SÜ Organize TEKNOPOL ARGE Merkezi Hayırlı olsun...

Ahmet Ünver

Geçtiğimiz günlerde,  ‘Teknik Üniversite Konya’nın acil ihtiyacı’  olduğunu vurgulayan bir yazı kaleme aldım.  Teknik Üniversitenin kurulması noktasında, SÜ rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin hocamı çok hazırlıklı gördüm. Uzun yıllardan beri konu üzerinde çalışmalar yaptığını,  ülkesine ve Konya’ya karşı kendini sorumlu noktada hissetmekte olduğu izlenimi edindim.  Makamlar insanlar için geçici istasyon ve duraklardır. Önemli olan bu istasyonlarda hayırlı hizmetlerde bulunabilmek ve gök kubbede hoş bir seda bırakabilmek inancında olduğunu hissettim.  Allah yar ve yardımcısı olsun.

 Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri sıralanırken; askeri, ekonomik, kültürel ve teknolojik üstünlükler çok önemli bir etkendir. Ülkemiz,  askeri ve kültürel olarak bu sıralamalarda her zaman en üstte yer almaktadır. Medeniyetin beşiği olan Anadolu toprakları, kültürel olarak her zaman en önde gelmektedir.  Askeri olarak da dünyanın sayılı ülkelerinden biriyiz. Ekonomik ve teknolojik etkenler ise çalışmakla ve üretmekle elde edilebilecek üstünlüklerdir. Teknolojik olarak,  eşdeğeriniz olan veya diğer ülkelerden, üstün olmadığınız, teknolojiyi üretip geliştiremediğiniz dönemlerde ise hep gerilerde kalırsınız. Teknoloji,  Üniversite – sanayi işbirliğinin tesis edilmesi ile gerçekleşmesi ihtimal dâhilinde olan üstünlüklerden birisidir. Teorik bilgilerin ARGE aşamasından sonra prototipi yapılabilmeli ve üretilmesi gerekmektedir.

Hafta sonu, SÜ bünyesinde faaliyete başlayacak olan Organize TEKNOPOL ARGE merkezinin tanıtım,  açılış ve sanayici abilerle olan istişare toplantısı gerçekleştirildi.  SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Teknoloji Eğitim fakültesi dekanı ve SÜ Organize TEKNOPOL ARGE kurucu müdürü Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu, KOP başkanı ve yöneticileri,  üniversitemizin çok değerli akademisyenleri ve bu ülkenin her zaman kahrını çeken sanayici abilerimizle, üniversite- sanayi işbirliğinin nüvesini teşkil edecek olan istişare toplantısına katıldım.  İstişare toplantısının, düşünce aşamasından, fiiliyata geçmesi noktasına kadar emeği geçen özellikle ve öncelikle rektör ve dekan hocama, katılımcı sanayicilere abilerime ve herkese teşekkür ederim.

İstişare toplantısında, SÜ rektörü Prof. Dr. Şahin, kendisinin genel cerrahi uzmanı olmasından kaynaklı olarak 4 adet uluslararası patente sahip olduklarını, fakat bunlar için prototip üretme ve ARGE noktasında, şehrimizde, sanayimizde çözüm üretememekten kaynaklı yaşadıklarından dem vurdular.  Tıp Fakültesinde öğrencilerimize yönelik olarak, teorik eğitimin yanında, hastanelerimizde, almış oldukları eğitimin uygulamasını da yaptıklarını vurguladılar. SÜ bünyesindeki eğitim veren mühendislik fakülteleri ve teknik yüksekokullarımızdaki öğrencilerimizin de teorik eğitimin yanında,  aynen tıp fakültelerimizde olduğu gibi uygulamasını da alabilecekleri bir merkezin açılması ve aynı zamanda Teknik Üniversitemizin de temellerini atmış olacaklarını ifade ettiler. Ülke olarak, dünya ile rekabet edebilmek adına artık 3. Nesil eğitim formatına  (  teori ve pratik eğitim birlikte ) geçmemiz gerektiğini ve bu konuda çok geciktiğimizi de sözlerine ekledi.

İstişare toplantısında, SÜ Teknoloji Eğitim Fakültesi dekanı ve SÜ Organize TEKNOPOL ARGE kurucu müdürü Prof. Dr. Necmettin Tarakçıoğlu, uzun yılardan beri sanayi ile hem hal olduklarından bahsettiler. Sayın rektörümüz kadar patenti olmasa da kendilerinin de iki adet uluslararası patentinin olduğunu ve bu konudaki yaşadığı sıkıntılar ve sorunlardan yakındılar. Bugün açılışını yapacağımız kurumun, sanayicilerimiz için bir            ‘ ARGE ve Akreditasyon ‘ merkezi olacağını ifade ettiler.  TEKNOPOL ARGE merkezinin aynı zamanda SÜ sanayi kampüsünün de şekillenmesine öncülük edeceğini sözlerine ekledi.  Mühendislik fakültelerinden tornavida tutmadan artık mezun vermek istemediklerini, sanayicilerimiz için masa başı iş isteyen bir mühendis modeli yetiştiren,  bir eğitim kurumu olmayacaklarını da vurguladı.

İstişare toplantısına katılan KOP başkanı İhsan Bostancı; KOP Bölgesi’nde kurulan,  KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP), bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefleyen genç ve önemli bir oluşumdur.  KOP İdaresi öncülüğü ve koordinasyonunda kurulan ve Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde İllerinde eğitim veren yedi üniversitemizi bir araya getiren bu Birlik ile kalkınmanın önemli kurumlarından olan üniversitelerimiz, bölge yararına işbirliği amacıyla buluşturulmuştur.  KOP başkanlığı olarak üniversite sanayi işbirliğinin tesisi noktasında proje destekleri ile finansman konusunda her zaman Organize TEKNOPOL ARGE merkezinin yanında olacaklarını ifade ettiler.

Yıllar önce bir gazete köşe yazısında okuduğum bir yazı aklıma geldi. ‘’ İnsanların bir ideal ve hedef için bir araya gelmesi bir başlangıçtır. Bu birlikteliği koruyabilmek ise bir gelişme ve ilerlemedir. Bu birliktelikle beraber çalışmak ise başarıyı getirir’’. Ben de bir İletişimci olarak,  ülkesi ve şehri adına, derdi olan,  bir hedef ve ideal uğruna bir araya gelmiş olan bu birlikteliğe Başarılar dilerim.  

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.