Suriyeli genç sığınmacı komşu tavsiyesiyle bakır işlemecisi oldu

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle ailesiyle Hatay'ın Hassa ilçesine sığınan Suriyeli 18 yaşındaki Uyun, komşularının tavsiyesi üzerine gittiği bakır işlemeciliği kursunda ustalaşıp kazanç sağlamaya başladı - Komşu bakkalın kendisine ücretsiz tahsis ettiği d

HATAY (AA) - HİLMİ TUNAHAN KARAKAYA - Ülkesindeki savaştan kaçarak Hatay'ın Hassa ilçesine sığınan 18 yaşındaki Suriyeli Diya Ebul Uyun, komşularının yönlendirmesiyle gittiği kursta bakır işlemeciliğini öğrenip meslek sahibi oldu.

Suriye'nin Hama kentindeki şiddetli çatışmalar nedeniyle vatanını terk edip ailesiyle Hassa'ya sığınan Uyun, yaklaşık 4 yıldır burada güvenli şekilde yaşamını sürdürüyor.

Yaşadığı bölgeye kısa sürede uyum sağlayan ve komşularının tavsiyesi üzerine halk eğitim merkezindeki kurslara katılan Uyun, burada bakır işlemeciliğini öğrendi.

Kısa sürede ustalaşan ve birbirinden güzel eserler üretmeye başlayan Uyun, tepsi, saat, ibrik ve çeşitli biblolardan oluşan bakır objelere işlemeler yapıp tanesini 40 ila 100 liraya satarak ailesinin ve kendisinin geçimini sağlıyor.

- "Bakırla ilk kez burada tanışmıştım"

Uyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşadıkları dönemde Esed rejimine bağlı askerlerin evlerine baskın yaparak babasını götürdüğünü ve bir gün boyunca işkence yaptıklarını anlattı.

İşkencenin ardından babasının iki ay hastanede yattığını, askerlerin ise daha sonra tekrar gelerek evlerini yaktıklarını aktaran Uyun, yaşananların sonucunda ülkelerinden kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Burada komşularının kendilerini çok güzel karşıladığını ve çok fazla yardımcı olduklarını ifade eden Uyun, şöyle devam etti:

"Burada bir ev kiraladık annem, babam ve 8 kardeşimle yaşamaya başladık. Geldiğimizde hiçbir şeyimiz yoktu. Sağ olsun komşular tüm ihtiyaçlarımız karşıladı. Komşularımız bana daha sonra halk eğitim merkezinde çeşitli kursların olduğunu söylediler. Merak ettim ve ben de oradaki kursların içinden bakır işlemeciliği kursuna katıldım. Bakırla ilk kez burada tanışmıştım ve çok hoşuma gitti. Eğitmenimizin gösterdiklerini tek tek izleyip yapmaya başladım ve başarılı da oldum."

- Komşu bakkaldan atölye desteği

Uyun, komşularının meslek öğrenmesinin yanı sıra atölye kurmasına da yardım ettiğini anlatarak, bakkal olan komşusunun kullanmadığı depoyu atölye olarak kendisine tahsis ettiğini söyledi.

Desteklerinden dolayı komşularına minnettar kaldığını belirten Uyun, "Şimdi kendi atölyem var ve sipariş alıp yaptıklarımı satıyorum hem zamanımı değerlendiriyorum hem de aileme bakabilmek için gerekli parayı kazanıyorum. Yaptığım ürünleri de deponun bir köşesinde sergiliyorum. Buraya gelemediğim günlerde evde yapmaya çalışıyorum." diye konuştu.

Bakırdan tepsi, sürahi, ibrik ve saat gibi çeşitli objelere işleme yaptığını dile getiren Uyun, sipariş üzerine yaptığı ürünleri kargoyla Türkiye'nin çeşitli yerlerine gönderdiğini aktardı.

Komşularından Lütfiye Kurt, Suriye'deki savaştan kaçarak mahallerinde yaşayan Suriyelilere ensar anlayışıyla sahip çıktıklarını vurguladı.

Uyun'un bakır işlemeciliğini kısa sürede kavradığını ifade eden Kurt, Uyun'un ortaya çok güzel eserler çıkarttığını ve böylece kazanç da sağlayabildiğini sözlerine ekledi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Afyon kaymağı ve bal Güney Kore’de
Milli Kütüphane'nin ikizi dijitalleşti: 25 milyon poz aktarıldı
11! Bir Film Hadisesi: Yılın Merakla Beklenen Filmleri Vizyondan Önce Seyirciyle Buluşuyor
Turistik Doğu Ekspresi yeni sezonun ilk seferine çıktı
2024'ün kelimesi açıklandı: Kalabalık Yalnızlık