Soma'daki maden faciası davası

Davanın 42'nci oturumunda, çelişkili ifade verdiği ileri sürülen tanıklar ile mağdur aileleri dinlendi

MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 42'nci oturumu tamamlandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik, 40 tutuksuz sanıktan 26'sı ile mağdur aileleri ve avukatlar katıldı.

Duruşmada, daha önce verdiği ifadelerde çelişki olduğu öne sürülen tanıklar bant sorumluları Serdar Tavukçu ve Recep Doğan ile şalterci Ramazan Akkuş'a, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile sanık avukatları tarafından soru yöneltildi.

Sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, bu aşamada madenci aileleri kastedip, "Seyirci baskısı altındayız. Yeteri kadar savunma yapamıyoruz" demesi üzerine salonda bulunan madenci aileleri, "Seyirci değiliz" şeklinde tepki verdi.

Salondaki gerginlik, mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın müdahalesiyle sonlandırdı.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan maden teknikeri Mehmet Uçkun'un ifadesini yeniden aldı.

Mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın olay günü saat 14.37 sıralarında normalde 50 ppm'i aşmaması gereken sensöründeki değerin 523 ppm'e kadar yükseldiğini, bu sırada nerede olduğunu sorması üzerine Uçkun, "Olay sonrasında trafik kazası geçirdim ve kafatasımda 2 kırık oldu. Dinamit atımına gitmiş olabilirim. Hatırlamıyorum" diye cevap verdi.

Hayatını kaybeden madenci kardeşlerden Sami ve İlkay'ın ağabeyi Sezai Yıldırım ise mahkeme huzurunda verdiği ifadede, 2005 yılından beri madencilik yaptığına değinerek, "Kullandığımız maskeler, ferdi kurtarıcı maskesi değildi. Ferdi kurtarıcı maskesi olsaydı, belki kardeşlerim ölmezdi. Bu maskeler, faciadan sonra kullanılmaya başlandı" diye konuştu.

Faciada S panosunda çalışan eşi Muhammet'i kaybeden Derya Girgin de tutuklu sanıklardan İsmail Adalı'nın madende çalışan işçilere kart bastırıp o gün mesaideymiş gibi gösterdiğini ancak madenin içine sokmayarak, köpeklerine baktırdığını ve şahsi işlerini yaptırdığını ileri sürdü.

Duruşmaya, yarına kadar ara verildi.

- Olay


Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

AA

Gündem Haberleri

Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı