Anma programı kapsamında; 11 Temmuz Perşembe günü saat 19.00'da Kartal Meydanı'nda Gürcü heykel sanatçısı Jhon Gogaberishvili'nin eserleştirdiği Srebrenitsa Boşnak Soykırımı Anıtı'na çelenk konulacak.
Programın Destekçileri ve Katkı Sağlayan Dernekler
Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı, Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği ile Kartal Belediyesi'nin birlikte hazırladığı programa destek veren dernekler arasında; Bosna Sancak Trakya Rumeli Balkan Türkleri Derneği, Ümraniye Sancak Bosna Derneği, Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Sivas Bosna Sancak Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi ile Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yer alıyor.
Srebrenitsa Katliamı: Avrupa'nın Kara Lekesi
Srebrenitsa Katliamı ya da Srebrenitsa Soykırımı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı sırasında Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği Krivaya "95 Harekâtı esnasında Temmuz 1995'te yaşandı. En az 8.372 Bosnalı, Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp ordusu tarafından öldürüldü. Katliamda kadın ve çocukların da öldürüldüğü belgelerle kanıtlanmıştır. Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun yanı sıra "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katliama katıldı. Birleşmiş Milletler'in Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmesine rağmen 400 silahlı Hollanda barış gücü askeri katliamı önleyemedi.
Srebrenitsa katliamı, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olması ve Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından önem taşır. 29 yıl sonra hala hatırlanan ve yüreklere işleyen bu acı, Kartal Belediyesi'nin düzenlediği programla bir kez daha anılacak.