Sosyal medya solcuları 'Konya'yı diline doladı! Dedemli TOKİ Evleri 'depremzedelere açılmadı' yalanına cevap

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi sosyal medyada bir takım hesaplarca dolaşıma sokulan "TOKİ tarafından yapılan Konya Dedemli evleri su anda boş depremzedelerden yerleştirilmiyor" iddialarına cevap verdi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi sosyal medyada bir takım hesaplar tarafından dolaşıma sokulan "TOKİ tarafından yapılan Konya Dedemli evleri su anda boş depremzedelerden yerleştirilmiyor" iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Tüm Türkiye Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde binlerce can kaybı ve büyük yıkımlara neden olan depremlerin ardından seferber oldu. Konya'ya gelen on binlerce depremzede devlet, kurumlar, STK'lar ve vatandaş işbirliği ile en iyi şekilde misafir edilmeye çalışılırken sosyal medya dezenformasyonlarının da ardı arkası kesilmiyor.

Depremin ilk günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesi ile Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ilçe belediyeleri ve kurumlar tam kadro Hatay'da yerini aldı. 6 Şubat itibariyle arama kurtarma çalışmalarından, insani yardıma, sıcak yemek ve ekmek hizmetine, konteyner kentten şehrin alt yapısını yeniden imara kadar depremzedeleri yalnız bırakmayan Konya'yı hiç görmeyen görse de göstermeyen sözde fenomenler, TOKİ tarafından Dedemli Mahallesi halkı için yapılan evler üzerinden kadim kenti karalamaya çalıştı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Dezenformasyonla Mücadele Merkezi iddiaları yalanlayarak şu açıklamada bulundu:

Konya'nın Hadim ilçesinde bulunan Dedemli Mahallesi'nde Bozkır Barajı'nın inşası sebebiyle mahalle sakinleri için Meram ilçesi Çarıklar Mahallesi'nde TOKİ tarafından 428 adet konut yapılmış ve 4 Eylül 2021'de çekilişli hak sahiplerine verilmiştir.

İlgili konutların özel mülkiyet olması sebebiyle taşınmazların tasarrufu konut sahiplerine aittir.

Bölgede AFAD koordinasyonuyla herhangi bir tahsis söz konusu olmamakla birlikte mahalle sakinleri şahsi tasarrufları ile şu an yaklaşık 70 komutu depremzedeler için tahsis etmiştir.

"TOKİ tarafından yapılan Konya Dedemli Evleri şu anda boş duruyor ve depremzereler yerleştirilebilir" iddiası gerçeğe yansıtmamaktadır.

NE OLMUŞTU?

Twitterda 1 milyonu aşkın takipçisi olan bir hesap, "Bu güzelim köyü baraj yapmak için zorla boşalttılar, köylüye bu yapmacık suni evleri “modern” diye sattılar. Kimse de orada oturmadı. Kimisi borca girdi. Köy dağıldı gitti sonra. Burası Konya Dedemli köyü. Yeni evler boş. Depremzedelerden acil ihtiyaç sahipleri yerleştirilebilir" paylaşımında bulundu.

Bir takipçisinin "Kerpiç mi dökülsün? Suni ev ne demek?" sorusuna ise, "Şu demek. Her bölgenin tarihine, kültürüne, dokusuna uyan evler olur. Bunlar uymuyor. Bildiğim kadarıyla Sinderella şatoları Türk mimari tarihinde yok. Belki Bavyera ile bağlantı kurulabilir" diye cevap verdi.

Yüzlerce hesaptan neredeyse aynı cümlelerle paylaşıma sokulan Konya Dedemli Mahallesi iddialarına cevap gecikmedi. Paylaşımların altına işin doğrusunu yazan bölge halkını dikkate almayan hesaplar yalanı yaymaya devam ederken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olayın doğrusunu açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.