Önceki yazıda Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü’ne emek verenleri ve çalışmanın genel çerçevesini vermiştim. Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Balkan Buluşması’na 5 ülkeden 34 kuruluşu temsilen 53 kişi katıldı.
İki gün boyunca devam eden programlar kapsamında STK sunumları ve muhtemel işbirliği alanlarına dönük imkânlar konuşuldu. Daha sonra da STK temsilcileri karşılıklı görüşmeler yaparak iyi niyet anlaşması kapsamında yapılabilecek çalışmaları değerlendirdiler.
Toplantı boyunca süren istişarelerden çıkan sonuç bildirisi, bundan sonra yapılacaklar açısından da yol kılavuzu niteliğindeydi.
***
Prof. Dr. Önder Kutlu tarafından takdim edilen sonuç bildirisi şöyle:
1- Farklı coğrafyalarda faaliyet sürdüren sivil toplum kuruluşları olarak, coğrafi ve fiziksel ayrılıklarımızdan daha ziyade ortak kültür ve gönül birlikteliğimiz mevcuttur. Tarihsel ve kültürel değerlerimizin üzerimize yüklediği sorumlulukları yerine getirme noktasındaki kararlılığımızı vurgulamak isteriz.
Osmanlı bakiyesi tüm toplumlar bugün çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıyadır. Yürüteceğimiz ortak çalışmalarla ve ‘birimizin derdinin hepimizin derdi’ olduğu gerçeğinden hareketle, dayanışma halinde ve ortak bir biçimde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
3- Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Projesini önemsiyoruz. Uzun yıllardır hasret duyduğumuz ve eksikliğini hissettiğimiz bir alan olan toplumlar arası ilişkilerin sağlamlaştırılması ve eksikliklerin giderilmesinde ‘Kardeş Buluşması’projemizin önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz.
4- İki gün boyunca gündeme gelen somut işbirliği imkânlarını gerçekleştirmek adına her türlü adımı atacağımızı bir kez daha teyit etmek istiyoruz.
5- Katılımcı kuruluşlar tarafından, somut çıktıları ve süreçleri karşılıklı görüşme ve değerlendirme neticesinde önümüzdeki günlerde belirlenecek olan,toplam 38 adet anlaşma protokolü imzalanmıştır. Tamamı uygulanabilir ve işbirliği kültürü geliştirici bu çalışmalartamamlandıkça birbirine aslında çok yakın olan bu coğrafyaların uzun yıllardır hasretle beklenen buluşması da gerçekleşmiş olacaktır.
6- Taahhüt ettiğimiz ve birlikte çalışma kültürümüzü destekleyecek bu adımların uygulanması sırasında tüm kamuoyunun desteğini beklemekteyiz. Saraybosna Buluşmasında gündeme gelen konuları bundan sonraki dönemde kararlılıkla uygulamak istiyoruz.
Devam EDECEK: Hafız Mehmet Karahocic’ten tavsiyeler
***
STK Temsilcileri karşılıklı görüşmeler yaparak iyi niyet anlaşması kapsamında yapılabilecek çalışmaları değerlendirdiler. TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu ve Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Balkan STK’ları ile yapılabilecek işbirliklerini görüşürken...
Evlad-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü Balkan Buluşması’na katılan AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun da çalışmalara iştirak ederek, Balkan STK’sı Vizion-M’ye imza konulan protokolü takdim etti.
Mehir Vakfı, Balkanlar’da gerçekleştirebileceği düğün organizasyonları kapsamında STK’lardan büyük ilgi gördü. Mehir Vakfı’ndan Abdullah Şafak ve Mustafa Oflaz çeşitli işbirliği anlaşmalarına imza attı.
Çağdaş Aile Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bulut ve Balkan STK’ları, aile eğitimleri konusunda Balkanlar’da yapılabilecek çalışmaları değerlendirerek iyi niyet protokolüne imza koydular.