"Suda sanat ve sporu birleştiriyoruz"

- Türkiye Artistik Yüzme Milli Takımı'nın ilk ve tek erkek sporcusu Gökçe Akgün: - "Uluslararası seviyede tekim. Altyapıda iki, üç erkek var, yeni yeni başlıyorlar. Artistik yüzmede erkek sporcu sayısının artmasını çok isterim"- "Artistik yüzme, bence san


ANTALYA (AA) - OKTAY ÖZDEN - Türkiye Artistik Yüzme Milli Takımı'nın ilk ve tek erkek sporcusu Gökçe Akgün, boy gösterdiği branşın olimpiyatlarda yer almasını ve kendisinin de bu organizasyonda mücadele etmek istediğini söyledi.

Türkiye Yüzme Federasyonunun, 3 yıl önce Uluslararası Yüzme Federasyonunun (FINA) kararı doğrultusunda ilk kez birer erkek kadından oluşan eski adı "senkronize" olan artistik yüzmede, karışık milli takım oluşturması ile görev verilen Gökçe Akgün, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Artistik yüzme milli takımında karışık düetin ilk ve tek erkek sporcusu Gökçe, çocukken öğretmenlerinin tavsiyesi üzerine yüzmeye başladığını, konservatuvarda bale eğitimi aldığını anlattı.

Türk "su balesi"nin ilk erkek temsilcisi olduğunu belirten 26 yaşındaki sporcu, yüzmeyi ve baleyi bir arada yürütebilmek için artistik yüzmeye yöneldiğini kaydetti.

Artistik yüzme milli takımı olarak karışık düet kategorisinde FINA'nın 2015'te test yarışmasında dünya üçüncülüğü, aynı yıl gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası'nda altıncılık ile dokuzunculuk elde ettiklerini dile getiren Gökçe Akgün, Avrupa, dünya şampiyonalarına hazırlandıklarını bildirdi.


- Olimpiyatlarda yarışma hayali


Milli sporcu, karışık düet kategorisinin olimpik olması yönünde ülkelerin girişimleri olduğuna değindi.

"Karışık düet kategorisinin olimpik branş olması halinde, olimpiyatlara gitmek istiyorum" diyen Gökçe, şöyle devam etti:

"Artistik yüzmede karışık düet yarışmaları uluslararası düzeyde 2015'ten beri var. Ben de 2015 yılından bu yana milli takımdayım. Uluslararası seviyede tekim. Altyapıda iki, üç erkek var, yeni yeni başlıyorlar. Artistik yüzmede erkek sporcu sayısının artmasını çok isterim. Dünyada artistik yüzmede erkek sporcu sayısı artıyor, ilgi var. Türkiye'de de çok ilgi var. 'Su balesi, artistik yüzme' diyorlar. Artistik yüzmede erkek sporcular olarak yeni olduğumuz için sayımız az. Gelecek yıllarda Türkiye'de çok daha farklı artistik yüzme seviyesi göreceğimize inanıyorum."

Yurt dışında katıldıkları yarışmalarda iyi sonuçlar, rakiplerden olumlu tepkiler aldıklarına dikkati çeken Gökçe Akgün, değişik ülke sporcularının, antrenörlerinin "Tamam, artık siz geliyorsunuz. Daha sonraki seneler sizi daha üst sıralarda göreceğiz" dediklerini aktardı.


- "Sanat ve sporun birleşimi"


Su altında dans etmenin etkileyici olduğunu ifade eden artistik yüzme sporcusu Gökçe, şu ifadeleri kullandı:

"Artistik yüzme çok zevkli. Her yarışmada farklı koreografiler yapabiliyorsunuz. Yarışmalarda en iyisi göstermek gerekiyor. Su altında durmak, nefes tutmak, vücudu kontrol etmek zor. Yer çekimine karşı mücadele ediyorsunuz. Artistik yüzme, bence sanat ve sporun birleşimi. Suda sanat ve sporu birleştiriyorsunuz. İzleyicileri etkileyerek koreografilerin içine çekebileceğiniz bir branş."

Gökçe Akgün, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Yüzme Federasyonunun artistik yüzme branşına yatırımlarının önemli olduğunu sözlerine ekledi.


AA

Spor Haberleri

Konyaspor-Hatayspor maçında düdük Çakır'da
1922 Konyaspor, Yozgat Belediyesi Bozok Spor'u 2-1 Mağlup Etti
Eski futbolcu ve teknik direktör Tayfur Havutçu yoğun bakıma kaldırıldı
Sude Taşbaş Aras Kargo'da
Euroleague'e Türk Damgası