahçe 136. randevuda
Formula 1’de Brezilya Grand Prix’si heyecanı