Suriye rejimi ve Rusya'nın Halep'teki saldırıları

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström:- “Esed ile Rusya barıştan ve insanlıktan giderek daha da uzaklaşıyor”- “Sivil halkın, çocukların, hastanelerin ve insani yardım taşıyan konvoyların bombalanması asla ve kesinlikle kabul edilemez”

BERLİN (AA) - İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Rusya ve Suriye rejiminin Halep’teki hava saldırılarına sert tepki göstererek, “Esed ile Rusya barıştan ve insanlıktan giderek daha da uzaklaşıyor.” dedi.

Wallström, Almanya’nın başkenti Berlin’deki resmi görüşmelerinin ardından Hertie School of Governance adlı özel üniversitede konuşma yaptı.

AB’nin karşı karşıya bulunduğu sorunlar, uluslararası krizler ve Suriye’deki iç savaşı değerlendiren Wallström, Halep’te fiili ateşkesin son bulmasından bu yana Esed rejimi ve Rusya tarafından düzenlenen ağır bombardımanlara tepki gösterdi.

İsveçli Bakan, “Sivil halkın, çocukların, hastanelerin ve insani yardım taşıyan konvoyların bombalanması asla ve kesinlikle kabul edilemez. Esed ile Rusya barıştan ve insanlıktan giderek daha da uzaklaşıyor.” dedi.

Suriye’den gelen resimlerin, herkes gibi kendisinin de kalbinde derin acı ve öfkeye yol açtığını belirten Wallström, bölgede çatışmaların durması, sivil halka yardımların ulaştırılması ve siyasi çözüm görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için ellerinden gelen tüm çabayı göstermeye devam edeceklerini kaydetti.

Konuşmasında sığınmacı krizine de değinen Wallström, AB ile Türkiye arasında işbirliğinin önemini vurgularken, AB üyesi ülkelerin de daha fazla sığınmacı kabul etmeleri, diğer ülkelerin taşıdığı yükü hafifletmeleri çağrısında bulundu.

Sığınmacıların AB ülkelerinde yeniden yerleştirilmeleri konusunda uygulamadaki aksaklıklara dikkati çeken Wallström, bunun AB’nin inandırıcılığına zarar vermekte olduğu uyarısında bulundu.

AB üyesi ülkeler geçen yıl eylül ayında, büyük çoğunluğu İtalya ve Yunanistan’a gelen 160 bin sığınmacının, belirlenen kotalar çerçevesinde 28 üye ülkeye yeniden yerleştirilmesi konusunda uzlaşmaya varmıştı. Ancak aradan geçen sürede yalnızca 5 bin sığınmacının yeniden yerleştirilmesi sağlandı.

AB üyesi ülkeler arasında geçen yıl en çok sığınmacı kabul eden ülke Almanya olmuş, AB’nin en büyük ekonomisine sahip bu ülke, çoğu Suriye, Irak ve Afganistan’dan gelen 890 bin sığınmacıyı almıştı.

İsveç de geçen yıl 163 bin sığınmacıyı kabul etmişti.

AA

Gündem Haberleri

Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok