Sultan ıı. Kılıçarslan

Serpil Yalçınkaya

Geçtiğimiz Ekim ayında Konya Büyükşehir Belediyesi ile S.Ü. Selçuklu Araştırma Merkezi ve Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Yaşayan Konya Hafızası İkindi Sohbetlerinde Hasan Bayraktar,  Selçuklu Sultanlarından II.Kılıçarslan’ı anlatmıştı.

Hasan Bayraktar, şanlı ecdâdının hatalarıyla kusurlarıyla ama yaptıkları güzel ve hayırlı işlerle var olduğuna inandığını söylemiş ve “Bir yabancının bakış açısıyla ecdâdımı değerlendirecek olursam, onlara karşı haksızlık etmiş olduğumu düşünüyorum. Bu yüzden de eserlerimi kaleme alırken kendi penceremizden, bir Müslüman Türk’te olması gereken bir bakış açısıyla kaleme alıyorum. Bu benim doğrularımdır ve başkalarının doğrularına tabi olmak zorunda değilim. Yani bizden olmayan birilerinin oluşturduğu kalıplara mecbur değiliz, biz kendi yerli ve millî kalıplarımızı oluşturmak zorundayız. Hakkı tutacak, hakkı kaldıracak ve hakkı her zaman yeryüzünde hâkim kılmaya çalışacağız.”demişti.

Bayraktar, “Biz kendi tarihimizden bîhaberiz, kendi tarihimizi bilmiyoruz. O kadar zengin ve köklü bir tarihimiz var ki; sadece ‘Köklü bir tarihimiz var’ kısmını almışız, fakat ayrıntılarına inmediğimiz için ne yazık ki hâlâ yabancıların yazdığı tarihi okur olmuşuz.”derken de oldukça önemli bir konuya değiniyordu.

Ecdadımızla gurur duyuyoruz, Türk olduğumuz için gurur duyuyoruz ama o şanlı tarihimizden bihaber yaşıyor pek çoğumuz. Bayraktar’ın ifade ettiği gibi buna sebep belki de geçmişimizi Müslüman-Türk olmayan yabancı kaynaklardan öğrenme çabalarımız.

Bu konuda tarihçilerimize büyük işler düşüyor. Özellikle genç neslin tarihimizi doğru kaynaklardan, eksiksiz ve perspektifli bir yaklaşımla algılamalarını sağlayacak çalışmalara ihtiyaçları var. Hasan Bayraktar da bu işin ucundan tutanlardan birisi. Tarihimizin doğru okunması adına gencinden yaşlısına onların bu isteklerini kamçılayacak tarzda akıcı romanlar kaleme alıyor. Sultan II. Kılıç Arslan da bu konudaki son eseri.

          Selçuklu Belediyesi tarafından yayın hayatına kazandırılan Sultan II. Kılıç Arslan, Selçuklular’ın Anadolu’daki o günkü durumları; Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan’ın siyasi ve askeri zekası sayesinde fitne ateşini sürekli körükleyen Bizans’a karşı verdiği mücadeleler; hükümranlığına karşı kurulan oyunlar ve bunlarla nasıl başa çıktığını etkili ve sürükleyici bir şekilde anlatan eser. Selçuklu Sultanı’nın otoritesini tüm düşmanlarına karşı kabul ettirmesi; Anadolu’nun Türk vatanı olmasında önemli bir milat olan Miryokefalon Savaşı ve bu sıradaki yaşanılan olaylar, Rum Andronikos’un Seyfeddin olma yolundaki hikayesi ile birlikte roman şeklinde anlatılıyor.   

         Selçuklu Belediyesi, Selçuklular’a ve o dönemin mirasına en çok sahip çıkan, Selçuklular’ın her alanda tanıtılması amacıyla birçok faaliyet ve projeyi hayata geçiren bu alandaki  tek belediye. Hem ulusal hem de uluslar arası platformlarda bu kutlu medeniyetin tanıtılması ve yeterince anlaşılması için bir çok kültürel faaliyetlere imza atıyor.

Eserin önsözünde Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ;

“Tecrübelerimizi oluşturan tarihi sürece baktığımızda bu gün ülkemiz üzerinde oynanan; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı, bağlarımızı koparmaya dönük planlanan kirli oyunların aslında yeni olmadığı, tarihin tozlu sayfalarında unutulan kadim zamanlarda da benzer sorunlarla mücadele edildiği; ancak siyasi birliği sağlayıp güçlü bir devlet yapısı oluşturan Selçuklular’ın bu sorunları aştığı görülüyor.

Konya Selçuklu medeniyetinin en büyük temsilcilerindendir. Bu nedenle, Selçuklu medeniyetine siyasi ve kültürel anlamda başkentlik yapmış bir şehir olarak Konya’nın, buranın havasını soluyan Konyalının Selçuklu tarihine ilgi duyması çok doğaldır.”şeklinde bu konudaki fikirlerini söylüyor.

Hasan Bayraktar’ı bu güzel eseri için tebrik ediyor; tarihizi oluşturan nice önemli olaylarla ilgili yeni eserlerini bekliyoruz.

Selametle, ihsanla kalınız.

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

Yayın Tarihi: 2014

Yayınevi:  Servet Ofset Matbaacılık Ltd. Şti.

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 259

Temin Adresi:  Selçuklu Belediyesi Kültür Müdürlüğü

Yazar Hakkında

 

 

1972 yılında Konya doğumlu. Nesrin ve Ayşegül Kardeşler İlkokulu’ndan, Karma Ortaokulu’ndan, Konya Lisesi’nden ve 1996 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Tarih Öğretmenliği alanından mezun oldu. 1997-1998 yılları arasında askerliğini yedek subay olarak yaptıktan sonra Konya’da çeşitli dershanelerde tarih öğretmeni olarak çalıştı. 2006 yılında Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Tarih Öğretmenliği alanında, Konya merkezindeki müzelerin ve tarihi mekânların tarih öğretiminde kullanılması ile ilgili olarak hazırladığı teziyle yüksek lisansını yaptı. Evli iki çocuk babası olan eğitimci-yazar halen Akören Mustafa Çetin Ortaokulu’nda Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak görev yapmaktadır.

Diğer Eserleri:

-Çanakkale’de Açan Vatan Çiçekleri

-Ufka Yürüyüş

-Kılıçarslan’ın Rüyası

-Sultan I. Kılıç Arslan

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.