Süper Zenginlerin Sayısı 10 Yılda Yüzde 54 Arttı

2024 Senti-milyoner Raporu'na göre, serveti 100 milyon doları aşan yatırım yapılabilir likit varlık sahibi kişilerin sayısı dünya genelinde 29 bin 350'ye ulaştı. En büyük artış yüzde 108 ile Çin’de yaşandı.

Henley & Partners tarafından yayınlanan 2024 Senti-milyoner Raporu'na göre, dünya genelinde 100 milyon dolardan fazla servete sahip süper zenginlerin sayısı 29 bin 350 kişiye ulaştı. Küresel servet istihbarat firması New World Wealth'in verilerine dayanan raporda, son 10 yılda süper zenginlerin sayısında yüzde 54 artış yaşandığı belirtildi.

Çin ve ABD Süper Zengin Sayısında Lider

Raporda, özellikle Çin ve ABD'nin süper zengin sayısındaki artışa dikkat çekiliyor. Çin'de 100 milyon dolarlık serveti aşan kişi sayısı son 10 yılda yüzde 108 artarken, ABD'de bu oran yüzde 81 oldu. Buna karşılık, Avrupa’daki süper zengin nüfus artışı yüzde 26 ile sınırlı kaldı.

Süper Zenginlerin Coğrafyası Değişiyor

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel’e göre, Avrupa’daki yavaş artışın nedeni büyük pazarların durağanlığı. Ancak Monako, Malta ve Polonya gibi küçük pazarlar, süper zenginlerin gözdesi haline geliyor. Küresel süper zenginlerin yüzde 60’ı girişimci ve şirket kurucularından oluşurken, bu kişilerin iş dünyasında yarattığı etki, ülkelerinde pozitif dönüşüm sağlıyor.

ABD’nin Süper Zengin Hâkimiyeti Tehlikede

Senti-milyonerlerin yoğun yaşadığı şehirler arasında ABD metropolleri öne çıkıyor. New York, 744 süper zengin ile birinci sırada yer alırken, San Francisco ve Los Angeles onu takip ediyor. Ancak, ABD'deki politik ve ekonomik belirsizliklerin, süper zenginlerin farklı ülkelere göç etmesine neden olabileceği belirtiliyor.

Asya Şehirleri Yükselişte

Rapor, Asya şehirlerinin süper zengin sayısındaki hızlı artışını da gözler önüne seriyor. Pekin, Şanghay, Singapur ve Hong Kong gibi şehirler, süper zenginlerin yeni merkezi haline gelirken, önümüzdeki 15 yıl içinde bu şehirlerde yüzde 100'ün üzerinde bir büyüme bekleniyor.

Süper Zenginlerin Yeni Gözde Şehirleri

2040 yılına kadar süper zenginlerin en hızlı artacağı şehirler arasında Dubai, Abu Dabi, Riyad ve Bangaluru yer alıyor. Bu şehirlerin önümüzdeki 16 yıl içinde yüzde 150'nin üzerinde süper zengin artışı yaşayacağı tahmin ediliyor. Buna karşılık, Chicago, Moskova ve Madrid gibi kentlerde büyümenin yüzde 50’nin altında kalması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Balat Aile Kileri'ne 65 Yıllık Hizmetiyle 'Ahi Esnaf Beratı' Verildi
Temassız Ödemeler Zirveye Çıktı: Her 5 İşlemden 4'ü Temassız Yapıldı
Saimbeyli'de Sumak Üretimi Ekonomiye Katkı Sağlayacak
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 50'de Sabit Tuttu
Asgari Ücrete 3. Zammı Yaptılar