Hatay'da yaz mevsiminin sona ermesiyle birçok meyve ve sebzenin açık alandaki hasadı tamamlanırken, Yayladağı ilçesine bağlı Kışlak Mahallesi'nde domates hasadı devam ediyor. Sıcaklıkların gün içinde 35 dereceye ulaştığı bölgede, sadece dikim sırasında su verilen domatesler, geceleri oluşan çiğle sulanıyor. Bu doğal yetiştirme yöntemiyle, diğer bölgelerde domates hasadı sona ermiş olsa da Yayladağı'nda bir ay daha sürecek.
Doğal Yöntemlerle Yetiştirilen Domatesler Verimli Bir Hasat Sunuyor
Kışlak Mahallesi muhtarı Yusuf Çetin, ailesiyle birlikte 5 dönümlük tarlasında yaptığı domates hasadının verimli geçtiğini belirtiyor. Çetin, bölgedeki yetiştirme yönteminin Türkiye'de nadir görülen bir uygulama olduğunu ifade ederek, şu sözleri dile getirdi:
"Bizim bölgede domates fideleri yalnızca dikim sırasında sulanır, sonrasında ise sulama yapılmaz. Gece çiğiyle beslenen bu domatesler, tamamen doğal yollarla büyüyor. Türkiye ve Hatay’ın diğer bölgelerinde hasat bitmiş olabilir, ancak biz bir ay daha domates hasadına devam edeceğiz. Domateslerimiz ilaçsız ve susuz yetişiyor, bu da onları daha doğal ve lezzetli kılıyor."
"Çiğ ile Beslenen Domatesler Rabbimizin Bir Lütfu"
Yusuf Çetin, domateslerin çiğle sulanmasının bir bereket olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Kızılgöl bölgesinde domates fidanlarını diktikten sonra su vermeyiz. Gece oluşan çiğle bitkiler kendini besler. Bu bizim için Rabbimizin bir hediyesidir. Hasadımız her zaman verimli ve güzel geçiyor. Domateslerin susuz ve ilaçsız yetişmesi onları özel kılıyor. 5 dönümlük tarlamızda yetiştirdiğimiz domateslerle bölgedeki doğal tarımın en güzel örneğini sunuyoruz."
Hatay'ın Özgün Tarım Yöntemiyle 1 Ay Daha Hasat Sürecek
Yayladağı ilçesi, sıcak iklim koşullarında bile susuz tarım yöntemleriyle verimli üretim sağlamaya devam ediyor. Çiğle sulanan ve tamamen doğal şartlarda büyüyen domatesler, bölgedeki çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından biri haline gelmiş durumda.