- Konya'da sulu tarım, kaynakları kuruttu.
- Hadi canım sende, kim demiş ki?
- Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,
Sonrada ilave etmiş, suyu fazla tüketen bitki ekiminin artması, bilinçsiz su tüketimi, Konya havzası'nda yaşanılan kuraklığı tehlikeli boyutlara ulaştırdı.
Günaydın, Veysel bey.
Veysel bey, daha önce ne demişti, “Su sıkıntısı olmayacak, mavi tünel tüm iç Anadolu yu sulayacak”. Ne oldu, ne değişti de, şimdi Konya Ovası'nda hidrolojik kuraklık ilan edip, Konya'da sulu tarım, kaynakları kuruttu açıklamasını yaptı?.
03-04-2013 tarihli köşe yazımda, Mavi tünelle ilgili, “Başbakan kandırılıyor mu” diye sorduğumda yer yerinden oynamıştı. Bir başka yazımda “Su akar DSİ bakar” diye yazdım kıyamet koptu.
Başbakan kandırılıyor mu başlığıyla yazdığım köşe yazımın bir bölümünü bugün tekrar yazmak istiyorum (……Öncelikle, İlgili bakan tarafından gerçekler olduğu gibi anlatılmalı, sayın Başbakan başta olmak üzere insanlarımız kandırılmamalıdır. Eldeki su bu kadar, bu suyun suladığı alanda belli ise, tabiî ki, tasarruf yapılmalı, vahşi sulamadan uzaklaşıp basınçlı sulamaya yani damlama sisteme derhal geçmelidir ).
O gün susanlar, konuşanları ve yazanları ciddiye almayanlar, bugün Konya”mız için, hidrolojik kuraklık, yani susuz kalacağımızı, bu konuda felaketin eşiğinde olduğumuzu açıklıyorlar. O tarihte yazdıklarımızı biraz ciddiye alsalardı, İnsanlara tasarruf yaptırılıp, sulu tarımda ısrar edip insanları sulu tarıma teşvik etmeselerdi, belkide bugün bu açıklamayı yapma ihtiyacı duymayacaklardı…
Bir yıl önce 01 Haziran 2013 de, Konya”nın Çevre ile ilgili en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Sürdürülebilir çevre derneği (SÜÇEV) de, yetkilileri uyarmıştı,
Sürdürülebilir çevre derneği, geniş katılımlı Konya Çevre Çalıştay ını yaptıktan sonra, Çalıştay sonucunu kitapçık haline getirmiş, kamuoyunu basın toplantısıyla bilgilendirmiş, tüm yetkililere bu kitapçığı göndermişti.
Çalıştay ın sonuç bildirisi olan, O kitapçıkta bakın neler yazılmış,
Konyalı yöneticilere;
Su kaynakları sınırlı, yağış miktarı düşük olduğundan, tarımda aşırı su tüketen bitkilerin (şeker pancarı, ayçiçeği ve Mısır ve yem bitkileri) yaygınlaşan ekiminden derhal vazgeçilmelidir diyerek bu bitkilerin Konya”nın su kaynaklarını kurutuyor uyarısını yapmış.
Ve devam etmiş,
Konya’da en çok su tüketen bitki çeşitleri teşvik ediliyor, kuru tarıma teşvik verilmiyor, Su-Tarım ilişkisi plansız, Tarım teşvikleri bölgesel olarak yapılmıyor, Bilinçsiz sulama teknikleri, basınçlı ve damlama sulamaya tam geçilememesi. Yer altı sularının izinsiz kullanılması, kaçak kuyular vasıtasıyla kontrolsüz ve aşırı su çekimi yapılıyor,
Bölgenin bir su bütçesinin olması gerekir, plansız ve hesapsız su kullanımının en aza indirilmelidir, Sulama alt yapısının yetersizliği nedeniyle kayıplar vardır, Sulama sistemlerinde modern ve basınçlı sulama yöntemlerin kullanımının az olması, sıkıntının ana kaynağıdır. İçme suyu ile kullanım suyu farkının oluşturulamaması, Yaşam ve gelir seviyesinin yükselmesi ile günlük su tüketim miktarının artması, ileride büyük sorunların ana sebebi olacaktır,
Peki bu yazılanları kim ciddiye almış?
İlgili Bakanlık, Konya Büyükşehir Belediyesi, DSİ,
Maalesef bu söylenenleri ciddiye almak bir yana, dernek yetkililerinin randevu talebine bir yıldır cevap verme zahmetinde bile bulunmamışlar. Bu raporu sunanları makamlarında beş dakika bile dinlememişler.
Şimdi de çıkmışlar,
Konya Ovası'nda hidrolojik kuraklık ilan etmişler.
Bu olanlara yazıklar olsun demeyeceğim ama, alacağım cevabı bile bile Konya bu hale niye geldi, kim getirdi diye de soracağım.
Tarımla uğraşan vatandaşımız ve yetkilileri; Bizim görevimiz üretmek, devletin görevi de bize su bulmak, mantığında, Şehirde yaşayan vatandaşımız; Devlet”se bulsun, ben kazanıyorum ve kazandırıyorum, suyu istediğim gibi kullanmakta benim hakkım, mantığında, Ziraat Odası Başkanları; Dış havzalardan Konya'nın rezervini takviye edecek su getirme çareleri aranmalı, diyorlar. Devlet yetkililerinin felaketten sonra akılları başlarına geliyor.
Maalesef, eğitimden ve tasarruftan bahseden bir Allahın kulu görülmüyor, bunu görenlerde seslerini yetkililere duyuramıyorlar. Durum böyle olunca da, Konya”da yöneticiler duyarsız, vatandaş eğitimsiz ve duyarsız, birazda bencil sonucu çıkıyor.
Yapılacak iş belli,
Bu konuda derhal seferberlik ilan edilmeli, kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli çalışmalar hemen başlatılmalıdır. Çünkü su kaynaklarımız ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde değildir. Çiftçi mağdur olmamak için ilan edilen tasarruf tedbirlerine titizlikle uymalı. Bundan sonrada ürün çeşidini derhal değiştirmelidir.