ANTALYA (AA) - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, 15 yılda inşa ettikleri sulama projeleriyle, Antalya'da 449 bin 89 dekar zirai araziyi sulamaya açarak, vatandaşa yıllık 471 milyon lira zirai gelir artışı sağladıklarını bildirdi.
DSİ Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, turizm kenti Antalya'nın tarımı için, baraj ve göletlerin önemli olduğu belirtildi.
DSİ Genel Müdürlüğü tarafından son 15 yılda Antalya'da 19 baraj ve 3 göletin tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulduğu ifade edilen açıklamada, inşa edilen barajlardan birisinin, sulama, içme suyu ve enerji üretim maksatlı olan Alanya Dim Barajı olduğu kaydedildi.
Barajla 36 bin 500 dekar arazinin sulanacağı aktarılan açıklamada, "Yıllık 123 milyon kilowatt saat enerji üretimi ve Alanya'ya içme suyu temini sağlanacaktır. Hizmete açılan Manavgat Naras Barajı, Manavgat Havzası'nda meydana gelen ve her yıl milyonlarca lira maddi hasara sebep olan taşkınları önleyerek, Manavgat ilçe merkezini taşkınlardan korumakta, aynı zamanda Manavgat Ovası'nda 71 bin 420 dekar araziyi sulamaktadır. Gazipaşa'nın hasretle beklediği Gökçeler Barajı tamamlandı. 103 metre yüksekliğindeki bu dev barajın açılışı geçen yıl yapıldı." ifadeleri kullanıldı.
Söz konusu baraj sayesinde Gazipaşa ilçe merkezi ve 15 yerleşim yerine içme suyu verileceği, Gazipaşa Ovası'nda 47 bin 400 dekar arazinin sulanacağı vurgulandı.
- Acu: "Antalya'ya 10 baraj ve 2 gölet inşa ediyoruz"
Açıklamada görüşlerine yer verilen DSİ Genel Müdürü Acu, Antalya'da bütün ilçelerin sulama ve içme suyu ihtiyaçlarını karşılamak için çok sayıda baraj ve gölet inşa edildiğini bildirdi.
Antalya'da yapımı devam eden 10 baraj ve 2 gölet projesi bulunduğuna değinen Acu, şunları kaydetti:
"Bunlardan biri inşaatı devam eden ve 69 metre yüksekliğindeki Kıbrıs Barajı'dır. Barajla 35 bin 170 dekar zirai arazi sulanacaktır. İnşaat çalışmalarının yüzde 27'si tamamlanmıştır. Antalyalı vatandaşlarımıza dört müjde daha veriyoruz. Bunlar Demre Çağman Barajı, Demre Çevreli Ovası Drenajı, Korkuteli Saksağan Tersip Bendi ve Korkuteli Kargalık Tersip Bendi'dir. Bu işlerin inşaat ihalelerini yaptık. İnşallah kısa bir zamanda inşaatlarına başlayacağız. Son 15 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleriyle, Antalya'da 449 bin 89 dekar zirai araziyi sulamaya açarak, vatandaşlarımıza yıllık 471 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. İnşaat safhasında yer alan sulama tesisleriyle 190 bin 900 dekar arazinin daha sulanması sağlayacak. Kentte sulanan toplam alan yaklaşık 640 bin dekara yükselecek. Antalya'nın 2045'e kadar içme suyu ihtiyacını karşılamak için, içerisinden jip geçen dev borularla 43 kilometrelik isale hattı inşa edildi."
"Karacaören 2 Barajı'ndan suyu alıp, içme suyu arıtma tesisinde arıtıp, şehre vereceğiz. Projeyle yıllık 166 milyon metreküp içme suyu sağlayacağız. Turizm merkezi olan Alanya'nın 2045 yılı içme suyu ihtiyacını karşılayacağız" değerlendirmesinde bulunan Acu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"İnşaatları tamamlanmak üzere olan isale hattı ve arıtma tesisiyle Dim Barajı'ndan aldığımız suyu Alanya'ya ileterek şehre menba kalitesinde içme suyu sağlayacağız. Antalya'da taşkın riski fazla. Antalya'da yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin, taşkın zararlarından korunması maksadıyla 88 dereyi ıslah ederek, Antalya şehir merkezi, 138 yerleşim yeri ve 201 bin 110 dekar araziyi, taşkın zararlarından koruduk. Ayrıca 9 taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir. Bunlardan biri de Aksu ilçesi içerisinden geçen Aksu çayı ıslahıdır. 277 milyon lira maliyeti olan bu projeyle Aksu Çayı'nın 70 kilometrelik kısmında çalışma yapıyoruz."
Acu, projelerin yapılmasında destekçileri olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakan Binali Yıldırım'a, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na teşekkür etti.
AA