Bugün; yani 30 Mart günü çok anlamlı bir olgunun, “Konya’da Bir İlk”in yıl dönümü...
Osmanlı İmparatorluğu şehirlerinden Konya’da 1830 yılında, Âşık Şem’i ile “İhtisap Ağalığı”/Belediye Başkanlığı başlar…
2014’e göre Konya Belediyesi’nin yaşı 184’e ulaşır; yani, Osmanlılar’dan Cumhuriyete 93 yıl; Cumhuriyet’in ilanından 2014’e kadar 91 yıl; toplarsanız eğer; Cem’an 184 yıl.
Selçuklular, Karamanoğulları, Osmanlılar şöyle dursun; 91 yaşındaki Cumhuriyette ilk kez, bir “Konya Kızı”na, bir “Cumhuriyet kızı”na, Selçuya’nın gözbebeği Meram emanet ediliyor. Bu derin anlamlı olguyu, elbette, “Yerel Yönetimler ve Belediyeler Tarihi”, gelecek on yıllarda, enine boyuna değerlendirecek.
Bilmemek, ayıp değil; eski söylem, eski kavram olduğu için bilmeyenler olabilir; “Şehremini”, şehrin emin insanı, güvenilir insanı, şehrin emanet edildiği insan demektir.
İşte, 30 Mart 2014 günü, “Meram Şehremini” olarak göreve başlayan Fatma Toru Hanım; “Meram Şehremaneti”nde bir yılını doldurdu. Hayırlı, mübarek olsun, bundan sonra da Allah utandırmasın…
Bu hafta, dört gün boyunca, bu alanda, satırbaşları ile bu “AZİZ BELDE MERAM”a , Fatma Toru ve yönetimi eliyle bir yıl içinde yapılanları, satır başları ile sunucağız. Bunların önemli bir bölümü belediyecilik icabı rutin işler; önemli bir bölümü de, “Yapılmamışı Yapmak” babında; yıllarca eksikliği ve yoksunluğu duyulan “Olmazsa olmaz” girişimler... Sunum, dizi yazı yerimiz çok derece kısıtlı olduğu için 60’ı aşkın temel Meram kazanımının sadece altını çizmekle yetineceğiz… Sizler de lütfen hoşgörün …
Şimdi, Meram’da, bir hanımın yönetiminde, geçtiğimiz bir yılın içinde yapılan işlerin dökümüne girmeden önce; Size, anlamlı bir olaydan söz edeceğim:
Uzuuun yıllar önce; bir “Cumhuriyet Bayramı”... AlaadinTepesi’nin doğuya bakan yanında, büyük alan yüzlerce bayrakla, sancakla, filamayla al/beyaz gelincik tarlası gibi...
Binlerce kız, erkek öğrenci, askerler “mevcin gibi”; “Cumhuriyet’in Tunç siperi”...
Bugün de yerinde olan Alaadin’e çıkan merdivenin sağı solu on bini aşkın Gonyalı ile, sabah namazından beri doldurulmuş; tepenin eteklerinde yer kapmak için gelenler şafaktan beri orada. Ben de ordayım; “Halkın arasına karışarak” Cumhuriyet Bayramını yazmak istiyorum.
Alaadin’in yamacının en hâkim yerindeyiz; büyük alan önümüzde tabak gibi: bayraklardan oluşan kırmızı/beyaz gelincik tarlasını elimizi uzatsak tutacak gibiyiz.
Sağımda “yarım tepe” gibi altmışını aşkın, kırçıl kısa sakallı bir adam; onun yanında da “dev anası” gibi şişman sarı tiftik örtüsüne bürünmüş bir kadın... Hilafsız; iki küçük tepe gibi oturuyorlar.
Tören başladı. Al/beyaz gelincikler renginde bayrak denizinin ilk dizesi önlerine gelince; “yarım tepe gibi adam”la, “dev anası gibi” eşi elele tutuşmuş halde ayağa kalktılar... Binlerce insan Alaaddin’in yamaçlarında, ya da, tepenin eteklerinde oturarak “Geçit resmi”ni söylerken, bu ikisi, tören kıtalarının sonu gelinceye kadar “ihtiram duruşu”nda el ele selam durdular... Sanki, Cumhuriyet Geçit Merasimi’ni onlar kabul etmekle, selamlamakla görevliler gibi...
“yarım tepe gibi” adamın solunda oturuyordum, sağında “dev anası” gibi eşi vardı... Bakakalmıştım; hala şaşkındım… Yüzüme bakmadan dirseğiyle böğrüme dürttü; “Bu sancakların temelinde bu kadın var” cümlesi... Çok çok sonra; “Türk kadın kimliği”ni araştırdım on yıl boyunca; yazmaya çalıştım, “Türk kadınının ekonomik, sosyal, kültürel derinliği kitabı”nı...
Evliya Çelebi yüzlerce yıl önce (17. yüzyıl) Konya’ya uğrar, dünyaca ünlü seyahatnamesinde Meram için şunları söyler: “Peçevi Şehri’nin baruthane mesiresi; Kırım’ın Sudak Bağı; İstanbul’un yüz yetmişten ziyade bahçe ve gülistanları; Tebriz’in Şah-ı Cihan bağı, Konya’nın Meram mesiresinin yanında bir çimenzar bile olamaz.”
***
Büyük Konyalı, Konya sevdalısı, eski başbakanlarımızdan hemşerimiz Ord.Prof.Dr. Sadi Irmak, “Başbakan” olarak Konya’ya geldiğinde; “Başbakan” olarak değil, bir “sade Konyalı” olarak beni yanına alıp Meram’a gitmişti... Meram’da demiş ki: “Ne istiyorum, bilir misin? Bir yağlı Meram marulu yemek; bir de ayaklarımı çıplatıp Meram Çayına daldırmak.”
***
Buyurun, başlayalım; “Belediyecilik Tarihi”mizin ilk hanım belediye başkanı Fatma Toru Hanım’ın hizmetlerini özetle sunmaya…
Yerinde Tespit Yerinde Çözüm
30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimle göreve başlayan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, ilçeye yeni bağlanan mahallelerle birlikte sayıları 115’e ulaşan mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Muhtarlar aracılığıyla mahallelerin sorunları tespit edilerek gerekli çalışmalara başlandı.
10 Mayıs Anneler Günü Programı
Anneler Günü nedeniyle program düzenlendi. Annelik ve anneyi düşünmenin sadece bir günden ibaret olmadığını vurgulayan Başkan Toru, "Tarihteki tüm kahramanları doğuranlar da kıymetli annelerimizdir. ´Cennet anaların ayakları altındadır´ Hadis-i Şerifine mazhar olan annelerimizin değeri paha biçilemezdir" dedi.
5 Haziran 2014 – Meram’da Çevre Duyarlılığı
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle "Temiz Toplum Temiz Çevre" sloganıyla Kayalıpark'ta program düzenlendi. Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen programa katılan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Temiz ve sağlıklı bir çevre için toplum olarak hep beraber hareket etmeliyiz" dedi.
6 Haziran 2014 - Başkan Toru, Konya basınıyla buluştu
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, 30 Mart Mahalli İdare Seçimleri sonrası ilk kez basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın toplantısında önemli açıklamalar yapan Toru, "Meram’ın sorunları ve yapılması gerekenlerle alakalı plan ve programlar doğrultusunda yola çıktık. Bizler Meram için dertliyiz" dedi.
14 Haziran – Çocuk Şenliği Düzenlendi
80 Binde Devr-i Alem Parkı yanında Çocuk Şenliği gerçekleştirildi. Akrobasi gruplarının şovlarıyla büyülediği etkinlikte, çocuklara çeşitli hediyeler verildi. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, karne alan öğrencileri tebrik ederek, “Çocuklarımız geleceğimizdir” dedi.
17 Haziran 2014 - Döngeloğlu İslam´da Babayı Anlattı
İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu’nun katılımıyla ‘İslam’da Baba’ konulu konferans düzenledi. Konferansta konuşan Döngeloğlu, “Kadınlar, evde babanın otoritesini yıkmayın. Kocanız sessiz sakin karakterli bir adamsa bile sakın onları çocukların karşısında ezmeyin. Babayı yıkan evi yıkar bunu unutmayın” dedi.
19 Haziran 2014- Alper Tan, Meram’da konferans verdi
Gazeteci Yazar Alper Tan, Meram Belediyesi´nin düzenlediği “100 Yılda Dünyanın Dönüşümü ve Yeni Türkiye´nin Doğum Öyküsü” konferansına konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’nin eleştirilen dış politikasına değinen Tan, “Türkiye’nin ekseni kaymıyor, Türkiye gerçek eksenine oturuyor, Türkiye özüne dönüyor, Türkiye kendine geliyor” dedi.
2014 yılının Ramazan ayı dolu dolu geçti
Meram belediyesi ilçeye yeni bağlanan mahallelerde iftar yemeği verdi. Vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Toru, sorunları dinledi ve sorunların çözüme kavuşması için çalışacaklarını söyledi. Ayrıca şehir merkezinde farklı mahallelerde iftardan sonra çocuklara yönelik etkinlik düzenlendi.
3 Temmuz 2014 - Başkan Toru´dan Gödene TOKİ´ye müjde!
"Meram´da Ramazan" etkinliklerine katılan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, bölgeye kazandıracakları Gençlik Merkezi’nin müjdesini verdi.
Toru “Bu bölgede çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik bir Gençlik Merkezi yapacağız. İnşallah kısa bir süre içinde ihalesini yapıp, önümüzdeki günlerde temelini atacağız. Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile birlikte yapacağımız Gençlik Merkezi’nde sportif alanlar da yer alacak" dedi.