Suriye kültürünü Gaziantep'te yaşatıyor

Halep'teki çatışmaların yoğunlaşmasının ardından 2 yıl önce Türkiye'ye sığınan 71 yaşındaki emekli Arapça öğretmeni Mahmud Vahap, Gaziantep'teki hemşehrilerinin kültürlerini, edebiyatlarını unutmaması için şiirler, romanlar yazıyor, söyleşi ve seminerler

GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Suriye'nin Halep kentindeki çatışmaların ve bombardımanın yoğunlaşmasının ardından ülkesini terk etmek zorunda kalan 71 yaşındaki emekli Arapça öğretmeni Mahmud Vahap, ilerleyen yaşına aldırmadan Gaziantep'teki Suriyeliler için kültürel çalışmalar yapıyor.

Ülkesinde öğretmenlikten emekli olduktan sonra yayınevi kurarak Suriye edebiyatına yönelik çalışmalar yapan Vahap, şiddetlenen çatışmalar yüzünden yarıda bıraktığı kültürel etkinliklerine Gaziantep'te devam ediyor.

Türkiye'ye yerleşen Suriyelilerin kültürlerini, edebiyatlarını unutmamalarını isteyen Vahap, burada da Suriye'yi tanıtan kitaplar, şiirler ve öyküler kaleme aldı. Eserlerini, düzenlediği söyleşiler, seminerler ve radyo programı aracılığıyla Suriyelilere ulaştıran Vahap, hemşehrilerinin Suriye kültürünü unutmadan geleceğe aktarabilmesini amaçlıyor.

Vahap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'ye sığındığında kentte yaşayan Suriyelilerin kültürlerini, edebiyatını öğrenmeye ihtiyaçları olduğunu fark ettiğini söyledi.

Bu nedenle birtakım çalışmalar yaparak kendisini Suriye Edebiyatını anlatmaya adadığını ifade eden Vahap, "Suriye'de Arapça öğretmenliğinden emekli olduktan sonra yayınevi kurmuştum. Kitaplar, şiirler yazıyordum. Burada da aynı işimi devam ettiriyorum." dedi.

Suriyelilerin edebiyatlarını, kültürlerini sürdürmeleri gerektiğini kaydeden Vahap, bu kapsamda Arap edebiyatının yansıtıldığı şiirler, romanlar ve Suriye'yi tanıtan kitaplar kaleme aldığını aktardı.

Kültürlerini aktarabilmek için yazdığı edebi metinlerin yanı sıra Suriyelilere yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Vahap, şunları kaydetti:

"Gaziantep'te 400 bine yakın Suriyeli yaşıyor. Bu insanların Arap edebiyatına ihtiyaçları olduğunu fark ettim. Suriye'yi anlatan şiirler, romanlar, öyküler hazırlıyorum. Her cumartesi edebiyat seminerleri düzenliyoruz. Sanat ve edebiyat üzerine konuşuyoruz. Suriye'ye özgü hikayeleri romanları şiirleri anlatıyoruz. Bu konuştuklarımızı Arap radyosundan da yayınlayarak daha çok insana ulaşıyoruz."

- Hedefi entegrasyonu sağlamak

Çalışmalarının sadece Suriye kültürünü tanıtmakla sınırlı kalmasını istemediğini dile getiren Vahap, Türk kültürü ile Suriye kültürünün entegrasyonu için de birtakım projeler olduğunu kaydetti.

Vahap, şunları kaydetti:

"Aslında benim en önemli projem hem kültürümüzü unutturmamak, hem de buradaki kültüre uyum sağlamak. Arapça eserleri Türkçeye Türk eserleri de Arapçaya çevirerek kültür entegrasyonu da sağlamak istiyorum. Kendi yazdığım eserleri kitap fuarlarına da gönderiyorum. Buradaki kültürü tanıyalım ama kendi edebiyatımızı kültürümüzü unutmayalım istiyorum."

AA

Kültür Sanat Haberleri

24. Uluslararası Antalya Piyano Festivali sona erdi
Ankara Kalesi’nin Tarihi Surları Onarılıyor
Aronyanın Doğal Büyüsü Halılara Yansıdı
Anket Başladı: 2024 Yılının Kelimesi Aranıyor
Cam Piramit’te Yılbaşı Festivali düzenlenecek