"Standart dışı ahşap eserler ilgi çekiyor"

Doğal ahşaptan ürettikleri lamba, sehpa, ayna ve saat gibi objelere sosyal medya takipçileriyle birlikte isim koyan Gugar Wood'un kuruluş hikayesi de ürünleri kadar ilgi çekiyor.- Akyüz:- "Detaylı ahşap bilgisine sahip değildim. Hobi olarak yaptığım ahşap

İSTANBUL (AA) - MUHAMMED ŞEYH YUSUF - Gugar Wood'un kurucusu Abdülbaki Akyüz, "Ahşabı en doğal haliyle işlemek ve kullanmak üzerine bir serüvenimiz var. Doğal ahşap kullanıyoruz. Atölyemize hemen hemen hiç suni malzeme girmiyor. Kimyasal boyalar yerine insan sağlığına en az zararlı doğal yağlar ve su bazlı cilalar kullanıyoruz ki insanlar objelere dokunduğunda onları en doğal haliyle hissetsin." dedi.

Ürettiği ahşap objelerle fuarlarda ve sosyal medyada ilgi gören Gugar Wood'un kurucusu Akyüz, ahşap obje ve dekorasyon ürünlerine başlama serüvenlerini ve ürünlerin ilgi görme sürecini AA muhabirine değerlendirdi.

Akyüz, "Yapıp ettiklerimiz hiç yoktan iyidir" sloganıyla yola çıkan şirketin kuruluş hikayesini "Her şey hayatın geçiciliğine değmekle başladı. Geçip giden ömrümüzde güzel şeyler yapma isteği bizi ahşapla buluşturdu." şeklinde özetledi.

- "Hobi olarak yaptığım ahşap ürünleri satmak beni teşvik etti"

Gezginler Ahşap Atölyesi olarak 1999 yılında başlayan çalışmaların, uzun yıllar başka işlerde çalışmasının ardından hobi olarak ortaya çıktığını belirten Akyüz, şunları söyledi:

"Uzun yıllar üniversite eğitimim oldu, 2 bölüm değiştirdim, erken yaşta evlendim ve gençlik yıllarında kitap ve kırtasiye ile uğraştım. Ahşapla tanışıklığım babamdan diyebilirim. Babam hafta sonları beni özellikle yanında bulundurur ve evdeki tamirat işlerini yapardı. Her şeyi bil derdi fakat onu o zaman anlamazdık. Ahşap atölyelerine gidiyor küçük çerçeveler yapıyordum. Onların üzerine arkadaşıma hat yazdırıyordum. Detaylı ahşap bilgisine sahip değildim. Hobi olarak yaptığım ahşap ürünleri satmak beni teşvik etti."

Akyüz, 2000 yılı Ramazan ayında Feshane'de bir fuara katıldığını ve burada ahşaptan yaptığı ürünleri sergilediğini hatırlatarak, burada yaptığı satışlardan ve standını ziyaret eden insanların teşvik etmesiyle ahşapla ilgilenmeye ağırlık verdiğini kaydetti.

Ahşabı başlangıçta bir meslek olarak düşünmediğini, 28 yaşına eline matkap dahi almadığını belirten Akyüz, "Özellikle ilk yıllar Trabzon'daki arkadaşlarım çok garipsedi. Yaklaşık 7-8 yıl boyunca kitapla, dergiyle, kırtasiyeyle ilgilenmiş biri olarak ahşap objeyle iştigal etmemi geçici bir heves olarak gördüler. Ama öyle olmadı." diye konuştu.

- "Babam makinelerle olan ilişkimi kaygıyla izliyordu"

Gugar Wood atölyesinde dekorasyon ve obje olmak üzere temelde 2 unsur ürettiklerini dile getiren Akyüz, "Ahşabın kokusu, dokusu ve formu dışarıdan insanlara çok sempatik gelebilir fakat ahşap malzemesi genelde tehlikeli makinalarla işleniyor. Çıraklık dönemi geçirmediğim için rahmetli babam, makinelerle olan ilişkimi kaygıyla izliyordu. Ama zaten makinelerle çok uzun bir hikayem olmadı. İlk imalatları kendim yaptıktan sonra daha ehil insanlarla birlikte çalışmaya başladım." ifadesini kullandı.

Akyüz, "Yaptıklarımız teveccüh görüyordu." diyerek zamanla gördüğü ve yapmak istediği güzel ahşap ürünleri imal etme imkanına kavuştuğunu söyledi.

Türkiye'de obje üretimi için kullanılan bazı makinelerin daha hassas ayarları olduğunu belirten Akyüz, "Algılananın aksine küçük ürün üretmek büyüğünden çok daha zor ve meşakkatli. Tasarım, oranlar ve doğru ahşap seçimi gibi zorlu aşamaları geçtikten sonra ahşap objeye dönüşüyor." dedi.

- "Atölyemize hemen hemen hiç suni malzeme girmiyor"

Zamanın getirdiği gereksinimlerin, daha çok hazır malzemeler kullanılması gerektirdiğini söyleyen Akyüz, şunları kaydetti:

"Ahşabı en doğal haliyle işlemek ve kullanmak üzerine bir serüvenimiz var. Doğal ahşap kullanıyoruz. Üreteceğimiz obje veya yapacağımız dekorasyon, malzemenin çeşidini belirliyor. Ağırlıklı olarak ceviz, kestane ve meşe kullandığımız ahşapların yanı sıra, Afrika'dan sert ağaçlar geliyor, çam ve ladin kullandığımız da oluyor. Atölyemize hemen hemen hiç suni malzeme girmiyor. Kimyasal boyalar yerine insan sağlığına en az zararlı doğal yağlar ve su bazlı cilalar kullanıyoruz ki insanlar objelere dokunduğunda onları en doğal haliyle hissetsin."

Akyüz, "Standart, seri ve klise işler üretildiği için bizim yaptıklarımız farklı bulunuyor ve beğeniliyor" diyerek, sosyal medyanın yapılan işleri insanlara ulaştırmada çok büyük bir imkan olduğuna dikkati çekti.

Sosyal medyadaki paylaşımları sayesinde en ücra köşelere dahi uzanabildiklerini belirten Akyüz, "Yaptığımız işleri fotoğraflıyoruz bazen de hikayelerini yazıyoruz. Takipçilerimiz bizim metinlerimize de kıymet veriyor. Çok özel fotoğrafları özel bir dille paylaşıyoruz. Ürünlerimize ulaşan insanlarla internetin o soğukluğunu aşan bir ilişkimiz var. İstanbul'da olanlar atölyemize gelip bizi ziyaret ediyorlar. Hem ticaret hem dostluk gelişiyor." ifadesini kullandı.

- "Bazı ürünlerin ismi sosyal medya takipçileri tarafından belirlendi"

Ürettikleri her ürüne bir isim verdiklerini ve bu ismi tespit ederken sosyal medyadan takipçilerin fikirlerini aldıklarını anlatan Akyüz, "Bazı ürünlerimizin ismi bizim tarafımızdan koyulmuşken bazılarının isimleri de takipçilerimiz tarafından koyuluyor." dedi.

Üretim aşamasında yardım aldıkları herkesi "Gugar Ailesi" olarak nitelendiren Akyüz, bütün tasarımlarının özgün olduğunun, her bir objenin bir ihtiyacı karşıladığını ve sadece süs eşyası olarak tasarlanmadığının altını çizdi.

- "Avrupa'ya ve Arap dünyasına da satışa başlayacağız"

Yaklaşık her ay yeni bir ürünle "Gugar Ailesi"nin karşısına çıktıklarını belirten Akyüz, e-ticaret uygulamalarına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:

"İstanbul'da katıldığım bazı tasarım festivallerinde Arap turistlerin ilgisiyle karşılaştık. Bu ilgiye rağmen yurtdışı satışı, internet üzerinden ödeme yapılması gibi bazı teknik zorluklar var. E-ticaret sayfalarımızı yakın zamanda İngilizce, Almanca ve Arapça olarak yenileyeceğiz. Kargo ve ödemeyle ilgili konuları aştıktan sonra Avrupa'ya ve Arap dünyasına da satışa başlayacağız."

Doğal ahşaptan ürettikleri lamba, sehpa, ayna ve saat gibi çok sayıda özgün ürünü e-ticaret sayfaları aracılığıyla satışa sunan Gugar Wood, sosyal medya hesaplarında binlerce takipçisiyle yakın temas içinde bulunuyor.

AA

Gündem Haberleri

Devlet yetiştirdiği 718 genci kamu kurumlarına atadı
Yılbaşı ağacına baltayla saldırdılar
Mühimmat fabrikasında patlama: Çok sayıda ölü ve yaralı var
Ankara Valiliği'nden Ezan Haberlerine Tahkikat
Belediyeye 90 milyon liralık icra şoku