Sosyal Medya ve Dijital Platformlarda Vergi Alarmı: Bakanlık Harekete Geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden gelir elde eden danışmanlık hizmetlerini mercek altına aldı. Vergi beyanında bulunmayanlara yönelik denetimler sıkılaştırılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yaşam koçluğu, mentörlük, meditasyon, mindfulness (farkındalık) ve terapi gibi hizmetlerden gelir elde edenlere yönelik denetimlerini artırdı. Sosyal medya ve dijital platformlardan gelir sağlayanların kazançlarını sürekli izleyen Bakanlık, beyan dışı bırakılan gelirleri tespit ediyor.

Son dönemde sosyal medya aracılığıyla büyüyen bireysel danışmanlık hizmetleri, theta healing (bilinçaltı terapi), doula (doğum destekçisi) gibi faaliyetlerden elde edilen kazançlar da denetim kapsamına alındı. İnternet üzerinden gelir sağlayanların banka hesap hareketleri ve vergi beyanları arasında uyumsuzluklar tespit edilmesi üzerine harekete geçildi.

Kolay Vergilendirme Yöntemi Geliştirildi

Sosyal medya kazançlarına yönelik daha önce kolay vergilendirme imkanı getiren Bakanlık, bu yöntemi internet üzerinden bireysel kurs, eğitim ve ürün tanıtımı gibi hizmetleri de kapsayacak şekilde genişletti.

Yeni düzenlemeye göre, bu alanlardan gelir elde edenlerin vergi dairesinden istisna belgesi alması ve banka hesabı açması gerekiyor. Banka hesaplarına yatırılan paralardan yüzde 15 gelir vergisi tevkifatı yapılıyor. Eğer yıllık kazanç 3 milyon lirayı aşmazsa bu kesinti nihai vergi olarak kabul ediliyor. Aşması durumunda ise yıllık beyanname verilmesi gerekiyor.

"Vergilendirme Adaleti Esas Alınacak"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyi önlemek ve vergilendirilmemiş alan bırakmamak adına çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Şimşek, “Vergi bilincini artırırken kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız. İzaha davet edilen ve uyum gösteren mükellefler daha az ceza öderken, uyumsuz davrananlar inceleme altına alınacak” dedi.

Vergilendirmeden elde edilen gelirlerin ülkenin refah ve istikrarı için etkin şekilde kullanılacağını vurgulayan Şimşek, kayıt dışı kazançları beyan edenlere daha yumuşak bir süreç sunulacağını belirtti.

Denetimler Sürecek

2022-2023 yıllarına ait denetimlerde kayıt dışı bırakılan gelirler tek tek ortaya çıkarılırken, sosyal medya ve dijital platformlar üzerinden hizmet sunanların kazançları titizlikle incelenmeye devam edecek. Vergilendirme alanında adaletin sağlanması ve etkinliğin artırılması, Bakanlık çalışmalarının temel hedeflerinden biri olarak öne çıkıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Köfteci Yusuf’un kartellerle ve aracılarla savaşı sürüyor
14 Aralık'ta Benzine 98 Kuruş Zam Bekleniyor!
Zorunlu Trafik Sigortasında Sistem Değişiyor
Ekim Ayında İnek Sütü ve Süt Ürünleri Üretiminde Artış
Ekim Ayında Tavuk Yumurtası ve Tavuk Eti Üretimi Arttı