Son 6 yılın en büyük patlaması! Güneş patlaması nelere sebep olur

14 Aralık Perşembe günü güneşte güçlü bir patlama meydana geldi. Bilim insanları, patlamanın 2017'den bu yana görülen en önemli güneş patlaması olduğunu belirtiyor.

Patlama, NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından aşırı ultraviyole ışık kullanılarak kaydedildi. Patlama, güneşin uzak kuzeybatı kesiminde yaşandı.

Güneş patlamaları, Koronal Kütle Atılımları olarak adlandırılıyor. Bu patlamalar Dünya'yı etkileme potansiyeline sahip. Son patlamanın da enerji şebekelerini ve diğer kritik altyapıları bozabilecek jeomanyetik fırtınalara yol açabileceği uyarısı yapıldı.

Güneş aktivitesi 11 yıllık bir döngüyü takip ediyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre Güneş Döngüsü 25 olarak bilinen mevcut döngü, 2019'da başladı ve Ocak ile Ekim 2024 arasında zirveye ulaşması bekleniyor.

Doçent Dr. Oralhan: Güneş patlaması karanlıkta bırakmaz

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Akkaya Oralhan, 2024 yılında gerçekleşmesi beklenen güneş patlaması ile ilgili verdiği bilgilerde, “2024 yılında güneş patlaması bekliyoruz ama hayatımızı etkileyecek düzeyde bir şey olmayacak” dedi.

Güneş yüzeyinde her zaman bir aktivite olduğunu ve bunların yeni bir şey olmadığını söyleyen ERÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Akkaya Oralhan, “Güneş bildiğimiz gibi durağan bir cisim değil. Sabah doğuyor akşam batıyor biz onu öyle görüyoruz ama aslında öyle bir cisim değil. Kendi içerisinde de fırtınalar kopuyor. Özellikle güneşin yüzey kısımlarında zaman zaman değişik aktiviteler oluyor. Bunlar özellikle manyetik aktivitelerden dolayı ki şöyle düşünün bu manyetik aktiviteler bir lup, düğüm şeklinde bazen kırılıyor ve o kırılma noktalarından bize doğru yüksek enerji ile bazı plazma maddeleri geliyor. Bu güneş yüzeyinde her zaman var olan bir şey yani güneşin yüzeyini düşünürsek 5 bin 500 - 5 bin 800 derecelerden bahsediyoruz yani çok büyük ki kaldı ki içi daha da fazla 15 milyon kelvin civarında çok büyük bir sıcaklığa sahip. Dolayısıyla bunun içinde nükleer reaktör gibi her an her şeyin olmasını bekleriz. Fakat biz astronomlar güneşin ne zaman aktif ne zaman pasif durumda olacağını tabi ki tahmin ediyoruz, yaklaşık bir 11 yıllık çevrim” dedi.

Güneş patlaması nelere sebep olabilir?

Güneş patlamasından dolayı elektronik cihazların zarar görmesi, patlamanın şiddetine ve Dünya'ya olan mesafesine bağlıdır. Güçlü patlamalar, Dünya'ya ulaşan radyasyon miktarını artırabilir ve bu da elektronik cihazlarda hasara neden olabilir.

Güneş patlaması ve radyasyon

- Cihazlarınızı kapatın veya fişten çekin. Bu, cihazlarınızı radyasyondan tamamen korumanın en etkili yoludur.

- Cihazlarınızı, radyasyonun etkisini en aza indirmek için kapalı bir alanda saklayın. Örneğin, bir dolap veya çekmece içine koyabilirsiniz.

- Cihazlarınızı, radyasyonun yoğun olduğu yöne doğru konumlandırmayın. Örneğin, cihazlarınızı pencerenin yakınına koymaktan kaçının.

- Özellikle hassas cihazlarınız varsa, bunları korumak için daha fazla önlem almanız gerekebilir. Örneğin, bir UPS (kesintisiz güç kaynağı) kullanarak cihazlarınızı elektrik kesintilerinden koruyabilirsiniz. Ayrıca, bir paratoner kullanarak cihazlarınızı yıldırımdan da koruyabilirsiniz.

- Güneş patlamasından kaynaklanan radyasyonun etkileri, patlamanın gerçekleştiği zamana ve cihazınızın hassasiyetine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, cihazlarınızda herhangi bir arıza fark ederseniz, hemen yetkili bir servise götürmenizi öneririz.

İşte bazı özel önlemler:

Televizyon ve radyo gibi, anten ile bağlantılı cihazları kapatın veya fişten çekin. Bu cihazlar, radyasyonu doğrudan alabilir ve bu da hasara neden olabilir.

Bilgisayar ve cep telefonu gibi, kablosuz bağlantı kullanan cihazları kapatın veya fişten çekin. Bu cihazlar, radyasyondan etkilenebilir ve bu da bozulmaya neden olabilir.

Güç kaynağını kullanan cihazları, aşırı voltaja karşı koruyan bir cihaza bağlayın. Bu, cihazlarınızın zarar görmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Güneş patlaması, Dünya'ya ulaşan radyasyon miktarını artırabilir. Bu da, elektronik cihazlarda hasara neden olabilir. Cihazlarınızı korumak için yukarıdaki önlemleri alarak, zarar görme riskini azaltabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Dünyaca ünlü profesör dolandırıcıların hedefi oldu: Sesi taklit edildi
realme'den, soğuğa duyarlı renk değiştiren telefon
Şimdi de ’Google’dan arıyoruz’ yalanı çıktı
Casper’dan Yeni Nesil Bilgisayar Deneyimi: Nirvana AIO A800 ve AIO A900
Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri