SAMSUN (AA) - RECEP BİLEK - Samsun Adalet Sarayında, adli süreç içerisinde yer alan mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar ile cinsel suç, aile içi şiddet mağdurları ve diğer kırılgan gruba dahil mağdurlarla uygun ortam ve yöntemle görüşme yapılmasını sağlamak amacıyla özel alanlar oluşturuldu.
Adalet Bakanlığının Avrupa Birliği ile yürüttüğü proje kapsamında pilot adliyelerden biri seçilen Samsun Adalet Sarayında "Adli Görüşme Odaları" (AGO) düzenlendi.
Projeyle çocuğun üstün yararı ilkesi uyarınca çocuk dostu adli usullerin işletilmesi, adli süreç içerisinde yer alan mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar ile cinsel suç, aile içi şiddet mağdurları ve diğer kırılgan gruba dahil mağdurlarla uygun ortam ve yöntemle görüşme yapılması, ikincil örselenmenin önlenmesi, korunma ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili hizmetlere yönlendirilmesi amaçlanıyor.
Çocuklar için oluşturulan alan, ev ortamı şeklinde dizayn edildi. Bu odada televizyon, oyuncak ve çeşitli zeka oyunlarının bulunması dikkati çekiyor. Mağdurlar için oluşturulan alanda ise hazırlanan "görüşme masası" ile bu kişilerin rahat etmesi amaçlanıyor. Adliyenin savcılık katı ve kolluk girişinde ayrılan 3 ayrı odada hizmet verecek AGO'larda ses ve görüntü kaydı da yapılıyor.
- "Rahat bir ortamda ifadelerini veriyorlar"
Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığının, Avrupa Birliği ile yürüttüğü proje kapsamında mağdur görüşme odalarının bazı pilot adliyelerde yürürlüğe girdiğini söyledi.
Pilot adliyelerden birinin de Samsun Adalet Sarayı olduğunu belirten Yavuz, şöyle devam etti:
"Özel ortamlarda ifade ve beyanların alınması gereken veya faille mağdurun yüz yüze gelmemesi düşünülen durumlarda daha çok suça sürüklenen çocuklar, suçun mağdurları, aile içi şiddet mağduru kadınlar ve diğer suç mağdurları gözetilerek bu odaların faaliyete geçirilmesi düşünüldü. Biz bu odaları kurarken ifade verecek kişilerin kendilerini bir ev ortamında, daha rahat bir ortamda hissetmelerini ve dış etkilerden en az etkilenerek ifadelerinin alınmasını gözettik. Sanki kişi kendi evindeymiş gibi o rahatlıkta kendini hissetsin, o ortamda ifade versin diye düşünerek faaliyete geçirdik."
Odalarda sadece ifade alınmadığını anlatan Yavuz, psikolog, sosyal çalışmacı, pedagog ve ilgili muhataplarla görüşmeler gerçekleştiğini, savcılık ifadesi öncesinde mağdur veya suça sürüklenen çocuğun bir anlamda hazırlandığını aktardı.
Uygulamanın yaklaşık bir ay önce hayata geçirildiğini dile getiren Yavuz, şunları kaydetti:
"İlk geldiklerinde hem pedagoglarımız hem psikologlarımız hem de ifadesi alınacak muhataplarımız çok rahat bir ortam olduğunu müşahede ediyorlar. Rahat bir ortamda ifade vermenin rahatlığıyla ifadelerini veriyorlar. Savcı arkadaşlarımız da ifadeleri alırken zorlanmadıklarını ifade ettiler. Çok daha rahat bir çalışma ortamı sağladı. Faydası tabii ki yadsınamaz. Suça sürüklenen çocuklar, mağdurlar, mağdur kavramı içerisinde sadece çocuklar yok, bütün suç mağdurları var. Aile içi şiddet mağdurları, özel olarak belirtilen bir mağdur grubu da bunlar. Bunlara yönelik oluşturulmuş odalar. Bunun benzeri tam bu detayda değil, daha çok görüşme masası karşılıklı oturma şeklinde dizayn edilmiş, suça sürüklenen çocukların savcılık ifadesi öncesinde avukatlarıyla ve psikologlarıyla görüşme odalarımız da var. Bunun dışında başka odalarımız da var. Bunlar bütün adliyelerimiz de yaygınlaştırılacak. Hedef, bütün adliyelere kurulması."
AA