BURSA (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Hazır giyim ihracatında müşterinin kaymasından çok şu anda birtakım sıkıntılar var doğrudur ama problem daha çok aslında özellikle büyük alıcıların Türkiye'ye gelmesinden imtina etmesi yönünde bize gelen şikayetler var." dedi.
Büyükekşi, Bursa'daki Durmazlar Makina'da düzenlenen ve şubat ayı ihracat verilerinin açıklandığı toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "İran'daki ticaret merkezinin açılışı siyasi nedenlerle ertelenmişti. Siyasi gelişmeler sizin performansınızı nasıl etkiliyor?" sorusu üzerine Büyükekşi şunları söyledi:
"İran ile geçen yıl yapmış olduğumuz tercihli ticaret anlaşması var. 160 kalem malda Türkiye ile İran arasında tercihli ticaret anlaşması imzalandı. Ocak ayında İran Sanayi ve Ticaret Bakanı Türkiye'de Ekonomi Bakanımızın konuğuydu. Toplantıya ben de katıldım. Orada bu 160 kalemden oluşan tercihli ticaret anlaşmasını 400 kaleme çıkarmak için karşılıklı görüşmeler yapılıyor. Orada ilk startı verildi ocak ayında. Bizim geçen hafta sayın bakanımızla birlikte gideceğimiz toplantıda bunun anlaşması yapılacaktı ama bu çalışmalar bitirilmediği için herhangi bir siyasi sebepten değil, çalışmalar yetişmediği için bu seyahat ertelendi. İnşallah bu toplantı, bu çalışmalar bitince yapılacak aynı zamanda da İran'daki merkezin açılışını sayın bakanımızla gerçekleştireceğiz."
- "Birtakım sıkıntılar var doğrudur"
Büyükekşi, hazır giyim ihracatının geçen ağustos ayından beri düştüğü, güvenlik gerekçesiyle siparişlerin başka ülkelere kaydırıldığı yönündeki soruyu ise Büyükekşi, şöyle yanıtladı:
"Hazır giyim ihracatında müşterinin kaymasından çok şu anda birtakım sıkıntılar var doğrudur ama problem daha çok aslında özellikle büyük alıcıların Türkiye'ye gelmesinden imtina etmesi yönünde bize gelen şikayetler var. Çünkü özellikle güvenlik konusunda bazı sigorta şirketlerinin, üst düzey yöneticilerin Türkiye'ye gelmeleri halinde sigorta etmeme yönünde bir konu var. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Bazı ülkelere yalnız ya da bakanlarımızla gidiyoruz. Bunu da en kısa zamanda aşacağımızı düşünüyoruz."
- "ABD ile ticarette herhangi bir sıkıntı söz konusu değil"
Büyükekşi, bir gazetecinin, "ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam kongredeki konuşmasında, 'ABD'ye istedikleri gibi mal satabiliyorlar ama biz satamıyoruz. Bu böyle devam etmez.' dedi küresel ekonomiye bunun etkileri nasıl olur?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:
"Trump'ın açıklaması, zaten tamamen biliyorsunuz Asya Pasifik Anlaşması'nı (TPP) iptal etti, Avrupa Birliği'nde, Amerika'da yapılan çalışmalar aslında askıya alındı. Özellikle Uzak Doğu ülkelerine yönelik başta Çin'e karşı bir tepkisi var. Birtakım ilave gümrük vergileri getirmeyi hedefliyor. Çok büyük bir ekonomi, dünyanın en büyük ekonomisi ABD, Türkiye ile ABD arasında ticarette herhangi bir sıkıntı söz konusu değil ki rakamlarımız da zaten bizim kabul edemeyeceğimiz derecede çok düşük. Biz önümüzdeki günlerde, yeri kiraladık dekorasyonu bitmek üzere hem New York'ta hem Chicago'da showroomlarımızı açacağız. İnşallah ihracatımızı aynı şekilde ABD'ye artırmaya devam edeceğiz. Bu problemlerden Türkiye ile ABD arasında bir sorun olmayacağını düşünüyorum."
- "Makinelerin yüzde 70'ini ürettiğimiz halde ithal ediyoruz"
TİM Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran da "Makine sektörünün yüksek teknoloji anlamında Türkiye'ye transferi konusunda kurum olarak hükümetle nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, makine sektöründe işin insan kaynağıyla yürütüldüğünü söyledi. Dalgakıran, "Bu insan kaynağını oluşturabilirsek genç nüfusumuz var diye övünürüz ama eğitimli bir genç nüfus yaratabilirsek meraklı çalışkan şüphe eden, analitik düşünen ve sanayide çalışmak isteyen bir genç nüfus yaratabilirsek önümüzdeki 10 yıl içinde bu sektör teknolojik olarak çok ciddi yerlere gelecektir." diye konuştu.
Dalgakıran, sektörün gelişmesi için gereken önlemleri aldıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Alınması gereken önlemleri, yapılması gereken işleri biz bürokrasiyle ve siyasetle paylaşıyoruz. TİM de bu raporları kendilerine sunuyor. Bizim elimizde bunun nasıl olacağına dair projeksiyonumuz 15 yıldır var ve herkese iletiyoruz. Herkese düşen görev de Türk makineciliği olarak yaptığımız işi dünyada en güçlü rakiplerimiz kimlerse onların seviyesine taşımaya taşımak. Gördüğünüz gibi biz de bu konuda elimizden geleni yapıyoruz ama elektronik ve yazılım sektörünün gelişmesi bizim kilogram değerlerini artırmamız için son derece önemli. Çok basit bir örnek verirsek ortalamamız 6 dolar civarında makine sektörü olarak. Özel sektör de alım tercihlerini yerli ürünlerden yana kullanırsa ki hepimiz bundan şikayet ediyoruz ama özel sektör alımlarına baktığımız zaman makinelerin yüzde 70'ini Türkiye'de ürettiğimiz halde ithal ediyoruz. Aslında burada mevcut kültürü değiştirsek, bilinç yaratsak cari açığı sırf bu bilinç ve kültürle önemsiz hale getirebiliriz."
Soru cevap bölümünün ardından Bursa'da en fazla ihracat gerçekleştiren firmalara plaket verildi.
TİM Başkanı Büyükekşi ve beraberindeki birlik başkanları, daha sonra Durmazlar Fabrikası'nda tramvay üretim hattında incelemelerde bulundu.
AA